This page as PDFPDF.

IV

Iz Tržiča na Jezersko

16

**

Področje: Karavanke
Območje: Tržiča čez hribovje, ki loči dolini Tržiške Bistrice in Kokre
Izhodišce: Tržič (515 m n.v.)
Karte: Storžič in Košuta 1: 25 000; Karavanke, osrednji del 1: 50 000; Atlas Slovenije 83,57,58,84,85
Dolžina (km): 62
Višinska razlika (m): 1250
Čas vožnje: 4:30
Nošenje kolesa: nekaj kratkih mest na planinski poti nad kmetijo Pečovnik
Zahtevnost vzpona: večinoma V 4, nekaj odsekov V 4 - V 5
Zahtevnost spusta: po markirani poti do začetka ceste pri Pečovniku S 4 z mesti S 5; naprej S 3 in S 2; po dolini Kokre S 1
Zahtevnost skupaj: IV
Značilnosti: dolga, naporna in na kratkem odseku tudi orientacijsko zahtevna tura
Najnižja točka:450 m n.v.
Najvišja točka:1559 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲IzTržiča (515 mn.v.↑ [1]) se peljemo po asfaltni cesti do odcepa (525 mn.v.↑ [2]), ki zavije de­sno v klanec, v smeri kažipota za Lom pod Storžičem. Tu gremo naravnost v smeri proti Dolžanovi so­teski. Prečkamo Dolžanov most, gremo skozi tunel in nadaljujemo po serpentinah na izravnavo v vasi Dolina. Naprej do Jelendola se peljemo po ravnem. Na križišču v tem zaselku (750 mn.v.↑[3]) gre­mo naravnost (Levi odcep pelje pod Košuto.). Naprej kolesarimo po zložno vzpenjajoči se makadam­ski cesti, ki vodi obTržiški Bistrici. 500 m pred Medvodjami gremo na razcepu (850 mn.v.↑ [4]) nar­avnost (Desni odcep pelje na planino Javornik.). Na križišču v Medvodjah (850 mn.v.↑ [5]) gremo naprej obTržiški Bistrici (Druga dva odcepa vodita po dolinah potokov Štegovnik in Košutnik.). Po 1 kilometru zelo položnega vzpona zavijemo na prvem izrazitem razcepu (880 m n. v. → [6]) desno in v strmejše klance (V 4), po katerih se vzpenjamo ob potoku Fevča. Po serpentinah kolesarimo do križišča (1100 m n. v. ←[7]) pod Bukovim hribom. Nadaljujemo po levi cesti od treh možnih, to je ti­sti, ki pelje prečno čez pobočja in nazaj v strugo Fevče (Desna cesta pelje okoli Bukovega hriba, ce­sta naravnost pa na planino Vetrh.). Tik preden prečkamo potok Fevča, zavijemo na križišču (1150 m n. v. →→ [8]) ostro desno (Leva cesta pelje na planino Brsnina.). Na naslednjem križišču (1230 m n. v. ←← [9]), pod Rjavo lužo, se peljemo po bolj zvoženi cesti, ki zavije ostro levo (Slabša cesta, ki gre naravnost, se konča pod Štegovnikom.). Nadaljujemo v dolgem poševnem vzponu, ki gre prek Grunta in pod Velikim vrhom do odcepa markirane planinske poti (1525 m n. v. → [10]) za Jezersko (Ta je desno v bregu in je označena s kažipotom.). Pozor, odcep je težko opazen in ga z lahkoto zgrešimo! Je 500 m pred koncem gozdne ceste, na začetku zadnjega, zelo strmega klanca, po kate­rem pa mi ne gremo! S ceste se vzpnemo po poti desno in nekaj metrov strmo navzgor na preval.

▼Naprej se peljemo po ozki stezi, ki se kratko spusti.

▲Nadaljujemo čez izmenično ravne dele in kratke, strme vzpone. Na tem delu moramo pogosto peš. Pot, po kateri se vozimo, je na kartah napačno vrisana (V resnici je speljana višje in se ne spusti navzdol na prvo cestno serpentino, ampak višje k Pečovniku!).

▼Ob prihodu na greben (1575 m n. v. → [11]) se srečamo s stezo, ki prihaja ob državni meji z Dol­gih Njiv. Zavijemo desno in pričnemo prijeten, položen spust (Vmes je nekaj tehnično zahtevnih mest S 5.). Ta nas pripelje do razpadajočih poslopij Pečovnika (1475 m n. v. →→ [12]), kjer pridemo na začetek gozdne ceste. Zavijemo po njej ostro desno in se po serpentinah spustimo v dolino Kokre. Peljemo se mimo kamnoloma lehnjaka in naprej na Sp. Jezersko (750 m n. v. → [13]). Od začetka ce­ste pri Pečovniku do sem je spust S 2 – S 3. Nadaljujemo desno, po asfaltni cesti Jezersko – Kranj. Ves čas vožnje po dolini Kokre se blago spuščamo (S 1). Pripeljemo se do odcepa za Preddvor (478 m n. v. →[14]), kjer zavijemo desno.

▲Iz Preddvora kolesarimo skozi zaselke Mače, Bašelj, Trstenik, Gorice in naprej na Golnik. Od tod nadaljujemo skozi Križe in Pristavo nazaj na izhodišče-v Tržič.

KOMENTAR

To je dolga, lepa in zanimiva celodnevna tura. Značilni so lepi razgledi na greben Košute in Kamniške Planine. Pri odhodu se moramo oborožiti z dovolj kondicije, saj je povratek dolg in od Preddvora do Tržiča precej razgiban. S prijateljem sva na tej turi doživela zanimivo srečanje z do zob oboroženim ko­lesarjem na “full suspensionu”, ki se je z jezerske strani vzpenjal po cesti k Pečovniku. Spraševal je, kako daleč je še do Tržiča. Nekje je prebral, da se lahko pride tod nekje na ono stran. Prvič je kolesaril prek Tržiča, pa mu je zmanjkalo moči. Zdaj je poizkušal že drugič.

Najprej sva ga vprašala, ali ima karto. Da nima, je odgovoril. Potem sva hotela vedeti, kje je pustil avto. On pa, da je prikolesaril kar iz Ljubljane. Po vsem tem nisva mogla drugače, kot da sva mu po­kazala na karti in na kratko razložila, kako lahko pride v Tržič. Potem seje hotel kar odpeljati. Ker je bi­lo že pozno popoldne, sva ga komaj prepričala, da bo v Tržiču tam nekje okoli polnoči, pa še to, če ne bo zgrešil poti. Končno seje le obrnil in se sam pri sebi pridušal, da bo naslednji “vikend” še enkrat poizkusil.

Dogodek, ki potrjuje, da je pri nas kar precej gorskih kolesarjev, ki imajo voljo in pogum za odhod na zahtevnejše ture, nimajo pa najosnovnejšega znanja o vsem, kar na takih izletih potrebujejo. Naučiti jih je treba vse od začetka: kaj je zemljevid, kakšen naj bo, kje ga dobimo, kako ga čitamo, kako se orientiramo, kakšna naj bo oprema itd. Še najmanj potrebujejo učenja tehnike vožnje, kondi­cije pa imajo tako ali drugače dovolj.

MTBture.com: Z Dolge njive na Jezersko

KOLESARSKI SERVIS
Tržič, Prestige Jankovec, Kovorska 21, tel. 051-306-600

LOKALEC
Matej Perko, Tel.:031 326987, mail: matej.perko@gmail.com