This page as PDFPDF.

VI-

Z Dovške Rožce na Golico

7

***

Področje: Karavanke
Območje: s planine Dovška Rožca v dolgem precenju tik pod grebeni do Koce na Golici
Izhodišce: Mlinca pri vasi Dovje (650 m n.v.)
Karte: Julijske Alpe, vzhodni del 1: 50 000; Karavanke, osrednji del 1: 50 000; Gorenjska 1:50 000; Atlas Slovenije 54,55
Dolžina (km): 46
Višinska razlika (m): 1480
Čas vožnje: 7:00
Nošenje kolesa: na vecjem delu poti med Dovško Rožco in sedlom Rožca (približno 75 % hoje, 25 % vožnje; skupaj 40 min nošnje); na posameznih odsekih po poti sedlo Rožca - Koca na Golici (70 % vožnje, 30 % hoje; skupaj 20 min nošnje; na kratkem odseku pod Koco na Golici, 2 min; na kratkem odseku nad Markljevim Rovtom, 2 min
Zahtevnost vzpona: spodnji del V2 - V3; srednji del V5 z odsekom V5 - V6; zadnji klanec do koce V 6; vzponi na precenju od Dovške Rožce do Koce na Golici V5 in V6
Zahtevnost spusta: s sedla pod Klekom na Jekljevo sedlo S6; od Koce na Golici do Markljevega Rovta S4 z odseki S5
Zahtevnost skupaj: VI-
Značilnosti: izjemno zahtevna povezava dveh zelo zahtevnih tur - na Dovško Rožco in na Koco na Golici; precenje je mešanica hoje in vožnje, ki pa jo bodo zmogli le fizicno in teh­nicno najbolj izurjeni kolesarji; tistim, ki pešacenja in nošnje kolesa ne marajo, to turo od­svetujem!
Najnižja točka:577 m n.v.
Najvišja točka:1690 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS_

▲Iz Mlince (645 m n. v. ↑ [1]) kolesarimo po glavni cesti do odcepa (650 m n. v. → [2]) za Dovje.Tu zavijemo desno in se po asfaltnem klancu pripeljemo do začetka vasi in oznake (705 m n. v. → [3]) za Kepo in Belo. Še enkrat zavijemo desno in med hišami prikolesarimo do makadamske ceste. Po položnih klancih se vzpnemo do križišča (740 m n. v. ↑ [4]) malo pred strugo potoka Mlinca. Tu gre­mo naravnost (Odcep, ki zavije ostro levo, vodi pod planino Mlinca.). Malo naprej gremo pod zanimivimi stenami – Blažičevo skalo. Nadaljujemo po zmerno vzpenjajoči se cesti, ki pelje mimo slikovite­ga čebelnjaka na levi in naprej do križišča (1070 m n. v. ←← [5]). Tu zavijemo ostro levo (Cesta, ki gre naravnost, pelje v Plavški Rovt.) in kolesarimo po srednje strmih klancih mimo stanov do odcepa (1180 m n. v. → [6]) na Ravneh. Zavijemo ostro desno po bolj zvoženi cesti, ki se vzpne v precej bolj zahtevne klance z odseki V 5. Zaradi razrite in drseče podlage je še posebej težaven klanec (V 5 – V 6), ki pripelje na preval (1370 m n. v. ↑ [7]) pod Belo pečjo. Tu nas čaka kratka izravnava, potem pa moramo ponovno v strme klance. Peljemo se mimo izvira Starka in naprej do ostrega levega ovinka (1560 m n. v. ← [8]), kjer so ponavadi parkirani avtomobili tistih izletnikov, ki jim ni kaj dosti do pešačenja. Nadaljujemo po zadnjem, dolgem, strmem in izjemno zahtevnem klancu z drsljivo gruščnato in kamnito podlago. Največji naklon in težavnost doseže cesta 100 metrov pred koncem (V 6), a tudi tu je prevozna. Tik pred Kočo na Planini Dovška Rožca (1670 m n. v. ↓ [9]) se strmina umiri.

▼Od koče se spustimo po spodnji stezici, ki gre tik nad cestnim usekom. Po njej se peljemo na­vzdol do začetka gozda, kjer zavije steza levo med drevje in postane zaradi korenin in kamenja težko prevozna (Pogosto moramo sestopati.).

▲Kratek vzpon nas pripelje do ograde, ki jo moramo prelesti. Iz gozda pridemo na dolgo odprto pobočje (1560 m n. v. ↑ [10]), ki ga prečimo po slabo shojeni, mestoma odneseni stezi. Ta odsek mo­ramo v celoti peš. V nadaljevanju prečimo dve strmi in razmeroma izpostavljeni grapi, potem pa po­novno pridemo v gozd. Kmalu se spet znajdemo na odprtem bregu, po katerem prilezemo na sedlo (1620 m n. v. ↑ [11]). Tu gremo naravnost in zlezemo čez ogrado (Steza, ki gre levo in strmo navzgor, pelje na Hruški vrh, tista, ki drži desno pa pelje le na vrh razglednih skal.).

▼Kratko nadaljujemo v spustu (S 5), potem pa je na melišču vožnje spet konec.

▲Počasi se prečno čez golo pobočje vzpenjamo proti sedlu Rožca. Na tem delu je le malo odsekov, kjer je vožnja možna, pa še ti so izjemno zahtevni (V 6). Po stezi, ki jo živina razcepi v številne možne variante, pridemo na greben nad Rožco, kjer se srečamo s potjo s Hruškega vrha.

▼Po poti, ki je od krav zelo razrita in kamnita, se spustimo na sedlo Rožca (1587 m n. v. ↑ [12]). Nadaljujemo po stezi, ki gre rahlo v desno in navzdol. Na izravnavi je kažipot za Golico. Naprej se pe­ljemo po markirani poti, ki je razrita, pogosto pa tudi blatna (Sestopi so pogosti.). Po ravnem kolesa­rimo nad Jeseniško planino, ki je 200 m pod nami, vse do začetka vzpona.

▲Nadaljujemo v strm, izjemno težaven klanec. Prva tretjina je prevozna (V 6), potem pa postane prestrmo in moramo na sedlo pod Klekom peš.

▼S sedla (1640 m n. v. ↑ [13]) gremo naravnost, v smeri oznake za Golico. Pričnemo izjemno zah­teven spust po markirani poti (rdečezelene markacije), ki nas po globoko vrezanih, peščenih kanalih (S 6) pripelje na Jekljevo sedlo (1488 m n. v. → [14]). Tu zavijemo desno na ozko, razgibano stezico, ki je na začetku lepo prevozna. Ko pridemo na bolj odprta pobočja, postane steza težavnejša.

▲Sledi dolg in strm vzpon, kjer moramo peš. Nadaljevanje do Koče na Golici je delno prevozno. Mestoma je potrebna pazljivost, saj so pobočja ponekod dovolj strma, da bi se morebitni padec v desno slabo končal. Zadnji klanec pod kočo je lepo prevozen (V 5 – V 6). Po nekaj stopnicah zlezemo na greben tik pod Kočo na Golici (1582 m n. v. ↑ [15]).

▼Tu gremo lahko levo na obisk h koči, ali pa naravnost in v spustu po poti (S 5 z mesti S 6, čez ne­kaj skalnatih pragov in po stopnicah, kjer moramo peš.). Na razcepu (1500 m n. v. ←[16]) markiranih poti zavijemo po tisti, ki gre levo (Desna pelje k spodnji postaji tovorne žičnice.).

▲Po nekaj kratkih, zelo zahtevnih, a prevoznih klancih (V 5 – V 6) se vzpnemo malo višje, potem pa se prične pot spuščati.

▼V zelo lepem in atraktivnem spustu (S 4 z mesti S 5) se pripeljemo na sedlo Suha (1438 m n. v. →[17]), kjer je razcep. Nadaljujemo po desni poti, ki se spušča v smeri za Markljev Rovt in Savske ja­me. Spust od tod je sprva položen (S 3), potem pa se ustrmi (S 5). Kratek odsek čez peščene prago­ve moramo peš. Nadaljujemo po poti skozi gozd, dokler se ne pripeljemo na planino in do poslopij v Markljevem Rovtu. Tu pridemo na cesto (1230 m n. v. ← [18]), ki gre k spodnji postaji žičnice. Zavije­mo levo in v položnem spustu prikolesarimo na križišče (1190 m n. v. ← [19]), kjer gremo levo (Desna smer pelje na Planino pod Golico.).

▲V zmernem vzponu prikolesarimo na sedlo in križišče (1222 m n. v. →[20]) na Križovcu. Zavije­mo desno in na razcepu (1222 m n. v. ←[21]), kije nekaj metrov naprej, levo. Po kratkem klancu pri­demo na prevoj (1250 m n. v.).

▼Tu se začne dolg in položen spust, ki nas po pobočjih Črnega in Španovega vrha pripelje do potoka Ukova (940 m n. v.).

▲Od tod moramo po kratkem klancu do prevoja, ki je na desnem ovinku.

▼Ponovno sledi spust, po katerem pridemo na stik (785 m n. v. ← [22]) z asfaltno cesto Planina pod Golico – Jesenice. Tu zavijemo levo in v hitrem spustu po serpentinah prikolesarimo v Plavž (550 m n. v. → [23]), kjer gremo desno. Po cesti, ki pelje v Kranjsko Goro, se vrnemo skozi Hrušico na izho­dišče – v Mlinco pri Dovjem.

KOMENTAR_

To je tura za največje ekstremiste, vajene vsega hudega.

MTBture.com: Prečenje Dovška Rožca – Golica

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV

INTERSPORT Tomaž Bernik s.p. Borovška 88 a, 4280 Kranjska Gora, t: +386 4 588 14 70, f: +386 4 588 47 81, e: info@intersport-bernik.com

Imbbus Alpska 62,  4248 Lesce, Telefon: 04 531 79 79, mail: imbbus@siol.net, web: http://www.imbbus.si

KOLO BLED Ljubljanska cesta 4 , 4260 BLED , 04/530-55-55

ZUPAN SPORT Ulica Staneta Severja 30 , 4240 RADOVLJICA, 04/531-47-53