Izvir Tolminke

 

Po uspešni lanski kolesarski turi iz Tolmina, preko planine Razor do izvira Tolminke , smo se tokrat odpravili peš od Pologa do izvira Tolminke. Žal nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno. Vseeno pa je bilo čudovito doživetje v naravi, pod oboki mogočnih gora in v zavetju šumeče Tolminke. Pika na I je bila vožnja z vozičkom preko bučeče Tolminke in nabiranje gozdnih jagod med skalami ob poti.

Pot smo začeli v vasi Polog, o koder se pride najvišje z avtom. Že pot od Zatolmina do tu je bila posebno doživetje in ni za rahle živce.

Ne, niso nas napadli Marsovci, to sta dva mala pohodnika pod anoraki

tolminka

Ker nas je dež kar malo priganjal,  smo kar pohiteli in kot bi mignil prišli do lovske koče pri izviru. Tu se je prilegla malica in streha nad glavo.

Na srečo smo našli zavetje pri mali kočici, kjer se je prilegel sendvič

tolminka

Vmes se je tudi vreme izboljšalo in odpravili smo se naokrog ob izviru. Tolminka namreč ne izvira na enem mestu, ampak je kar celo področje prepojeno z raznimi izvirčki.

Po malici se je dež unesel in razgledali smo si okolico amfiteatra

tolminka

Nedavni potres na bovškem je pustil posledice tudi v stenah nad izvirom. Na več mestih so bili vidni odlomi skalovja.

Sledi nedavnega potresa so vidne vse naokrog

potres

Seveda ni manjkalo zvedavih vprašanj Jana in Gala. Predvsem ju je skrbelo, kaj bo če se zemlja strese prav ta trenutek. Ampak to smo vzeli v zakup in malo raziskali podrte skale.

Pod vznožjem stene se je nabral kar zajeten kup kamenja

potres tolminka

Ker so sendviči na takem pohodu hitro pošli, smo se posladkali še z gozdnimi jagodami. Te so še posebej teknile, saj so bile sveže oprane.

Ko je zmanjkalo sendvičev, so bile dobre tudi gozdne jagode

jagode

Nekje na pol poti od izvira do Pologa je naprava za prehod preko reke. Spodaj je Tolminka prav srhljivo bučala. Vseeno ap smo žičnico preizkusili.

Prehod preko Tolminke je možen tudi s takim vozičkom

čez tolminko

Vrnili smo se po isti poti. Na koncu pohoda smo si ogledali še notranjost trdnjave, ki je tik pod zaselkom.

Na koncu si ogledamo še trdnjavo na Pologu

trdnjava

Na pot je priporočljivo vzeti baterijsko svetilko. V notranjosti trdnjave bodite previdni, saj so stopnice večinoma podrte, pa še v tleh je tu in tam kakšna luknja v stranski rov. Vsekakor pa ogled priporočam, le na otroke popazite. Pa vreme naj bo stabilno, ker če e kje kaj kuha, se bo skuhalo na tem mestu.

Zanimive povezave:

Planina Polog

MTB tura: Prečenje pl. Razor-izvir Tolminke

Izvir tolminke na hribi.net (z vremensko napovedjo)

This page as PDFPDF.