This page as PDFPDF.

III+

Lisca

45

**

Področje: Posavsko hribovje
Območje: po strmi asfaltni cesti na razgleden vrh nad dolino Save, od tod pa po kolovozih in manj obljudenih cestah navzdol v vas Breg
Izhodišce: Breg (191 m n.v.)
Karte: Atlas Slovenije 132,133; Posavsko hribovje 1:100 000
Dolžina (km): 20
Višinska razlika (m): 757
Čas vožnje: 2:15
Nošenje kolesa: nekaj metrov na poti pod Sv. Joštom
Zahtevnost vzpona: dolg odsek V 4 - V 5; večina V 4
Zahtevnost spusta: od Tončkovega doma do vasi Polje S 5 z nekaj mesti S 6; naprej S2
Zahtevnost skupaj: III+
Značilnosti: zelo razgledna tura, ki poteka večinoma po asfaltu, z več možnostmi vzpona in spusta.
Najnižja točka:190 m n.v.
Najvišja točka:929 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz vasi Breg (191 mn.v.↑ [1]) kolesarimo po asfaltni cesti v smeri oznake za Tončkov dom na Lisci. Prvih približno 1,5 km se vozimo po ravnem, potem pa se zapeljemo v zmeren in enakomeren klanec. Od začetka prve serpentine (300 m n. v. ↑ [2]) do sedla pri Selah gremo v strmem in napornem vzpo­nu (povprečje na tem, nekaj več kot3 km dolgem odseku, je dobrih 11 %; V 4 – V 5). Na sedlu (670 m n. v. → [3]) zavijemo desno v smeri kažipota za Lisco (Cesta, ki drži naravnost, vodi v kraja Polana in Jurklošter.) in zapeljemo v strm asfaltni klanec (V 4). Ta postane kmalu bolj položen. Peljemo se mi­mo spodnje postaje nekdanje vlečnice (800 m n. v. ↑ [4]) in naprej do izrazitega ovinka na vzhodnem pobočju M. Lisce. Od tod do Tončkovega doma kolesarimo v položnem vzponu. Za poslopjem lahko nadaljujemo po pešpoti na vrh Lisce (948 m n. v.).

▼Od Tončkovega doma (927 m n. v. ← [5]) se spustimo po markirani poti, ki nas pripelje do cer­kvice Sv. Jošta. Ta odsek spusta je S 5, nekaj mest pa S 6. Od Sv. Jošta (787 m n. v. ↑ [6]) se spuš­čamo po markirani poti, ki gre v vas Polje, v smeri JV (S 5 z mesti S 6). Tik pred iztekom pešpoti in pri­hodom na kolovoz, je strmo in neprevozno mesto (5 m), čez katero moramo peš. Nadaljujemo po ko­lovozu in se v rahlem spustu pripeljemo v vas Polje (630 m n. v. ↑ [7]; ta je v Atlasu imenovana Polje, na hišnih številkah pa piše Poljane.), kjer se prične asfaltna cesta. Na koncu vasi, tik pred ostrim de­snim ovinkom (620 m n. v. ← [8]) zavijemo z glavne ceste levo in se zapeljemo v položen klanec. Na prvem razcepu gremo desno (Levo je znak za slepo ulico.) in do konca asfalta. Naprej se vozimo po kolovozu, ki gre čez greben in vodi v vas Cerje (Ta je v isti nadmorski višini kot Polje; v Atlasu je imeno­vana Cerje, na hišnih številkah pa piše Podgorica.). Tu pridemo na asfaltno cesto (610 m n. v. →→ [9]), zavijemo ostro desno in nadaljujemo strm spust, ki nas privede do križišča (480 m n. v. ←[10]). Zavijemo levo in navzdol po grebenu do naslednjega križišča (410 m n. v. →→ [11]), kjer gremo ostro desno in še naprej navzdol proti vasi Križ (To je pomemben razcep, leva cesta namreč vodi v napačno dolino, po kateri pridemo v Sevnico.). Po serpentinah se mimo vasi Križ (380 m n. v. ← [12]) in Goliše (300 m n. v. ↑ [13]) spustimo v dolino na križišče (200 m n. v. → [14]) z glavno cesto, ki pelje po levem bregu Save. Tu zavijemo desno in se vrnemo na izhodišče – v vas Breg.

KOMENTAR

Na pobočjih pod Lisco je mnogo manjših zaselkov, do katerih vodijo številne presenetljivo dobre ce­ste, tako daje možnosti za vzpon na vrh po različnih smereh kar precej. Šele više se možnosti skrčijo na dva pristopa – po opisani asfaltni cesti ali pa po kolovozu iz Cerja na M. Lisco. Asfaltni vzpon je precej strm. To je še ena tistih tur, ki so lahko lep trening in uvod v sezono.

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV

Šentjur pri Celju, Amon Miran, 1. Celjske čete 15, tel. 063 743 383

Brežice, Maraton, Šentlenart, tel. 0608 65102

Krško, Simonič, Krških žrtev 60, tel. 0608 31420