This page as PDFPDF.

IV+

Golica

6

***

Področje: Karavanke
Območje: z Jesenic po kolovozih in poteh do koce na golih pobocjih Golice
Izhodišce: naselje Plavž na Jesenicah (560 m n.v.)
Karte: Julijske Alpe, vzhodni del 1: 50 000; Karavanke, osrednji del 1: 50 000; Gorenjska 1:50 000; Atlas Slovenije 55
Dolžina (km): 35
Višinska razlika (m): 1022
Čas vožnje: 4:00
Nošenje kolesa: mestoma na poti sedlo Suha - Koca na Golici; 10 min po zadnjem klancu pod koco
Zahtevnost vzpona: do Pustega Rovta V4; od tod na sedlo Kocna V5 z odsekom V6; s sedla do zadnjega klanca pod koco V5 - V6; nazaj na sedlo Kocna V4 z mesti V5
Zahtevnost spusta: do Pustega Rovta S4 z mesti S5; naprej S2
Zahtevnost skupaj: IV+
Značilnosti: tura z izjemnimi razgledi, s presenetljivo malo hudih vzponov, a kljub temu zelo razgibana in dovolj napeta tudi za najbolj zahtevne "špicake".
Najnižja točka:555 m n.v.
Najvišja točka:1556 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS_

▲Iz Plavža (560 m n. v. ↑ [1]) se peljemo po asfaltni cesti, ki gre na Planino pod Golico. Po precej strmih serpentinah (V 4) prikolesarimo na Prihode (850 m n. v.). Nadaljujemo po bolj položnem do začetka makadamske ceste pri Domu pod Golico (950 m n. v. ↑ [2]). Na križišču pri Betelu (980 m n. v. → [3]) zavijemo desno v bolj strme klance (Pozimi je na tem delu ceste sankaška proga.). Po strugi Črnega potoka se vzpnemo do prvega križišča (1155 m n. v. → [4]). Nadaljujemo desno in v klanec. 200 m naprej se pripeljemo do naslednjega križišča (1190 m n. v. → [5]) pod hribom V. Zdrtnik. Tu zavijemo desno (Leva cesta gre v Savske jame in k tovorni žičnici, ki je speljana do Koče na Golici.) in kolesarimo v zmernem vzponu na sedlo Križovec (1222 m n. v. ← [6]). Na stičišču štirih gozdnih cest zavijemo po skrajni levi (Ta je na novo narejena, na karti Julijske Alpe, izdaja 1994 in Karavanke 1995 je še vrisana kot kolovoz.), ki pelje v položne klance. Po njih prikolesarimo do konca ceste na planini Pusti Rovt (1330 m n. v. ↑ [7]). Nadaljujemo po kolovozu mimo lovske koče in naprej na rob planine, kjer se prične gozd. Nadaljevanje poteka po slabem markiranem kolovozu, ki pelje skozi gozd, vse do pričetka čistine. Po dolgem in izjemno zahtevnem klancu (V 6; bolje je, če se držimo le­vega kraka kolovoza, ki je malo položnejši od desnega.) prisopihamo na planino in sedlo Kočna (1469 m n. v. ← [8]). Tu je na avstrijsko stran prepadno. Lahko si privoščimo kratek oddih in užitek ob čudovitem razgledu.

▼S sedla nadaljujemo levo po markiranem, slabem in ozkem kolovozu, ki gre rahlo navzdol in skozi gozd pod Ptičjim vrhom, vse do čistine in naslednjega sedla. Potem se spet zapeljemo v gozd in do naslednje čistine, kjer je sedlo Suha (1438 m n. v. ↑ [9]). Na njem pridemo na markirano pešpot, ki gre v smeri Koče na Golici (Na sedlu Suha se z leve priključi še pešpot, ki pride iz Markljevega Rovta.).

▲Sledijo kratki vzponi z vmesnimi izravnavami (V 5 – V 6). Pot je skoraj v celoti prevozna, le na ne­kaj mestih moramo za hip sestopiti (večinoma ob prehodih čez grape). Za stičiščem s pešpotjo (1500 m n. v. ↑ [10]), ki pride od spodnje postaje tovorne žičnice, malo pod kočo, moramo kmalu se­stopiti. Zadnjih nekaj deset višinskih metrov do Koče na Golici (1582 m n. v. ↓ [11]) gremo strmo peš.

▼Spust od koče poteka po smeri vzpona. Prvi klanec moramo tudi navzdol peš (Neprevozno -stopnice v grušču in med skalami!), naprej pa se peljemo po že prevoženi poti. Vzelo lepem in atrak­tivnem spustu (S 4 z mesti S 5) se pripeljemo na sedlo Suha (1438 m n. v.), kjer je razcep.

Tu zavijemo levo in navzgor po smeri vzpona, lahko pa se odločimo za spust po desni pešpoti, ki gre v Markljev Rovt.

▲Če gremo nazaj po smeri vzpona, sledi vzpon nazaj na sedlo Kočna (V 4 z mesti V 5).
▼S sedla se spustimo v Pusti Rovt (S 4). Od tod nadaljujemo do znanega križišča (1222 m n. v. ← [6]) na Križovcu. Na njem gremo levo in malo naprej do odcepa (1200 m n. v. →[12]), kjer zavijemo desno in se po dobri makadamski cesti spustimo do Doma na Pristavi (975 m n. v.). Nadaljujemo po cesti in nekaj ovinkov pod domom zavijemo na križišču (900 m n. v. →[13]) desno (Leva cesta gre k HE Javorniški Rovt.). Po strmih asfaltnih serpentinah zdrvimo v dolino (Pazljivo, to je hiter asfaltni spust z nekaj hinavskimi ovinki in ponekod slabo preglednostjo nad nasproti vozečimi avtomobili.). Na prvem križišču v naselju Trebež (590 m n. v. → [14]) zavijemo desno in nadaljujemo skozi Javornik v mestno središče Jesenic. Mimo železniške postaje prikolesarimo nazaj na izhodišče – v Plavž.

KOMENTAR_

Pogled s Planine pod Golico na gola, strma vršna pobočja Golice, ni dajal posebnega upanja, da bi šlo s kolesom tja gor. Tudi karta ni obetala nič dobrega. Sama strma pobočja in “rdeče” pešpoti. Če mi prijatelj ne bi povedal, da je nekoč pri Koči na Golici srečal pijanega lovca na mopedu, mi ne bi prišla tura z izpeljavo do koče niti na misel. Zelo grdo sicer, da človek gre in zvleče na hrib tako motor­no ropotijo, a kako, hudiča, mu je to sploh uspelo? Da to ni “lovska”, sem zatrdno vedel, ker moj pri­jatelj ni lovec. Je sicer kdaj pa kdaj ribič, a brez smisla za potegavščine. Zato sem se še enkrat bolj poglobil v karto. Edino kolikor toliko verjetno možnost je ponujala pot čez sedlo Suha. Čim višje sem se vzpenjal, bolj sem bil prepričan, da se nisem motil. Kolovozi na karti so se spreminjali v gozdne ce­ste, planinske poti v kolovoze. Kljub temu lovec ni bil od muh in seje moral marsikje hudo potruditi, da seje privlekel tako visoko in daleč. Očitno seje napil šele pri koči. Kakorkoli že, med vzpenjanjem meje ves čas skrbelo, da bom moral tega dne kolo hudo veliko in daleč nositi. A ni bilo hudega. Do sedla Suha je bil samo en sam, zelo zahteven klanec. Šele tu sem se znašel na pravi planinski pešpo­ti, ki pa glede vožnje na prvi pogled ni obetala nič vzpodbudnega. A glej ga, zlomka! Klanci so bili si­cer precej strmi, a na vrhu vsakega je sledila ravnina, kjer ni bilo težko umiriti srce in sapo. Kmalu sem se že bolj pogumno zaganjal v kratke strmine in vse bolj ugotavljal, da bo spust po takem terenu navdušujoč. Veselja nad sončnim dnevom, lepo naravo in dobro izpeljano turo, mi tistih nekaj metrov nošnje po klancu pod kočo ni niti malo ogrozilo. Poznojesenska samota pri že zaprti koči in večerni hlad ob sončnem zahodu sta me še dodatno razveselila. V tako lepih trenutkih dneva sem najraje sam, saj se mi zdi, da gibanje, govorjenje ali zgolj prisotnost drugih zmanjšujejo globino in moč občutkov, ki se porajajo ob spremljanju tako slikovitega poslavljanja dneva. Temu uživanju se nisem mogel upreti, zavestno žrtvujoč dragocene minute svetlobe, ki jo bom “krvavo” potreboval pri povratku. Na srečo sem bil dovolj hiter in meje trda tema zajela šele v dolini, tik pred Jesenicami.

MTBture.com: Golica

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV

INTERSPORT Tomaž Bernik s.p. Borovška 88 a, 4280 Kranjska Gora, t: +386 4 588 14 70, f: +386 4 588 47 81, e: info@intersport-bernik.com

Imbbus Alpska 62,  4248 Lesce, Telefon: 04 531 79 79, mail: imbbus@siol.net, web: http://www.imbbus.si

KOLO BLED Ljubljanska cesta 4 , 4260 BLED , 04/530-55-55

ZUPAN SPORT Ulica Staneta Severja 30 , 4240 RADOVLJICA, 04/531-47-53