This page as PDFPDF.

V-

Peca

29

***

Področje: Kamniško-Savinjske alpe
Območje: pod vrh gore, ki se vzpenja nad Mežiško dolino
Izhodišce: Mežica (495 m n.v.)
Karte: Kamniške in Savinjske Alpe 1: 50 000; Savinjska dolina 1: 50 000; Atlas Slovenije 35,61,62
Dolžina (km): 35
Višinska razlika (m): 1170
Čas vožnje: 4:45
Nošenje kolesa: 10 min od konca ceste do Doma na Peci
Zahtevnost vzpona: iz Mežice do konca ceste in parkirišča V 3 - V 4; od parkirišča do konca kolovoza V 5; zadnji odsek tik pod domom V 5 z mestom V 6
Zahtevnost spusta: od Doma na Peci mimo Tomaževe koče S 5; naprej S 2 - S 3
Zahtevnost skupaj: V-
Značilnosti: dolga in lepa tura z atraktivnim spustom.
Najnižja točka:480 m n.v.
Najvišja točka:1673 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Mežice (495 m n. v. ← [1]) se peljemo po asfaltni cesti v smeri kažipota za mejni prehod Mežica. Po slabih dveh kilometrih (620 m n. v. ← [2]) zavijemo levo na makadamsko cesto, v smeri kažipota za Peco. Kolesarimo skozi zaselek Podkraj pri Mežici in naprej čez potok Šumeč do začetka bolj str­mega vzpona malo pred gostilno Hanžej. Peljemo se naprej do križišča (735 mn.v.↑ [3]), kjer gremo naravnost (Enakovredni odcep, ki zavije ostro levo, pelje h kmetiji Grauf; na kartah je ta cesta vrisana kot kolovoz.), v smeri kažipota za Dom na Peci. Nadaljevanje je sprva nekoliko bolj položno, potem pa se klanec v ovinkih nad kmetijo Potočnik precej ustrmi (do V 4). Od tod nadaljujemo še naprej do­kaj strm vzpon na sedlo Vrh šteng in do spomenika na levi. Tu zavijemo na križišču (1024 m n. v. → [4]) desno (Levi odcep pelje v smeri kažipota Helena in Črna.). Naslednji kilometer kolesarimo ve­činoma po ravnem. Pridemo do nekdanje karavle, danes Šoferskega doma, ki je na desni. Malo na­prej je križišče (1020 m n. v. → [5]). Na njem zavijemo desno in navzgor, v smeri kažipota za Dom na Peci (Cesta, ki gre levo, pelje v smeri kažipota za Heleno in Črno.). Nadaljujemo položen vzpon, ki nas pripelje do naslednjega križišča (1095 mn.v.↑ [6]). Tu gremo naravnost (Cesta, ki zavije ostro de­sno in navzgor, je nova in je na kartah vrisana kot kolovoz; pelje do Tomaževe koče in na Rišperk.). Kolesarimo mimo peščenih sten in po srednje strmem do strmem vzponu (V 3 – V 4) do tovorne žični­ce (1160 m n. v. ↑ [7]), ki prečka cesto. Naslednji kilometer se peljemo spet po ravnem. Nadaljuje­mo po nekaj serpentinah do konca ceste in parkirišča (1420 mn.v. ↑ [8]). Od tod gremo naravnost, po desnem kolovozu (Levi, slabo zvožen, ki pelje navzdol, ni pravi.), ki gre navzgor. V zelo strmem vzponu (V 5) prikolesarimo do razcepa kolovoza (1480 mn.v. ↑ [9]) nekaj sto metrov naprej. Tu gre­mo naravnost (Levi, izjemno strmi kolovoz prav tako pripelje do Doma na Peci, a je bolj primeren za morebitni spust). Vzpon nadaljujemo po nekaj manj strmem in malo širšem in boljšem kolovozu, vse dokler se ne konča (1560 m n. v. ←[10]; na kartah konec kolovoza ni točno vrisan!). Tu zavijemo levo in nadaljujemo vzpon po markirani poti (Peš, prestrmo za vožnjo!) do večje jase in planine. Držimo se desno in gremo navzgor do slabega, markiranega kamnitega kolovoza. Malo pod Domom nas čaka še kratka, izjemno strma stopnja (V 6), ki jo premagamo z zaletom. Nadaljujemo vzpon, ki nas pripe­lje do Doma na Peci (1665 m n. v. →[11]).

▼Pri Domu poiščemo široko, markirano pešpot, ki se spušča proti severu, torej v nasprotni smeri, kot smo prišli. Do razcepa (1360 m n. v. ←[12]) nad Tomaževo kočo se peljemo v strmem, zelo atrak­tivnem in težkem, a ves čas prevoznem spustu (S 5). Tu zavijemo levo na novo cesto (Pešpot gre na­ravnost, mimo koče in naprej navzdol.). Po njej se peljemo nekaj sto metrov, potem pa zavijemo (1320 m n. v. → [13]) desno in navzdol v gozd, po markirani pešpoti, ki seka cestne serpentine (Na­mesto te različice je možen tudi spust po cesti.). Spustimo se mimo spomenika in naprej po poti. Ob ponovnem prihodu na cesto (1155 m n. v. → [14]) nad planino pri Rišperku zavijemo po cesti desno in navzdol (Leva smer pelje navzgor k Rišperku.). V spustu se pripeljemo do stičišča (1095 m n. v. ← [6]) s cesto, po kateri smo se vzpenjali. Tu zavijemo levo in se peljemo mimo Šoferskega doma do znanega križišča (1020 m n. v. →→ [5]). Na njem gremo ostro desno, v smeri kažipota za Heleno in Črno. Do peskokopa in odcepa kolesarimo po ravnem. Tu (1020 mn.v.↑ [15]) gremo naravnost (Ce­sta, ki zavije levo in navzdol, pelje v smeri kažipota Pri Matjažu in je na kartah vrisana kot kolovoz.). Naslednji slab kilometer kolesarimo po ravnem, mimo odcepa (990 mn.v.↑ [16]), ki gre levo v Pod-peco. Nadaljujemo rahlo navzgor na sedelce. Tu je začetek položnega spusta. Gremo mimo strelišča na desni in velike kmetije Mihev na levi. Takoj za poslopji je križišče (920 m n. v. ← [17]). Tu zavijemo levo (Cesta, ki gre desno in navzgor, pelje h kmetiji Žačen.j. 400 m naprej je še eno križišče (870 m n. v. ↑ [18]). Tu gremo naravnost (Odcep, ki zavije ostro levo in navzgor, pelje v zaselek Stopar.). Nadalju­jemo strm spust, ki poteka po ozki dolini ob pritoku Helenskega potoka, vse do stičišča (775 m n. v. → [19]) z asfaltno cesto Podpeca – dolina Meže. Zavijemo desno (Leva smer pelje v smeri kažipota za Heleno, Pikovo in Matjaža.) in nadaljujemo v dolino reke Meže. Na križišču (627 m n. v. ← [20]) v doli­ni zavijemo levo, v smeri Črne (Desna smer pelje v Koprivno.). Po asfaltu kolesarimo v Črno na Ko­roškem. V središču kraja (573 m n. v. ← [21]) zavijemo na križišču levo, v smeri za Mežico. Nadaljuje­mo po glavni cesti, mimo rudnika in skozi kraj Žerjav. Na izhodišče – v Mežico – kolesarimo ves čas ob reki Meži, večinoma rahlo navzdol.

KOMENTAR

To je dolga in precej naporna tura (Zadnji del sicer strmega vzpona od parkirišča do Doma na Peci je neprimerno lažji od tistega na Uršlji gori.), ki poteka večinoma po gozdu, a mestoma se vendarle od­pre lep razgled. Tri zvezdice si zasluži predvsem zaradi izjemno lepega, tekočega in atraktivnega spu­sta mimo Tomaževe koče (Ta je lep zgled za oceno S 5).

KOLESARSKI SERVIS

Gorko d.o.o. trgovina in servis koles
Šmartno 208 a
2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu
Tel./fax.: 02 8838 330
Gsm: 041 682 412
http://www.gorko.si

Trgovina in servis koles POHORC
Celjska cesta 5
2380 Slovenj Gradec
Tel: 02 620 78 47
http://www.pohorc.si

Enduro Trgovina in storitve
Antonija Vastl s.p.Trg 60a
2391 Prevalje
Tel./Fax: +386(0)2 82 31 689
http://www.enduro.si