This page as PDFPDF.

II+

Kočevski Rog

49

*

Področje: Kočevsko in Gorjanci
Območje: iz Podhoste na obsežno gozdnato hribovje v zahodnem delu Kočevske kotline
Izhodišce: Podhosta (185 m n.v.)
Karte: Kočevsko 1:50 000; Atlas Slovenije 170.188,187
Dolžina (km): 41
Višinska razlika (m): 850
Čas vožnje: 4:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: V 3 z odseki do V 4; pogosto tudi V 2
Zahtevnost spusta: S2
Zahtevnost skupaj: II+
Značilnosti: tura za zmerne gorske kolesarje, ki poteka po lepih gozdovih, a brez raz¬gledov.
Najnižja točka:173 m n.v.
Najvišja točka:973 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲V vasi Podhosta (185 m n. v. → [1]) zavijemo desno na ozko asfaltno cesto, ki gre navzgor v po­bočja Roga. V srednje strmem vzponu se pripeljemo do konca asfalta pri zadnjih hišah. Nadaljujemo po dokaj slabi makadamski cesti. Po nekaj srednje strmih serpentinah se vzpnemo do razcepa (360 m n. v. → [2]). Tu gremo po desni cesti (Cesta št. 145, ki gre naravnost, pelje na Pogorelski Križ.), ki se še naprej vzpenja. Peljemo se do naslednje leve serpentine (410 m n. v.j. Tu se desno odcepi na novo narejena gozdna cesta, ki je na kartah vrisana kot kolovoz. Nadaljujemo čez ovinek in se kilo­meter naprej pripeljemo do naslednjega razcepa (500 m n. v. ← [3]). Gremo levo (Desna cesta pelje v Mrzli dol.). Še naprej se zmerno strmo vzpenjamo. Kolesarimo mimo odcepa (580 m n. v. → [4]) slabe ceste, ki zavije levo in se pod hribom Sedlata gorica slepo konča. Nadaljujemo 300 m naprej do križišča (600 m n. v. ← [5]), kjer zavijemo levo (Desni odcep slabe ceste, ki gre v klanec, pelje pod Pungrt.). Od tod naprej kolesarimo po rahlo valovitem terenu, večinoma po ravnem, vse do od­cepa (620 m n. v. ↑ [6]), kjer gremo naravnost (Odcep, ki zavije ostro desno, pelje v smeri kažipota za Komol.). Malo naprej je na desni še en odcep, kije neoznačen in prav tako vodi v Komol. Nadalju­jemo po ravnem do križišča več cest pri domačiji na Frati (630 m n. v. → [7]). Zavijemo desno, nekaj metrov naprej pa po bolj zvoženi levi cesti, v smeri kažipota za Rog in Kočevje ter markacij (Cesta, ki zavije levo, pelje v smeri kažipota za Pogorelec; slaba cesta, ki gre naravnost, je manj vožena varianta v Podstenice; cesta desno pa je slepa.). Nadaljujemo 700 m po ravnem do odcepa (630 m n. v. ↑ [8]), ki zavije desno in rahlo navzgor ter gre k domačiji Kunč. 500 m se peljemo še po ravnem, potem pa se naslednjih 500 dolžinskih metrov položno vzpenjamo.

▼Sledi izravnava in križišče pri Faberjevem križu (670 m n. v. ← [9]). Tu zavijemo levo, v smeri kažipota za Podstenice (Desna cesta pelje v Stari Log, Smuko in h Kuncu.). 200 m naprej je na desni odcep ceste, ki je ni na kartah. Nadaljujemo naravnost, ves čas v položnem spustu, ki nas pripelje v Podstenice (602 m n. v. →[10]).

▲Tu zavijemo desno, v smeri oznake za vrh Roga in markacij (Leva smer pelje v Podturn.). V zmer­nem vzponu se peljemo 700 m naprej in mimo odcepa slabe ceste, ki zavije desno in je ni na kartah. Kmalu pridemo na izravnavo in do grobišča Dvojno brezno, kjer je tudi križišče (650 m n. v. ↑ [11]) pri Cinkovem Križu. Gremo naravnost (Desni odcep pelje v smeri kažipota Cinkov Križ in naprej v Stari Log.). Naslednji slab kilometer poteka po ravnem, potem pa se 500 dolžinskih metrov srednje strmo vzpenjamo, vse do križišča (690 m n. v. →[12]), kjer zavijemo desno, v smeri kažipota za Rog – Kočev­je (Leva smer pelje v smeri kažipota za Jelenico, Bazo 20 in Reso.). Nadaljujemo srednje strm vzpon in se 500 m naprej pripeljemo do grobišča Rugarski klanci. 200 m naprej je odcep (760 m n. v. ← [13]). Na njem gremo levo, po bolj zvoženi cesti (Desna cesta, ki gre rahlo navzdol, pelje v Stari Log.). Nadaljujemo po bolj valovitem terenu, v glavnem rahlo navzgor. Prikolesarimo do gozdne koče Štufna (770 m n. v.). Malo naprej je odcep (780 mn.v.↑ [14]), ki gre levo. Tu nadaljujemo naravnost, v smeri kažipota za Kočevje – 9 km. 800 m naprej je odcep (820 m n. v. →→ [15]), kjer zavijemo ostro desno, po gozdni cesti št. 195 (Bolj zvožena cesta naravnost pelje k žagi Rog.). Ta cesta v Atlasu ni vrisana!

V enakomernem, zmerno strmem vzponu se peljemo čez SV pobočja V. Roga.

▼Sledi izravnava in položen klanec navzdol.

▲Nato nas čaka zmeren vzpon do konca ceste (885 mn.v.↑ [16]) pod M. Rogom. Na kartah je konec ceste napačno vrisan na koti 920 m n. v. – v resnici se konča nižje. Nadaljevanje vožnje po str­mem kolovozu, ki pelje tik pod vrh M. Roga zaradi preslabe in prekamnite podlage ni možno. Kolo lahko le rinemo in se na povratku z njim spustimo (S 5). Zadnjih nekaj metrov do vrha M. Roga, od ko­der ni razgleda, moramo peš po brezpotju.

▼Spust do znanega križišča (820 m n. v. → [15]) poteka po smeri vzpona. Tu zavijemo desno in se peljemo do velike jase, kjer je Skavtski dom in žaga Rog. Na križišču (830 m n. v. ←←[17]) zavijemo ostro levo na slabo in ozko cesto, v smeri kažipota za Črmošnjice in Grobišče bolnice Pugled (Cesta naravnost pelje v Kočevje.).

▲Prvih 200 dolžinskih metrov se po dveh serpentinah rahlo vzpenjamo. Sledi vožnja položno navzgor do križišča (870 m n. v. ← [18]). Tu zavijemo levo, v smeri kažipota za Črmošnjice (Desna ce­sta pelje v smeri kažipota za Grobišče bolnice Pugled.). Naslednji kilometer poteka v glavnem po rav­nem. Vozimo se po zelo vrtačastem svetu, brez izrazitejših orientacijskih točk. Slabe tri kilometre od omenjenega križišča je pricep slabe ceste z desne, ki je ni na kartah, še kilometer naprej pa na desni odcep h grobišču Leseni kamen. Te ceste prav tako ni na kartah.

▼Na tem odseku se vozimo v glavnem rahlo navzdol, vse do križišča (755 m n. v. ←[19]). Na njem zavijemo levo, v smeri kažipota za Bazo 20 (Desna smer pelje v smeri kažipota za Reso.). 500 m na­prej se nam z desne priključi slaba cesta (725 m n. v. ↑ [20]) z območja Ribnik. Nadaljujemo narav­nost, v položnem spustu, po katerem pridemo na križišče (720 m n. v. → [21]) pod hribom Bukova go­rica. Tu zavijemo desno, v smeri kažipota za Črmošnjice (Leva cesta pelje v smeri oznake za Bazo 20 in Podturn.). Nadaljujemo položen spust mimo pricepa slabe ceste z desne (675 mn.v.↑ [22]).

▲Kmalu se pripeljemo na izravnavo, potem pa se naslednji kilometer zmerno vzpenjamo.

▼Ponovno sledi položen spust, ki nas pripelje na bolj odprt teren in do odcepa (660 m n. v. ← [23]) za partizansko bolnico G. Hrastnik. Tu zavijemo levo (Cesta, ki gre naravnost, pelje v Komarno vas.). Po 1 km je naslednji odcep (610 mn.v.↑ [24]), ki zavije levo k bolnici, mi pa se peljemo narav­nost. V dolgem položnem spustu se pripeljemo na križišče (425 mn.v.↑ [25]), kjer gremo naravnost (Cesta, ki zavije levo in navzgor, pelje v smeri kažipota za Rampoho). Nadaljujemo položen spust do stika z asfaltno cesto Podturn – Črmošnjice pri vasi Kočevske Poljane (195 m n. v. ← [26]). Zavijemo levo in se skozi Podturn pri Dolenjskih Toplicah (175 m n. v.), Obrh in Suhorvrnemo na izhodišče – v Podhosto.

KOMENTAR

Kočevski Rog je orientacijsko manj zahteven, kot bi sodili po njegovem slovesu. Križišča in odcepi so označeni, večina cest in kolovozov je na kartah pravilno vrisanih. Gozdovi niso tako divji in samotni, kot npr. na Stojni ali Goteniški gori. Vse skupaj deluje kot nekakšen urejen naravni park, kjer je na žalost tudi kar precej avtomobilskega prometa. Seveda pa so tu še vedno tudi samotni in neokrnjeni predeli, kamor le občasno zaide kak lovec ali gozdar.

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV

Novo Mesto, Smole Jože, Šentjernejska 7, tel. 068 341952

Kočevje, Lovšin Fravc, Remihova 21, tel. 061853 682