This page as PDFPDF.

IV

Idrijske Krnice

83

**

Področje: Idrijsko in cerkljansko hribovje
Območje: po strmi cesti na vrh hribovja, ki leži med dolinama rek Idrijce in Kanomljice, potem pa v izjemno zanimivem spustu po ostankih nekdanjih mulatjer v Stražo
Izhodišce: Straža - kmečki turizem Želin pri odcepu za Cerkno (250 m n.v.)
Karte: Idrijsko in Cerkljansko 1:50 000; Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1: 50 000; Atlas Slovenije 122
Dolžina (km): 36
Višinska razlika (m): 1010
Čas vožnje: 5:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: V 4 z nekaj dolgimi klanci V 4 - V 5
Zahtevnost spusta: S 4 z odseki S 5
Zahtevnost skupaj: IV
Značilnosti: tura z izrednim spustom po nekdanji mulatjeri z Jagršča v dolino potoka Otuška; značilnost so tudi strmi in naporni asfaltni in makadamski klanci, ki so blizu težavnosti V 5.
Najnižja točka:210 m n.v.
Najvišja točka:1016 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▼Od odcepa (250 m n. v. ↑ [1]) za Cerkno se peljemo po cesti Idrija – Most na Soči. Deloma po ravnem, deloma v rahlem spustu kolesarimo skozi vasi Reka (260 m n. v.) in Laze do odcepa (220 m n. v. ← [2]) za Šebrelje. Zavijemo levo in prečkamo most čez Idrijco.

▲Sledi strm asfaltni klanec in naporne serpentine (do V 5), po katerih se vzpnemo na izravnavo (640 m n. v.).

▼Nadaljujemo rahlo navzdol v Šebrelje.

▲V središču vasi (630 m n. v. → [3]) zavijemo desno (Levi odcep pelje v Dolenjo vas.) in se vzp­nemo do križišča (700 m n. v. →→ [4]). Leva cesta pelje v Sevnico pod Pšenkom, srednji strmi kolovoz pa je bližnjica pod Ravnim hribom. Gremo ostro desno in naprej po asfaltu. V nekoliko manj strmem vzponu se pripeljemo do začetka makadamske ceste pri lovski kočici in izravnavi (790 m n. v.). Nadaljujemo mimo pricepa (790 mn.v.↑ [5]) že opisane bližnjice, ki se nam priključi z leve. Pel­jemo se mimo odcepa (700 m n. v. ↑ [6]) za kmetijo Prdivnik na desni in do naslednjega (840 m n. v. ↑ [7]), ki zavije levo in pelje v smeri kažipota za vas Jagršče. Mi gremo naravnost in po strmem klancu na sedlo na Šebreljskem vrhu (980 mn.v.↑ [8]).

▼Sledi kratek, položen spust.

▲Nadaljujemo vzpon na greben pri kmetiji Stan, kjer zavijemo na križišču (990 m n.v. ← [9]) levo (Boljša makadamska cesta, ki gre desno, pelje na Oblakov Vrh.). Po nekaj kratkih, neenakomernih klančkih prikolesarimo do najvišje točke (1010 mn.v.↑ [10]) pod vrhom Erzelja.

▼Od tod se položno spustimo do odcepa (900 mn.v.↑ [11]), kjer zavije ostro levo cesta h kmeti­jama Boč in Podbrdo. Mi gremo naravnost in mimo odcepa (895 mn.v.↑ [12]) za domačijo Pogan na desni.

▲Nadaljujemo vzpon po srednje strmi asfaltni cesti. Peljemo se mimo kmetije Kenda in naprej do prvega izrazitega desnega ovinka (945 mn.v.↑ [13]). Tu gremo pri hiši naravnost, po markiranem kolovozu.

▼Ves čas sledimo markacijam in se peljemo večinoma po kolovozu, nekaj časa pa tudi po marki­rani poti (kratek odsek S 5). Po njej pridemo v zaselek Rupa (910 m n. v. →[14]), kjer zavijemo desno na slabo gozdno cesto (Na kartah je vrisan kolovoz.) in sledimo markacijam. V položnem spustu se pripeljemo do kmetije Stržnica (830 m n. v. → [15]), kjer zavijemo pri hiši desno in nadaljujemo po markiranem kolovozu. V zahtevnem spustu (kratek odsek S 5) pridemo na sedlo pod vrhom Prevodi.

▲Od tod se vozimo po markiranem kolovozu, ki se položno vzpenja skozi gozd.

▼Kmalu sledi zmeren spust, ki nas pripelje na makadamsko cesto (730 m n. v. → [16]). Zavijemo desno in se peljemo po cesti v vas Jagršče. Pred cerkvijo (660 m n. v. →→ [17]) zavijemo ostro desno in se po slabem kolovozu spustimo poševno čez travnato pobočje.

▲Počasi se kolovoz izravna in začne se položen vzpon do kmetije Jablanica (760 m n. v. ↑ [18]).

▼Od tod nadaljujemo čudovit spust po mulatjeri, ki pelje po robu travnikov in čez razgledna pobočja, vse do velikega poslopja kmetije Pustina (520 m n. v. ← [19]). Pri hiši, kjer se mulatjera izgu­bi, zavijemo levo in se peljemo po travnati stezici navzdol, dokler ne najdemo nadaljevanja mulatjere (Kolovoz, ki se pri hiši odcepi desno in gre rahlo navzgor čez travnik, ni pravi, saj se više konča.). Spustimo se do potoka v grapi. Nadaljujemo po kratkih strmih klančkih in čez tri izrazite grape (Po dveh tečeta potoka.). Pripeljemo se do kmetije Log (480 m n. v. ← [20]), kjerzavijemo levo na kolovoz in po njem v gozd. V atraktivnem, mestoma izpostavljenem spustu, ki pelje nad prepadnimi pobočji potoka Otuška (Pozor, morebiten padec v levo bi se slabo končal!) prikolesarimo do kmetije Sovo­denj (340 m n. v. ↑ [21]).

▲Nekaj časa se peljemo po ravni, slabi gozdni cesti, ki gre po dnu doline, potem pa v dolgem, srednje strmem vzponu (približno 60 višinskih metrov) pridemo na makadamsko cesto (400 m n. v. ↑ [22]) Grepiše-Straža.

▼V spustu nadaljujemo do mostu čez Otuško (260 m n. v. ↑ [23]).

▲Sledi kratek vzpon do stika (290 mn.v.↑ [24]) z asfaltno cesto Jagršče – Straža.

▼Od tod se spustimo do mostu čez Idrijco, ga prečkamo in zavijemo po cesti (250 m n. v. ← [25]), ki pelje levo na Most na Soči. Po njej se vrnemo na izhodišče – na odcep za Cerkno.

KOMENTAR

Cesta od Idrijce do Šebrelj je ena naših bolj strmih asfaltnih cest. Tudi naprej je še nekaj dolgih in napornih klancev. Višinska razlika ne odseva popolnoma zahtevnosti te ture. “Pika na i” je spust po nekdanji mulatjeri v pozabljeno in odmaknjeno dolino potoka Otuška, ki pa je v zadnjem delu izpostavljen in zahteva previdnost. Na od boga zapuščeni domačiji Pustina živi sam samcat starec, 100 m niže, na kmetiji Log pa starejša ženska, kije tudi sama. Oba sta brez elektrike, vodovoda in ka­nalizacije. Vse, kar potrebujeta za življenje, morata prinesti iz doline. Pozimi sta odrezana od sveta. Ko sem ženico vprašal, če se kaj obiskujeta, seje samo skrivnostno nasmehnila.

KOLESARSKI SERVIS

Idrija, Čuk, Rožna 4, tel. 065 73 110