This page as PDFPDF.

III

Icmanikova planina

24

***

Področje: Kamniško-Savinjske alpe
Območje: na hribovje, ki loči Robanov kot in Logarsko dolino
Izhodišce: odcep za Robanov kot (600 m n.v.)
Karte: Savinjska dolina 1:50 000; Kamniške in Savinjske Alpe 1:50 000; Atlas Slovenije 60
Dolžina (km): 24
Višinska razlika (m): 980
Čas vožnje: 3:00
Nošenje kolesa: 5 min po stezi na planino
Zahtevnost vzpona: V 3 z dolgimi odseki V 4; od konca ceste do začetka planine kratek odsek V 6
Zahtevnost spusta: od koče na planini do začetka ceste S 5 z mesti S 6; naprej S 3
Zahtevnost skupaj: III
Značilnosti: izredno lepa tura nad samotnim in v senci Logarske doline nekoliko pozabljenim Robanovim kotom.
Najnižja točka:594 m n.v.
Najvišja točka:1501 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Z asfaltne ceste Luče – Solčava zavijemo tik pred mostom na odcepu (600 m n. v. ← [1]) levo, v smeri kažipota za Robanov kot. Po srednje strmem makadamskem klancu se pripeljemo do turistične kmetije Pečovnik. Nadaljujemo po bolj položnem svetu. Kolesarimo mimo kmetije Govc, kije na levi. Nekaj sto metrov naprej je pred kmetijo Roban majhno parkirišče (685 m n. v. ↑ [2]). Zapeljemo se čez dvorišče in skozi zapornico, ki motornim vozilom preprečuje vstop v krajinski park. Nadaljujemo po cesti in skozi leso. Pridemo na začetek srednje strmega klanca. Po njem se vzpnemo do križišča (700 m n. v. →→ [3]), kjer zavijemo ostro desno (Cesta naravnost pelje v osrednji del Robanovega kota.), v smeri kažipota za kmetiji Knez in Vršnik. Od tod nadaljujemo mimo izvira in zajetja na levi, potem pa po precej bolj strmih klancih (odseki V 4) ter serpentinah do travnikov pod kmetijo Vršnik. Peljemo se mimo domačije (980 mn.v.↑ [4]) in nadaljujemo po serpentinah. Kmalu pridemo po­novno v gozd in se vzpnemo do začetka pašnikov pod zaselkom Knez. Na robu travnikov moramo sko­zi leso. Nadaljujemo zmeren vzpon po najlepšem in najbolj razglednem delu poti, vse do križišča (1205 m n. v. ← [5]) pred kmetijo Knez.

▼Tu zavijemo levo, po slabi cesti, ki gre rahlo navzdol (Odcep, ki zavije ostro desno in pelje v sme­ri oznake za Solčavo, gre le do hiše malo višje na desni, potem pa se nadaljuje kot pešpot.). Po rav­nem se pripeljemo do lese, gremo skoznjo in čez desni ovinek. Naprej se vozimo po dokaj slabi goz­dni cesti (Razen na karti Kamniške in Savinjske Alpe, izdaja 1996, je le-ta na vseh drugih kartah vri­sana kot kolovoz.).

▲Kmalu se zapeljemo v zahteven klanec (V 4 – V 5). Nadaljujemo manj strm vzpon, ki nas skozi gozd pripelje na izravnavo na sedlu (1400 mn.v.↑ [6]) med Rožnim vrhom in Mačkovo pečjo.

▼Tu nadaljujemo naravnost (Komaj opazen odcep, ki zavije ostro desno, je slepa cesta) in se de­loma v položnem spustu, deloma po ravnem odpeljemo po severnih pobočjih Rožnega vrha, vse do najnižje točke, ki je na koti približno 1340 m n. v.

▲Od tod moramo v srednje strmem vzponu do konca gozdne ceste (Na karti Kamniške in Savinj­ske Alpe je le-ta napačno vrisana, kot da pelje vse do planine!). Tu (1400 m n. v. ←← [7]) zavijemo ostro levo in se po zelo strmem kolovozu zapeljemo v gozd (vzpon V 6). Kmalu je vožnje konec in na­prej gremo po slabo vidni poti peš. Kmalu pridemo na rob gozda in se po strmem pašniku vzpnemo do pastirske koče (1480 mn.v.↑ [8]).

▼Spust poteka po smeri vzpona. Do začetka ceste je S 5 z mesti S 6. Na dveh ali treh kratkih od­sekih je za hip potreben sestop. Po cesti nadaljujemo navzdol do že omenjene kote 1340 m n. v.

▲Od tod se peljemo nazaj na sedlo (1400 m n. v.) v dolgem in položnem vzponu, deloma pa tudi po ravnem.

▼Spust s sedla na izhodišče – most v dolini Savinje, poteka po smeri vzpona (S 3 in S 2).

KOMENTAR

Razmeroma hitro izvedljiva in orientacijsko nezahtevna tura, brez druge možnosti za povratek v doli­no. Samota, lepi razgledi, romantične kmetije in pašniki jo uvrščajo med lepše v tem vodniku.

KOLESARSKI SERVIS

Ljubno ob Savinji, Kolesarski servis Profi, Plač 20, tel. 063 841055

  2 Responses to “Icmanikova planina”

  1. Tej turi bi dodal še eno drobnarijo, ki izlet prav lepo zaključi. Od pastirske koče se peš vzpnemo na sleme nad kočo (1500 m n.v.) do križišča planinskih poti. Od tod sledimo tabli za razgledišče, desno po slemenu in levo v gozd do ozkega skalnega pomola nad Logarsko dolino. Dodatnih 5 minut hoje je nagrajeno s precej impresivnim razgledom na Logarsko, severne stene Kamniških v zatrepu doline na jugu in pogorje Olševe na severu.

  2. Danes ponovljena tura, nekaj dodatnih komentarjev: Pribl 500m nad kmetijo Knez je lepo urejeno vodno zajetje, kjer lahko dopolnimo bidone.
    Tocka 6: sedaj to krizisce izgleda drugace. Ostro desno je se vedno slepa cesta, vendar imamo na izbiro se vedno levo in desno cesto. Prava je desna, saj leva vodi pod greben Roznega vrha, kjer se konca.
    Razgled na Logarski Peci nad pastirsko koco je res fantasticen in bi ga bilo skoda izpustiti. Zal pa se vedno nismo nasli druge moznosti spusta kot po enaki poti vzpona (razen nekaj Super G okrajsav preko travnikov 🙂