This page as PDFPDF.

III+;

IV+

Ribenska planina

87

**

Področje: Julijske Alpe
Območje: iz Ribna na planine na Jelovici
Izhodišce: Ribno (Ribenski most) (410 m n.v.)
Karte: Karavanke, osrednji del 1: 50 000; Gorenjska 1: 50 000; Bled z okolico 1: 25 000; Atlas Slovenije 82,81
Dolžina (km): 25
Višinska razlika (m): 800
Čas vožnje: 3:15
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: od Save do vasi Selce V 4 - V 5; dva kratka klanca med Žnidarjevo in Ribensko planino V 4; klanec nad Ribensko planino V 4; drugo V 3; varianta vzpona čez "Ameriko" V 5 - V 6 z mesti V 7
Zahtevnost spusta: do Taleža S 3 in S 2; od tod po kolovozu v dolino S 5 z odseki S 6; varianta po markirani pešpoti S 6
Zahtevnost skupaj: III+; IV+
Značilnosti: znana, precej vožena tura po robu Jelovice, s težavnim, v drugem delu pa tudi z lepim spustom.
Najnižja točka:413 m n.v.
Najvišja točka:1085 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Od Ribenskega mostu (430 m n. v. ↑ [1]) se peljemo po slabi makadamski cesti, ki gre ob desnem bregu Save Bohinjke. Sprva kolesarimo po ravnem, po robu travnikov, potem pa se položno vzpne­mo.

▼Kmalu se cesta prevesi navzdol. V rahlem spustu se peljemo mimo odcepov več kolovozov, ki zavijajo desno v hrib ali levo proti vodi. Ves čas kolesarimo naravnost po bolj zvoženi cesti. Deloma po ravnem, deloma v položnem spustu se pripeljemo do Bodeškega mostu (420 mn.v.↑ [2]). Nadaljujemo v vas Graben, kjer pridemo na asfaltno cesto. Pred baliniščem (420 m n. v. → [3]), kije na levi, zavijemo desno po ozki asfaltni cesti, ki se nekaj metrov naprej priključi na cesto Graben – Selce.

▲Tu zavijemo desno (Leva smer gre do mostu čez Savo pri Radovljici.) in v strmem vzponu (V 4) dosežemo vas Selce, kjer je izravnava. Na križišču pred konjeniškim centrom (490 m n. v. ← [4]) zav­ijemo levo (Cesti, ki gresta naravnost in desno, peljeta v vas.) in nadaljujemo do cerkvice Sv. Lam-berta ter naprej v zaselek Lancovo. Tu se za hip priključimo na cesto (496 m n. v. → [5]) Radovljica -Kropa. Zavijemo desno in se peljemo po njej dobrih 500 m. Na odcepu (500 m n. v. → [6]) zavijemo desno, v smeri kažipota za Vošče, vendar ne sledimo tej cesti, ampak gremo takoj pri prvi hiši nar­avnost. Po kratkem, zmernem klancu pridemo na travnato izravnavo (520 mn.v.↑ [7]), kjer se cesta razcepi.

▼Sledimo kraku, ki gre rahlo levo in navzdol v gozd. V položnem spustu se pripeljemo do potoka Grabnarica in zaselka Kolnica. Tu se priključimo (490 m n. v. → [8]) na konec asfaltne in začetek makadamske ceste Sp. Upnica -Talež.

▲Zavijemo desno in se kmalu pričnemo srednje strmo (V 3) vzpenjati do odcepa (635 mn.v.↑ [9]) ceste za Ledinice, ki zavije desno. V enakomernem vzponu nadaljujemo do križišča (740 m n. v. ← [10]) pri Dobravi. Tu gremo levo, v smeri kažipota za Planinski dom na Goški planini (Cesta, ki pelje naravnost, vodi v smeri oznake za bife in kočo na Taležu.). Še naprej se srednje strmo vzpenjamo, peljemo se pod Kodrastim vrhom, mimo odcepa (840 mn.v.↑ [11]) slabe ceste za Zmrzlico na levi, vse do križišča (900 m n. v. → [12]). Na njem gremo desno (Levi odcep pelje v smeri oznake za Goško planino.). Po naslednjem klancu nadaljujemo na izravnavo, kjer je travnata čistina (940 m n. v.). Pri­bližno 500 m naprej je križišče pri Žnidarjevi planini (952 m n. v. ← [13]). Pred leseno kočo zavijemo levo (Cesta, ki gre naravnost, pelje proti RovtaricL). Nadaljujemo po dveh kratkih, strmih vzponih (V 4), vmes pa gremo večkrat tudi kratko navzdol. Nasploh je naslednjih nekaj kilometrov zelo razgiban­ih. Mimo odcepa (1020 mn.v.↑ [14]) ceste za Kravjo dolino, kije na desni, se pripeljemo do globoke travnate vdornice – Ribenske planine. Peljemo se po njenem robu. Sledi dolg in strm klanec (V 4), po katerem pridemo na kratko izravnavo in do odcepa (1030 mn.v.↑ [15]) za Žontarico na desni.

▼Nadaljujemo položen spust. Peljemo se mimo odcepa (1020 mn.v.↑ [16]) krožne ceste, ki gre desno na Goški vrh, in naprej do ostrega desnega ovinka (1020 m n. v. →→ [17]). Tu se nam z leve priključi kolovoz. Kolesarimo desno čez ovinek.

▲Sledi srednje strm vzpon, po katerem pridemo na sedelce in križišče (1100 m n. v. ← [18]) pri Goškem vrhu. Zavijemo levo (desna smer pelje v Stara Hleva, oziroma v krogu nazaj na znano cesto nad Ribensko planino).

▼V srednje strmem spustu gremo mimo odcepa (1070 m n. v. ←← [19]), ki zavije desno za Bod-lajko, do križišča (1080 m n. v. ←← [20]). Tu zavijemo ostro levo (Desna cesta pelje v Razpok.) in se spustimo do Planinskega doma na Goški Ravani (930 m n.v.). Nadaljujemo po cesti do že prevoženega križišča (900 m n. v. → [12]), kjer zavijemo desno. V srednje strmem spustu se po smeri vzpona pripeljemo do znanega križišča (740 m n. v. ←← [10]), kjer zavijemo ostro levo, v smeri oznake za Bife in Kočo na Taležu. Nadaljujemo rahlo navzdol in mimo vikendov na Dobravi. Po nekaj sto metrih se pripeljemo na travnato čistino in križišče (710 m n. v. → [21]). Gremo desno (Cesta, ki pelje naravnost, vodi na Planino Talež, leva pa na Čmarjevo planino.). Po dobri 100 metrih, takoj za rahlim desnim ovinkom in po prihodu v gozd (710 m n. v. →→ [22]), zavijemo ostro desno na marki­ran kolovoz z oznako Ribno. Sledi izjemno zahteven, sicer ne preveč strm, a izredno kamnit kolovoz (Spust na tem odseku je S 6.). Najzahtevnejši del je na prvem ostrem levem ovinku. Za drugo ser­pentino postane kolovoz malo boljši. Sledi še eno kamnito mesto (S 6), potem pa postane podlaga gladka in spust pravi užitek (S 5). V dolgi prečki v desno se spustimo do razcepa (490 m n. v. ← [23]) kolovoza. Sledimo levemu, ki nas pripelje na znano cesto (435 m n. v. ← [24]) in po njej na izhodišče -do Ribenskega mostu.

Varianta vzpona čez “Ameriko”

▲Od Ribenskega mostu se peljemo do odcepa kolovoza (435 m n. v. → [24]). V zelo strmem vzponu (V 5) pridemo na izravnavo (490 m n. v. ↑ [23]). Nadaljujemo po ravnem čez planino “Amerika”. Kmalu se kolovoz razcepi. Krenemo po desnem kraku, ki se nekaj metrov naprej (500 m n. v. →→ [2] a) priključi na kolovoz iz Selc. V izjemno strmem vzponu (V 5 – V 6) prikolesarimo na izravnavo in planino (550 m n. v. ↑ [3] a). Po zelo težavnih serpentinah (kamniti pragovi) dosežemo naslednjo izravnavo in začetek gozdne ceste (610 m n. v. ↑ [4] a). Vzpon s planine do tod je V 6 z mestom V 7 (To zadnje je na začetku serpentin.). Nadaljujemo po ravnem v smeri oznake za Talež. Nekaj sto metrov naprej zavijemo levo na slabši kolovoz. Ta se kmalu ustrmi. Sledi skrajno zahteven odsek (V 6 – V 7) do planine Talež, kjer se priključimo na cesto (720 m n. v. ← [5] a). Nadaljujemo levo do križišča (740 m n. v. → [10]) in naprej kot pri prvi možnosti.

Varianta spusta s Taleža po markirani poti

▼Do odcepa markiranega kolovoza (710 m n. v. →→ [22]) gremo kot pri prvi možnosti. Nadaljujemo približno 400 m, potem pa zavijemo v levo na markirano pošpot (640 m n. v. ← [23] a). Začetek je izjemno strm in težaven. Sledi lažji odsek, potem pase pot spet ustrmi. Vožnja po njej je zelo zahtev­na, a ves čas možna (S 6). Zadnjih nekaj metrov se peljemo čez travnik, potem pa smo že na izhodišču – Ribenskem mostu.

KOMENTAR

Na tej turi ponavadi srečamo vsaj nekaj gorskih kolesarjev. Nekateri si izberejo za spust prav opisano zahtevno varianto po markiranem kolovozu. Čeprav se vzpenjamo po dobrih in tehnično nezahtevnih makadamskih in gozdnih cestah, je zaradi precejšnje razgibanosti in menjavanja ritma ta tura napornejša, kot se zdi glede na višinsko razliko in razdaljo.

KOLESARSKI SERVIS

Bled, VM Šport, Ljubljanska 20, tel. 06 4 741 203