This page as PDFPDF.

IV

Javornik

60

**

Področje: Notranjska in primorska
Območje: iz Zemona na vrh hribovja, ki loči Idrijsko in Vipavsko
Izhodišce: odcep za Zemono (120 m n.v.)
Karte: Vipavska dolina - mali slovenski eden 1: 50 000; Atlas Slovenije 161,142,143,162
Dolžina (km): 54
Višinska razlika (m): 1415
Čas vožnje: 4:45
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: odsek Podkraj - sedlo pod Korenskim vrhom V 5; Vodice - Javornik V3 z odseki V 4; ostalo V 3
Zahtevnost spusta: po kolovozu med kmetijama Robas in Škvarči S 5; z Višenjskega vrha v Spile S 3 - S 4; od ceste Ajdovščina - Col do Žgavske vasi S 3; drugo S 2 in S 1
Zahtevnost skupaj: IV
Značilnosti: tura na obrobje Trnovskega gozda, v hlad visoke in gozdnate kraške planote.
Najnižja točka:99 m n.v.
Najvišja točka:1175 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Od odcepa (105 m n. v. → [1]) za Zemono kolesarimo mimo gradu v vas. V središču (130 m n. v. ← [2]) zavijemo na razcepu ozkih asfaltnih cest levo in navzgor (Odcep, ki gre desno in navzdol, pelje nazaj na glavno cesto in naprej proti Vipavi.). Pri zadnji hiši (125 m n. v. ← [3]) gremo levo in naprej po dobrem kolovozu, ki pelje po ravnem do asfaltne ceste (120 m n. v. ← [4]) pred Vrhpoljem. Tu za­vijemo levo in nadaljujemo v središče vasi. Na križišču (135 m n. v. → [5]) pred cerkvijo gremo desno (Leva cesta pelje v Duplje in G. vas.). Po srednje strmih asfaltnih serpentinah (V 3) se pripeljemo do križišča (320 m n. v. → [6]). Tu zavijemo desno v smeri kažipota za Sanabor (Levi odcep pelje v Aj­dovščino in Col.). Nadaljujemo večinoma po ravnem, vse do odcepa (335 mn.v. ↑ [7]) za Sanabor, ki zavije desno. Gremo naravnost in naprej po zelo dobri makadamski cesti. V zložnem vzponu se vo­zimo po dolini potoka Bela do zožitve in skalne soteske v gozdu. Zapeljemo se čez most (420 m n. v. ↑ [8]) in gremo naprej po asfaltni cesti. V precej bolj strmem vzponu (do V 4) kolesarimo po ozki, goz­dnati dolini, ki pelje ob potoku vse do zaselka Bela. Tu zavijemo na razcepu (520 m n. v. → [9]) de­sno (Leva cesta pelje le do hiš.) in nadaljujemo zmeren vzpon do kmetije Bezjak na desni (600 m n. v. ↑ [10]). Malo naprej je začetek dobre makadamske ceste. Po njej se bolj strmo vzpenjamo (do V 4) in se po dolgi serpentini pripeljemo na križišče (735 m n. v. ←← [11]). Nadaljujemo čez ovinek ostro levo (Odcep, ki gre desno, pelje v smeri kažipota za Vojkovo kočo in Nanos.) in se po bolj položnem in gozdnatem terenu vozimo poševno pod Prečnim vrhom do čistine in začetka asfalta pred Podkrajem. Kolesarimo v središče vasi (800 mn.v. ↑ [12]). Mimo pokopališča in transformatorja se pripeljemo do kratkega klanca in se vzpnemo do stičišča (800 m n. v. ← [13]) z glavno cesto Col – Podkraj.

▼Tu zavijemo levo in se peljemo dobrih 300 m v smeri proti Colu. Na odcepu (795 m n. v. → [14]) zavijemo z glavne ceste v ozek, zelo strm asfaltni klanec.

▲V približno 1 km dolgem, zelo strmem vzponu (V 5), ki poteka v neverjetno ravni smeri, prikole­sarimo na sedlo pri kmetiji Koren (950 mn.v. ↑ [15]).

▼Od tod nadaljujemo spust po slabi makadamski cesti (Vmes je 200 m asfalta.) do stičišča (880 m n. v. ↑ [16]) z asfaltno cesto Col – Vodice. Na njem gremo naravnost in mimo makadamskega odcepa (895 m n. v. ↑ [17]. To je slabša, krožna gozdna cesta, ki pelje v smeri oznake za Sv. Duh.) do prve serpentine.

▲V vzponu se pripeljemo do odcepa (840 m n. v. ↑ [18]). Tu gremo po asfaltu naravnost (Z leve se nam priključi makadam s Slepega vrha.), do konca vzpona in izravnave (980 m n. v.). Nadaljujemo mimo pricepa (975 m n. v. ↑ [19]) omenjene krožne ceste z desne.

▼V spustu se peljemo mimo odcepa (950 m n. v. ↑ [20]), ki gre levo za Kanji dol in mimo nekaj drugih odcepov s slepim koncem.

▲Nadaljujemo po asfaltu in rahlo navzgor v vas Vodice. Tu gremo na križišču (920 m n. v. ↑ [21]) naravnost (Odcep, ki zavije levo, je druga možna cesta za Javornik in Kanji Dol, desni pa je za Sv. Duh.). Kolesarimo naprej po ozki, slabi gozdni cesti. Mimo vikendov se zapeljemo v gozd in se v bolj strmem vzponu (klanci do V 4) pripeljemo na izravnavo, kjer je križišče (1060 m n. v. ← [22]) več cest (Na karti Vipavska dolina je le-to vrisano netočno!). Zavijemo levo v smeri oznake in markacij za Ja-vornik (Odcep, ki gre naravnost, pelje h kmetiji Škvarč, desni pa na Hrušico.). V zmernem vzponu po ozki, s kamni tlakovani gozdni cesti, ki pelje pod vrhom Špik, pridemo na sedlo, kjer je pod Dednim vrhom najvišja kota (1170 mn.v. ↑ [23]).

▼Od tod se spustimo do odcepa (1130 m n. v. → [24]) za planinski dom, kjer zavijemo desno.

▲Po precej strmem in gruščnatem klancu (V 4) prikolesarimo do Pirnatove koče pod Javornikom (1156 m n. v. ↓ [25]).

▼Od tod do ceste (1130 m n. v. → [24]) se spustimo po smeri vzpona. Tu zavijemo desno in nada­ljujemo spust mimo odcepa (1110 m n. v. ↑ [26]) za kmetijo Polhar, ki je na desni, in naprej do križišča (980 m n. v. →[27]). Leva smer pelje v Vodice, mi pa gremo desno in v Kanji Dol, kjer je na levi odcep (930 m n. v. ↑ [23]) za kmetijo Baje.

▲Nadaljujemo rahlo navzgor do odcepa (945 mn.v. ↑ [29]) za kmetiji Židank in Krištof, ki zavije desno. V položnem vzponu kolesarimo po dveh kratkih serpentinah na sedlo, kjer je križišče (1010 m n. v. ←[30]). Na njem zavijemo levo (Desni odcep pelje h kmetiji.).

▼Od tod se peljemo po cesti navzdol. Spustimo se po prvi serpentini in pridemo iz gozda na pia­no. Na odcepu (980 m n. v. ← [31]) malo naprej od kmetije, ki je pod nami na levi, zavijemo levo na slabo gozdno cesto in nadaljujemo po njej naravnost.

▲Sledi kratek in strm klanec navzgor.

▼Nato se položno spustimo h kmetiji Robar (935 mn.v. ↑[32]), kjer je ceste konec. Nadaljujemo naprej po kolovozu, ki se čez nekaj metrov razcepi. Pozor, peljemo se po desnem kraku, ki gre navz­dol. V loku zavijemo desno in na travnik. Na izravnavi, na koncu škarpe, zavijemo ostro levo (Ne gre­mo čisto do konca kolovoza, ker se le-ta izgubi na travniku!). Po robu travnika se peljemo do začetka gozda (smer JV), kjer najdemo nadaljevanje kolovoza. V strmem spustu po zelo kamniti in razriti podlagi (S5)se peljemo mimo odcepov slabo zvoženih kolovozov, ves čas naravnost in navzdol. Kole­sarimo čez travnik in naprej po kolovozu do začetka gozdne ceste pri kmetiji Škvarči (790rm4 [33]).

▲V rahlem vzponu se pripeljemo na stičišče (810 m n. v. → [34]) z asfaltno cesto Vodice – Col.

▼Tu gremo desno. Peljemo se čez desni ovinek in približno 200 m naprej zavijemo z glavne ceste (775 m n. v. ← [35]) levo na gozdno.

▲Po njej se vozimo ves čas naravnost in v zmernem vzponu pridemo na izravnavo (810 m n. v. ← [36]) in travnato čistino pod Višenjskim vrhom. Tu prične kolovoz zavijati v levo.

▼Sledi strm spust v vas Višnje (730 m n. v. → [37]), kjer pridemo na asfaltno cesto Podkraj – Col. Zavijemo desno in nadaljujemo spust v Col. Peljemo se mimo odcepa (619 m n. v. ↑ [38]) za Idrijo, ki gre desno. V dolgem, položnem in razglednem spustu pridemo do odcepa asfaltne ceste (450 m n. v. ↑ [23]) za Vrhpolje in Duplje, ki je zavije levo. Kolesarimo naravnost in naprej do neoznačenega odce­pa slabe gozdne ceste na levi (380 m n. v. ←[40]). Tu zavijemo z asfalta levo in nadaljujemo v najprej položnem, potem pa bolj strmem spustu (S 3).Ves čas se držimo levih odcepov, ki peljejo navzdol. V Žgavski vasi prikolesarimo na asfaltno cesto. Na razcepu (280 m n. v. ←[41]) zavijemo levo in kolesa­rimo med hišami navzdol do stika (130 m n. v. →[42]) s cesto, ki pelje v Vrhpolje. Tu gremo desno in do naslednjega križišča (120 m n. v. ←← [43]). Zavijemo ostro levo, se peljemo v vas Duplje in naprej do konca asfalta. Nadaljujemo po kolovozu čez polje in ob vinogradu. Kolesarimo po ozkem, slabem kolovozu, po katerem pridemo na asfaltno cesto v vasi Zemono. Zavijemo po njej desno in po poti vzpona prikolesarimo na izhodišče – na odcep za Zemono.

KOMENTAR

To je tura, na kateri lahko srečate planince čudne vrste. Pustijo avtomobile 1 km od planinskega do­ma, potem pa hajd’ do tja po ravnem, po cesti seveda. Ko pa se nekdo pripelje mimo z avtom, se hu-dujejo, češ, glej ga “nedeljskega” planinca, ki se mora pripeljati prav do Doma! Da pa ne bi tudi naša tura ostala preveč nedeljska, sem jo začinil z nekaj ne pretežkimi, a vendar dovolj atraktivnimi spusti in dodatnimi vzponi.

KOLESARSKI SERVIS

Ajdovščina, Kobra, Goriška cesta, tel. 065 63 495