This page as PDFPDF.

V

Konjščica

93

***

Področje: Julijske Alpe
Območje: iz Bohinja čez Uskovnico pod Draške vrhove, od tam na planino Na Šehu, potem pa v skrajno zahtevnem spustu po opuščenem kolovozu v Srednjo vas
Izhodišce: Ribčev Laz (530 m n.v.)
Karte: Julijske Alpe, vzhodni del 1: 50 000; Gorenjska 1: 50 000; Atlas Slovenije 80; Bohinj 1:25 000
Dolžina (km): 31
Višinska razlika (m): 908
Čas vožnje: 3:45
Nošenje kolesa: 2 min po dveh klancih med Uskovnico in Konjščico; 10 min na prvem delu poti od Konjščice do parkirišča
Zahtevnost vzpona: do konca gozdne ceste nad Kočo na Uskovnici V 3 - V 4; naprej po kolovozu do planine Konjščica V 5 z nekaj odseki V 6
Zahtevnost spusta: do parkirišča na začetku gozdne ceste pod Miščovcem S 4 z nekaj mesti S 5; naprej do planine Na Šehu S 2; od tod v Srednjo vas S 6 - S 7
Zahtevnost skupaj: V
Značilnosti: predvsem drugi del je tisti, ki daje čar tej turi - težaven, a lep vzpon na slikovito Konjščico in še težji spust z nekoliko odmaknjene planine Na Šehu; pozor, slednji ima orientacijsko zahteven začetek in je primeren le za pristaše ekstremnih težav, ki imajo odlično tehniko in vzmeteno kolo! Za druge je bolj priporočljiv spust po smeri vzpona.
Najnižja točka:529 m n.v.
Najvišja točka:1452 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Ribčevega Laza (530 mn.v.↑ [1]) kolesarimo čez most, mimo cerkvice Sv. Janeza in naprej v Staro Fužino (540 mn.v.↑ [2]). V vasi prečkamo most in nadaljujemo v smeri proti Srednji vasi. Po 1,5 km vožnje zavijemo na odcep (565 m n. v. ← [3]), ki gre levo v smeri kažipota za Studor. Zapelje­mo se skozi vas do stika (595 m n. v. ←← [4]) z makadamsko cesto za Uskovnico. Zavijemo ostro levo in nadaljujemo zmeren vzpon po široki in dobri makadamski gozdni cesti. Zadnji del, ki poteka po nekaj dolgih serpentinah, je nekoliko bolj strm (do V 4). Na n.v. 1020 m se pripeljemo na izravna­vo. Od tod se vozimo deloma po ravnem, deloma navzgor čez kratke klančke do vikendov na Lomu (1070 m n.v. → [5]). Od tod nadaljujemo desno po nekoliko slabši gozdni cesti (Na kartah je vrisana kot kolovoz.). Po nekaj kratkih strmih odsekih se vzpnemo mimo Koče na Uskovnici (1154 m n. v.; ni ob cesti!) do konca ceste na travnati čistini pri studencu (1175 mn.v.↑ [6]). Nadaljujemo naravnost po kolovozu v dolg in zelo strm klanec (Vzpon V 5 – V 6, ki pa na srečo poteka po dobri pod­lagi.). Sledi izravnava. Peljemo se mimo stanov Na Kovceh (1270 mn.v.↑ [7]) in naprej do razcepa (1280 m n. v. ← [8]). Zavijemo po levem, markiranem kraku (Desni pelje na veliko travnato jaso.). Od tod naprej postane kolovoz bolj kamnit, na dveh kratkih klancih je preveč skal, zato moramo 2 min peš. Zadnji del, ki gre po gozdu, je spet strm, a lepo prevozen. Zapeljemo se na piano in po trav­natem kolovozu do stanov na planini Konjščica (1438 m n. v. → [9]).

▼Spust poteka po markirani poti, ki pelje ob potoku Ribnica. Tik za stanovi moramo čez potoček in po stezi v gozd. Peš nadaljujemo do pričetka kolovoza (10 min nošnje in potiskanja po mestoma strmi in kamniti poti). Po njem se spustimo (S 4 z mesti S 5) do začetka gozdne ceste in parkirišča (1340 mn.v.↑ [10]) pod Miščovcem.

▲V rahlem vzponu nadaljujemo 1 km po cesti. Na prvem križišču (1310 m n. v. → [11]) zavijemo desno, v smeri kažipota za Uskovnico (Levi odcep pelje na Rudno polje.).

▼V rahlem spustu se pripeljemo do naslednjega križišča (1230 m n. v. → [12]), kjer gremo desno (Leva smer pelje na Rudno polje.) in nekaj deset metrov naprej (1225 m n. v. → [13]) še enkrat desno (Cesta, ki gre naravnost, pelje na Goreljek.). In glej zlomka, meter ali dva dlje je še en razcep (1125 mn.v.↑ [14]), kjer moramo naravnost (Desni odcep pelje na Uskovnico.). V položnem spustu se pripel­jemo na planino Na Šehu (1090 mn.v.↑ [15]). Gremo mimo prvih stanov, ki so na desni, do stičišča (1095 m n. v. → [16]) ceste in dveh kolovozov. Levi je travnat in neizrazit, desni pa bolj zvožen in viden. Zavijemo s ceste, ki gre mimo znaka “Prepovedan promet” naravnost naprej in navzgor do vikendov, na omenjeni desni kolovoz. Po njem se peljemo čez travnik, do vikenda na levi. Ob njem nadaljujemo nekaj metrov naprej do slabo vidne steze. Zavijemo po njej desno, se peljemo rahlo nav­zdol čez travnik (smer JZ) in naprej v gozd. Med drevjem nadaljujemo navzdol po stezi, vse do srečan­ja (1000 m n. v. ← [17]) s kolovozom, ki stezo prečno prereže. Zavijemo po njem levo. Vstrmem, kam­nitem in izjemno zahtevnem spustu (S6 z mesti S 7) po tem opuščenem kolovozu se pripeljemo v dolino Ribnice. Še posebej druga polovica tega spusta je tehnično skrajno zahtevna, mestoma moramo sestopiti. Na koncu kolovoza nadaljujemo po cesti, ki pelje po levem bregu Ribnice v Sred­njo vas (583 m n. v. → [18]). Od tod kolesarimo po asfaltni cesti skozi Staro Fužino in po smeri vzpona na izhodišče-v Ribčev Laz.

KOMENTAR

Tura, ki vas bo po popitem pivcu v Koči na Uskovnici zagotovo zbudila iz morebitne prašne (Cesta do koče je precej prometna.) dremavice. In naj vas na prvem, obupno strmem klancu, ne zapelje skušnjava, da bi sestopili v veri, češ, saj se ne da! Zadeva je čisto normalno prevozna, le vse je treba dati od sebe. Če vam bo uspelo po tej strmini, boste ugnali tudi druge, razen dveh, ki sta vsaj po mojem mnenju za vožnjo prekamniti. Nagrada za vložene napore bo idilična lepota planine Konjščice in okoliških gora.

Za zmerneže velja “hajd na sedež” in po smeri vzpona nazaj v dolino. “Radikalci” pa se lahko preizkusijo za sedežem v “odrolanem” spustu s planine Na Šehu. Odločitev za to varianto si bodo zagotovo zapomnili.

KOLESARSKI SERVIS

Bled, VM Šport, Ljubljanska 20, tel. 064 741 203

Lokalci

Branka Sodja, 051 848 386 branka{pika}sodja{afna}gmail{pika}com