This page as PDFPDF.

V-

Košenjak

33

***

Področje: Pohorje z okoliškimi hribovji
Območje: iz Dravograda na kopasti vrh na državni meji med Slovenijo in Avstrijo, potem pa v zelo lepem in zanimivem spustu po poteh in kolovozih v Dravsko dolino
Izhodišce: Dravograd (parkirišče ob Dravi) (340 m n.v.)
Karte: Pohorje 1:50 000; Atlas Slovenije 37,12
Dolžina (km): 27
Višinska razlika (m): 1182
Čas vožnje: 4:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do Doma na Košenjaku približno polovica V 3, polovica pa V 4; od tod do začetka markirane poti V 4 - V 5; po poti na vrh V 6 (150 višinskih metrov)
Zahtevnost spusta: S 4 z mesti S 5
Zahtevnost skupaj: V-
Značilnosti: zelo razgibana in mestoma izjemno zahtevna tura; ker poteka ves čas po gozdu, jo lahko brez težav speljemo tudi v vročini; zadnjih 150 m vzpona je zgled, kako strm naklon je še možno premagati z gorskim kolesom.
Najnižja točka:333 m n.v.
Najvišja točka:1520 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲S parkirišča (340 m n v. ↑ [1]) ob Dravi v Dravogradu kolesarimo čez most. Na križišču za njim zavi­jemo levo, potem pa malo naprej ostro desno na ozko asfaltno cesto, ki se strmo dviga v smeri doline Ojstriškega potoka. Na razcepu (400 m n. v. → [2]) pri zadnjih hišah gremo desno, v smeri oznake za Košenjak (Tudi levo je oznaka za pešpot na Košenjak.). ▼Kratko se spustimo rahlo navzdol.

▲Nato nadaljujemo v srednje strm klanec. Mimo odcepa (440 m n. v. ↑ [3]) za Kuplen na levi se vzpnemo do prve serpentine (480 m n. v. →→ [4]) pod Kupljenovo bajto. Do sem se peljemo v sre­dnje strmem, precej neenakomernem vzponu. Od tod naprej je klanec precej bolj strm in zelo enako­meren (V 4). Po dolgem in dokaj napornem vzponu pridemo do odcepa (620 m n. v. ↑ [5]) maka­damske ceste, ki zavije ostro levo k domačiji Bric. Nadaljujemo po nekoliko bolj položnem in se pripe­ljemo na razgledna travnata pobočja pri kmetiji Zajsnik (780 m n. v.). Na razcepu (830 m n. v. ← [6]) zavijemo levo (Desna cesta pelje v smeri kažipota za Sv. Duh.), v smeri oznake za Košenjak. Nadalju­jemo po položnem do čistine pri domačiji Lebert (870 mn.v.↑ [7]), potem pa spet bolj strmo in po serpentinah do OŠ Ojstrica ter cerkvice Sv. Janeza (985 m n. v. ←← [8]). Sledi strm klanec, po kate­rem pridemo na križišče (1040 mn.v.f [9]) nad domačijo Logarnica. Tu gremo po makadamski ce­sti naravnost, v smeri oznake za Košenjak (Asfaltna cesta zavije desno in pelje k Sv. Duhu.). Od tod kolesarimo naravnost, po markirani makadamski cesti, v razmeroma strmem vzponu. Malo pred do­mom se cesta zravna. Pripeljemo se do odcepa (1140 m n. v. →→ [10]) slabe gozdne ceste in zavije­mo po njej ostro desno v pobočja Morijevega vrha. V strmem vzponu (V 3 – V 4) prikolesarimo do stičišča (1200 m n. v. ←← [11]) s slabo cesto, ki se nam priključi z desne. Tu zavijemo ostro levo. Ce­sta postane bolj podobna kolovozu, ki se ustrmi (vzpon V 4 – V 5). Po nekaj sto metrih pridemo do naslednjega križišča (1245 mn.v.↑ [12]), kjer gremo naravnost, po slabo zvoženi cesti (Boljša cesta zavije ostro desno in pelje v smeri Škarnice.), ki v Atlasu ni vrisana.

▼Kratko se položno spustimo v zatrep Ojstriškega potoka.

▲Zatem se pričnemo ponovno vzpenjati po dolgem, precej strmem in zelo enakomernem klancu. Peljemo se mimo stičišča z markirano pešpotjo (1290 mn.v.↑ [13]), ki vodi od Doma na vrh Košenja-ka in prečka cesto (Te poti ni na kartah.). Nadaljujemo po cesti do stičišča z drugo pešpotjo (1340 m n. v. → [14]), ki prav tako prečka cesto in gre od lovske koče na vrh. Tu zavijemo s ceste desno na omenjeno markirano pot, ki je po širini v bistvu ozek kolovoz. Sledita dva kratka, a izjemno strma pre-voja (V 6), potem pa bolj položen odsek in razcep kolovoza (1360 m n. v. → [15]). Ta zavije desno v dolg in izjemno strm klanec. Naslednjih 80 višinskih metrov je naklon med 45 in 50 %! Čeprav se zdi neverjetno, je ta odsek v celoti prevozen, saj je podlaga idealna (V 7). Po brutalno strmem začetku se klanec za nekaj časa nekoliko položi, potem pa ponovno silovito vzpne tja nekam proti 40 % (V 7).

Vožnja ježe od začetka predvsem vzdržljivostni problem. Ko se gozd konča, moramo zadnjih 30 višin­skih metrov do vrha Košenjaka (1522 m n. v. ↓ [16]) prepešačiti, ker je za vožnjo prestrmo. Na vrhu je državna meja med Slovenijo in Avstrijo.

▼Spust do stika s cesto (1340 m n. v.↑ [14]) poteka po smeri vzpona (S 4). Prečkamo cesto in na­daljujemo uživaški spust po markiranem kolovozu. Malo nad lovsko kočo pridemo na cesto in se čez jasico spustimo do naslednje ceste (1160 mn.v.↑ [17]), ki pelje od Doma na Goriški vrh. Do kapelice Trije križi (1050 m n. v.; višina izohipse 800 m je na karti Pohorje v resnici 900 m!) se peljemo navz­dol po makadamu (Cesta, ki gre k domačiji Očko, v Atlasu ni pravilno vrisana.). Na levem ovinku (1040 m n. v. → [18]), malo naprej od kapelice, zavijemo desno v gozd in naprej po markiranem kolo­vozu (Sledi kamnito mesto S 5.). Kmalu smo spet na cesti. Zavijemo levo in na ovinku (995 m n. v. → [19]) poiščemo na desni nadaljevanje markiranega kolovoza. Kolesarimo v dolgem, navdušujočem spustu. Kolovoz in pot se pogosto cepita, zato se vozimo počasi in ves čas sledimo markacijam. Smer spusta se v splošnem drži grebena. Največja previdnost je potrebna v višini domačije Kuplen (650 do 600 m n. v.), kjer markiran kolovoz postane strma vlaka, ki se pogosto cepi. Držimo se bolj desno in iščemo markirano pot (Če smo nepazljivi, nas bo zaneslo v levo h kmetiji Kuplen, kar pa ni kata­strofa, saj lahko od tam nadaljujemo po cesti.). Na omenjenem odseku je spust tudi najbolj zahteven (mesta S 5). V n. v. 560 m pridemo na cesto. Po njej se peljemo do grajske razvaline (520 m n. v. → [20]). Tu zavijemo desno in nadaljujemo po pešpoti, ki pelje mimo zidov. Kmalu se pot ustrmi (S 5). Po travniku se spustimo do hiš ob asfaltni cesti (395 m n. v. → [21]). Tu zavijemo desno in nadaljujemo v središče Dravograda. Prečkamo most in se pripeljemo nazaj na izhodišče – na parkirišče ob Dravi.

KOMENTAR

To je tura, pri kateri lahko preskusimo, kako velike naklone lahko še zvozimo. Gladka, a izredno opri­jemljiva podlaga kolovoza, ki pelje na vrh Košenjaka, omogoča daljšo vožnjo po naklonih, ki presega­jo 40 %! To je v naših krajih redkost, saj tako strmih makadamskih ali asfaltnih cest skoraj ni, kolovo­zi in vlake pa so prekamniti in omogočajo naprekinjeno vožnjo največ do približno 35 %.

Poleg tega je ta tura izjemna zaradi 1000 višinskih metrov spusta po gladkem, večinoma z iglica­mi posutem valovitem kolovozu. Na njegovih prevojih lahko brez večjega tveganja izvedemo tudi kak lep skok!

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV
Slovenj Gradec, Gorko, Legenska 19, tel. 0602 43 44
Prevalje, Šprikla, Perzonali 3, tel. 0602 32 858

ENDURO, Trg 60 A, 2391 PREVALJE, 02/823-16-89, http://www.enduro-sp.si , enduro@netsi.net
GORKO D.O.O. , Šmartno 208 a, 2380 SL. GRADEC, 02 88 38 330, http://gorko.si/
POHORC, Celjska cesta 5, 2380 Slovenj Gradec, Trgovina in servis koles, Robert Šumah s.p., Tel: 02 620 78 47, www.pohorc.si