This page as PDFPDF.

II+

Goteniška gora

53

**

Področje: Kočevsko in Gorjanci
Območje: iz Grčaric na vrh odmaknjenega gozdnatega hriba, ki loči Glažutsko in Dragarsko dolino
Izhodišce: Grčarice (520 m n.v.)
Karte: Kočevsko 1: 50 000; Atlas Slovenije 186,185,201
Dolžina (km): 34
Višinska razlika (m): 750
Čas vožnje: 3:45
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: od Grčaric do Glažute V 3; naprej pod Debeli vrh V 3 - V 4; drugo V2 in V3
Zahtevnost spusta: S2 - S3
Zahtevnost skupaj: II+
Značilnosti: tura, na kateri lahko uživamo predvsem v tišini in samoti neskončnih gozdov.
Najnižja točka:526 m n.v.
Najvišja točka:1171 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲V Grčaricah (521 m n. v. → [1]) zavijemo v smeri kažipota za Glažuto, Travno Goro, Jelenov žleb in Drago. 300 m naprej, na koncu asfalta, se prične srednje strm klanec. Malo naprej se peljemo mimo odcepa (560 mn.v.↑ [2]), ki zavije levo in gre nazaj v vas. V zmernem vzponu nadaljujemo na izrav­navo, ki je dober kilometer daleč. Naprej se peljemo skoraj po ravnem. Sledita dve serpentini, po ka­terih se položno vzpnemo. Gremo mimo odcepa (705 mn.v.↑ [3]) slabe gozdne ceste, ki zavije de­sno in pelje v kraj Rakitnica. Nadaljujemo do razcepa (720 m n. v. → [4]) pri Konfinu, kjer zavijemo desno, v smeri oznake za Glažuto (Leva cesta pelje h Gozdni koči na Medvedjaku.). Zapeljemo se v zmeren klanec, ki mu sledi izravnava.

▼Naslednjih nekaj sto dolžinskih metrov kolesarimo rahlo navzdol.

▲Sledi bolj valovit svet, po katerem se v povprečju vzpenjamo. Na razcepu (770 m n. v. ← [5]) zavijemo levo, v smeri oznake za Glažuto in Jelenov žleb (Slaba desna cesta pelje pod vrh Grele). Na­slednjih 600 m se vozimo po ravnem. Gremo mimo odcepa (795 mn.v.↑ [6]) slabe gozdne ceste št.10, ki zavije levo in je zaprta z zapornico. Naslednji kilometer je bolj razgiban, v povrečju pa kolesa­rimo po ravnem. Skozi manjši skalni usek se pripeljemo do razcepa (795 m n. v. ← [7]).

▼Zavijemo levo (Desna cesta je krožna.) in se v položnem spustu odpeljemo mimo lesene cerkvi­ce na desni do Gozdarskega doma (770 m n. v. ← [8]) v široki dolini.

▲Pri domu zavijemo levo (Cesta, ki gre naravnost, pelje v smeri oznake za Jelenov žleb in Drago.) in nadaljujemo srednje strm vzpon. S čistine se zapeljemo v gozd, kjer se cesta nekoliko ustrmi. Po 1 kilometru se pripeljemo do ostrega desnega ovinka, kjer je razcep (845 m n. v. →→ [9]). Zavijemo ostro desno (Cesta, ki gre naravnost, pelje do gozdne koče.). Nadaljujemo dolg, enakomeren in ra­zmeroma strm vzponu (V 3 – V4). Po dobrih dveh kilometrih pridemo do križišča (1060 mn.v.f [10]), kjer gremo naravnost (Bolj zvožena cesta zavije ostro levo in pelje na sedlo med Sušnim in Debelim vrhom.). 700 metrov naprej (1120 m n. v. ←[11]) zavijemo levo v kratek in strm klanec. Nadaljujemo do konca ceste, kjer je na jasi obračališče. Od tod gremo naprej po ponavadi precej blatnem kolovo­zu, ki nas pripelje do vznožja bolj strmega pobočja. Tu je vožnje konec (1170 m n. v. ↓ [12]) in na Debe­li vrh gremo lahko le peš po enem od kolovozov ali pa kar po brezpotju (Vrh je nezanimiv, ker ni razgle­da.).

▼Spust do ceste (1120 m n. v. ← [11]) poteka po smeh vzpona. Tu zavijemo levo in nadaljujemo zmeren spust.

▲Kmalu se prične položen vzpon, ki nas pripelje do značilnega levega ovinka in izravnave. Tu je majhna jasa, lovska preža in na desni odcep (1110 m n. v. ↑ [13]) kolovoza, ki pelje navzdol v zaselek Bela Voda. Naslednji slab kilometer kolesarimo položno navzgor, potem pa sledi še ena izravnava in prevoj.

▼V rahlem spustu se pripeljemo do lovske opazovalnice, ki je na levi, v veliki travnati udornici. Nadaljujemo do križišča (1070 m n. v. ←[14]).

▲Tu zavijemo levo, v smeri oznake za Glažuto (Desna cesta pelje v smeri oznake za Drago.). Na­slednji kilometer se položno vzpenjamo. Sledi ovinek pri značilni skali in lovski preži. 500 m naprej je še ena preža. Nadaljujemo vzpon in pridemo na sedlo (1150 m n. v.).

▼ Pričnemo spust in se naslednja 2 km se peljemo rahlo navzdol.

▲Sledita dva kratka položna vzpona z vmesno izravnavo. Za drugim pridemo na sedelce in na križišče (1060 m n. v. ←← [15]), kjer zavijemo ostro levo (Desna cesta pelje k žagi Medvedjak.). Spr­va se peljemo po ravnem, potem pa se mimo strme udornice na levi povzpnemo do križišča (1075 m n. v. → [16]). Na njem zavijemo desno in gremo rahlo navzgor, potem pa po ravnem, pod Goteniškim vrhom, do naslednjega križišča (1060 m n. v. ←[17]), kjer zavijemo levo (Desna smer pelje h Gozdni koči Medvedjak.).

▼V položnem spustu se peljemo mimo vodnega zajetja na desni. Na križišču (940 mn.v.f [18]) gremo naravnost (Odcep ostro desno pelje pod vrh Kameni zid.). 700 m naprej je še eno križišče (900 m n. v. ↑ [19]j, kjer nadaljujemo naravnost (Leva cesta, ki pelje navzgor, gre h Gozdni koči). Še naprej se položno spuščamo. Gremo mimo odcepa slepe ceste na desni (Ni na kartah!). Malo naprej je na ovinku odcep še ene slepe gozdne ceste, potem pa, glej ga zlomka, še tretji odcep, prav tako na desni. Peljemo se mimo vseh naštetih odcepov do konca spusta in izravnave (720 m n. v.). Malo na­prej pri Konfinu pridemo na cesto (720 m n. v. → [4]), po kateri smo se vzpenjali. Spust na izhodišče – v Grčarice – poteka po smeri vzpona.

KOMENTAR

Na tem področju je veliko število medvedjih brlogov. Če smo peš, nas medvedje ponavadi pra­vočasno slišijo, in ker so to plašne živali, nemudoma pobegnejo. S kolesom pa smo hitri in skoraj ne­slišni, zato je večja možnost, da jih na katerem od kolovozov ali na manj obljudenih cestah preseneti­mo. Najbolj nevarno obdobje je spomladi, ko so lačni in se pomikajo proti dolini. To je tudi obdobje, ko medvedke skotijo in pripeljejo na plan mladiče. Ob nenadnem srečanju so lahko napadalne. V zgodnji pomladi, ko so ponekod še ostanki snega, z večine cest pa še ni odstranjeno podrto drevje, odsvetujem vožnjo po tem področju. Živali namreč po obdobju popolnega zimskega miru in izolacije še niso navajene vsiljivcev, ker so za avtomobile ceste še neprevozne. Hitre in tihe kolesarje teže za­znajo, zato lahko pride do “bližnjega srečanja”. Res pa je, da se ponavadi le-ta konča na srečo z ne­slavnim pobegom sicer v vseh pogledih premočnega kosmatinca.

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV

Kočevje, Lovšin Fravc, Remihova 21, tel. 061853 682

Ribnica, Pirker Janez, Gorenjska 61, tel. 061860 345