This page as PDFPDF.

V+

Pod Stolom

9

***

Področje: Karavanke
Območje: prečenje planin na jugozahodnih pobočjih Stola
Izhodišce: Moste pri Žirovnici (550 m n.v.)
Karte: Stol in Begunjščica 1:25 000; Karavanke, osrednji del 1:50 000; Gorenjska 1:50 000; Atlas Slovenije 56,55
Dolžina (km): 24
Višinska razlika (m): 830
Čas vožnje: 2:45
Nošenje kolesa: na nekaj mestih med Valvazorjevim domom in Jagrovskimi bajtami (nekdanjo Tinčkovo kočo)
Zahtevnost vzpona: do odcepa za Polško planino V 4 - V 5; od tod do konca vzpona na Ravneh V 3 in V 4; klanec med Valvazorjevim domom in Žirovniško planino ter klanec pod Doslovško planino V 7; nekaj kratkih vzponov na prečenju V 5 in V 6
Zahtevnost spusta: Ravni do Valvazorjevega doma S 3 - S 4; spust na Doslovško planino S 5; z Doslovške planine do Jagrovskih bajt S 5 z mesti S 6
Zahtevnost skupaj: V+
Značilnosti: za prave gorske kolesarje zagotovo najbolj atraktivna tura na tem območju; je zelo zahtevna in na odseku med Doslovško planino in Jagrovskimi bajtami precej izpo¬stavljena; primerna je le za tehnično in psihofizično odlično pripravljene kolesarje, z iz¬kušnjami z vožnjo po izpostavjenih "singletrackih".
Najnižja točka:563 m n.v.
Najvišja točka:1290 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Most (550 m n. v. ↑ [1]) kolesarimo po dolini Završnice do konca asfalta. Nadaljujemo po maka­damski cesti. V zmernem vzponu se pripeljemo do križišča (630 m n. v. ← [2]). Tu zavijemo levo (Ce­sta, ki gre naravnost, pelje k Jagrovskim bajtam.), v smeri oznake za Valvazorjev dom. Po makadam­skih serpentinah in strmih klancih (V 4 – V 5) pridemo do križišča pri vikendaškem naselju Planica (965 m n. v. ← [8]). Tu zavijemo levo (Odcep, ki gre ostro desno, vodi na Doslovško planino.) in se peljemo po cesti naprej do razcepa (1100 m. n. v. ← [4]) pod Žirovniško planino, kjer zavijemo levo, v smeri oznake za Potoško planino in Ajdno.

▼Nadaljujemo dolg in položen spust, vse do n. v. 1075 m.

▲Nato se pričnemo ponovno vzpenjati. Po srednje strmih serpentinah (V 3 – V 4) se pripeljemo do odcepa (1280 m n. v. →→ [6]) na Potoški planini, kjer zavijemo ostro desno. V položnem vzponu kolesarimo skozi gozd do vikendov na Ravneh (1287 m n. v. ← [6]).

▼Nadaljujemo strm in zaradi razrite podlage karzahteven spust (S 3 – S 4), ki nas pripelje do raz­cepa (1200 m n. v. ← [7]) malo nad Valvazorjevim domom. Tu zavijemo levo in nadaljujemo po mar­kirani poti, v smeri oznake za Stol.

▲Nekaj metrov naprej se začne kratek, a skrajno zahteven klanec (V 7; prevozil sem ga šele v dru­gem poizkusu!), ki nas pripelje na bolj položen teren. Nadaljujemo do razcepa markiranih poti (1220 m n. v. ↑ [8]) malo pred planino. Tu gremo naravnost (Levi odcep pelje na Stol.). Po travniku se pripe­ljemo do poslopij na Žirovniški planini (1240 mn.v.f [9]). Nadaljujemo po stezi, ki gre ob levem po­slopju in naprej v travnat breg. Po kratkem klancu prikolesarimo na travnato rebro.

▼Potem se položno spustimo do kolovoza, ki pelje na Zabreško planino.

▲Po njem pridemo do ograde, ki jo prelezemo in nadaljujemo do Koče na Zabreški planini (1225 n n. v. ↑ [10]). Tu je razcep markiranih poti. Leva gre navzgor proti Stolu, mi pa se peljemo po tisti, ki gre po ravnem in rahlo v levo. Na koncu planine moramo spet čez ogrado, potem pa kratek čas sledi-no ozkemu kolovozu. Nadaljevanje poteka po stezi, ki se včasih vzpenja, včasih kratko spušča, v povprečju pa gre v približno isti nadmorski višini. Pot je izjemno lepa, nekateri prehodi skozi smrečje 3a so prav romantični. Nekaj kratkih vzponov je precej zahtevnih (V 5 in V 6). Ves čas sledimo marka­cijam.

▼Malo nad Doslovško planino se začne strm in zahteven spust (S 5). Po njem pridemo do stika 1215 m n. v. ↑ [11]) s kolovozom, ki se priključi z desne, s planine. Tu gremo naravnost, v smeri ozna­ke za Roblek. Zapeljemo se navzdol v gozd, vse do izravnave, kjer moramo malo peš, saj je na poti ve­liko podrtih debel. Nadaljujemo do stika s slabim kolovozom, ki se spušča v desno. Prečkamo ga in nadaljujemo po markacijah naravnost na začetek naslednjega kolovoza.

▲Sledi izjemno zahteven vzpon (V 6) po kamnitem in drsljivem kolovozu, ki pa na srečo ni dolg. Na vrhu zavijemo desno, v smeri markacij.

▼Od tod se prične nevarnejši del poti. Najprej prečimo strmo grapo, potem pa se peljemo po oz­ki, večinoma dobro prevozni, razgibani stezici. Pobočja so precej izpostavljena, zato si padca v desno ne smemo privoščiti (S 5 z mesti S 6). Na nekaj mestih moramo pri prehodih čez skalne pragove se­stopiti. Zadnji del poti je manj izpostavljen. Na koncu se pripeljemo na kolovoz in gremo po njem do skupine vikendov z imenom Jagrovske bajte (1070 m n. v. →→ [12]), kjer zavijemo ostro desno. Na­daljujemo po precej razdrapani cesti (S 3). Peljemo se mimo odcepa (900 mn.v.f 13), ki gre levo do Sv. Petra in naprej po dolini Završnice nazaj na izhodišče – v Moste.

KOMENTAR

To je tura za vse “ta prave”, in “malo odštekane” gorske kolesarje. Na tem prečenju bodo lahko uživa­li le tisti, ki so dovolj izurjeni v načinu vožnje, ki ga zahteva lep, a tehnično zelo zahteven “single track”. Kdor se bo lotil tudi zadnjega, najlepšega, a hkrati nevarnega dela, naj ne pozabi spustiti se­deža in uporabiti “speedway-ski način” vožnje. Prevelik pogum, bahavostin prevzetnost se tod lahko hudo maščujeta!

MTBture.com: Pod Stolom

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV
Imbbus Alpska 62 4248 Lesce Telefon: 04 531 79 79,  mail: imbbus@siol.net, web: http://www.imbbus.si
K.C. LESCE
Alpska 43 4248 LESCE  04/535-38-18
ZUPAN SPORT
Ulica Staneta Severja 30 4240 RADOVLJICA 04/531-47-53