Krmilnica za ptice

 

Izdelava krmilnice za ptice je vsekakor eno od nujnih opravil, če so le otroci pri hiši. Da je veselje še večje, poskrbimo tako, da je krmilnica tudi nekaj posebnega in lepa na izgled. V nadaljevanju je opisan postopek izdelave in priložene vse datoteke, da se takega opravila lotimo doma.  Za izdelavo potrebujemo:

Vezana plošča 250mm x 1000mm x 5mm (2kos)
Kos deske velikosti 300mm x 300mm
Kos polikarbonatne ali podobne prozorne plošče
Navojna palica M10 dolžine cca. 30cm
Dve matici M10 s podložkami in ena očesna matica za obešanje krmilnice
Dva pohištvena tečaja
Drobni material po potrebi, vodo odporno lepilo, vremensko obstojna akrilna barva
Malenkost silikonskega lepila za lepljenje “oken”.
5cm širok PVC trak dolžine 350mm

Najprej vse sestavne dele natisnemo v merilu 1:1 in načrt prenesemo iz papirja na vezano ploščo. Sledi izrezovanje. Še največ dela je z ograjico, vendar je ta del tudi najbolj zanimiv. Če imamo možnost, lahko uporabimo tudi CNC obdelovalnik (laser ali rezkalnik). V ta namen so priložene CNC datoteke v ISO formatu.

Sedaj se lahko lotimo sestavljanja. Stranske stene krmilnice imajo okna, ki jih zapremo s pleksi steklom. Tega nalepimo na notranjo stran, kjer je poglobljeni del. V podlogi so utori, v katere zalepimo gornji del krmilnice. V luknjo na dnu pritrdimo navojno palico. Oba dela strehe postavimo na mizo in na notranji strani prilepimo PVC trak, ki bo preprečeval puščanje na slemenu. Oba dela še povežemo s pohištvenima tečajema, tako da je na vrhu čim manjša reža. Eno stran strehe nalepimo na stranice, druga pa naj se prosto odpira. Skozi ta del strehe nasujemo semena za ptice.

Opisano krmilnico smo sestavili v vrtcu Ciciban, kamor hodi Ina za njen 4. rojstni dan. Bilo je prijetno doživetje za vse otroke. Krmilnica visi na terasi in služi svojemu namenu.


Priložene datoteke:

DXF predloge vseh sestavnih delov

ISO datoteke za krmiljenje CNC stroja

This page as PDFPDF.