This page as PDFPDF.

III+

Planina v Plazeh

98

***

Področje: Julijske Alpe
Območje: iz Spodnje Trente pod strma ostenja V. Špičja
Izhodišce: Soča (490 m n.v.)
Karte: Julijske Alpe, zahodni del 1: 50 000; Posočje 1: 50 000; Atlas Slovenije 78; Trenta 1:25 000 (delno)
Dolžina (km): 28
Višinska razlika (m): 1080
Čas vožnje: 3:30
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: V 3 z nekaj odseki V 4; zadnjih 160 višinskih metrov V 5
Zahtevnost spusta: prvih 160 višinskih metrov S 3 - S 4; naprej S 2 in S 3; kratek odsek nad vasjo Pod Vršičem S 4
Zahtevnost skupaj: III+
Značilnosti: tura v divji, neokrnjeni, osrednji del Triglavskega parka, pod strme stene Velikega Špičja; v zgornjem delu poteka po dobri, za promet zaprti gozdni cesti, zato sta tišina in samota tod bolj pravilo kot izjema.
Najnižja točka:481 m n.v.
Najvišja točka:1552 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz vasi Soča (490 mn.v.↑ [1]) se peljemo po glavni asfaltni cesti v smeri Vršiča. Po dobrem kilo­metru zavijemo za dolgim levim ovinkom (500 m n. v. → [2]) desno, v smeri kažipota za kamp in Vas na Skali. Prečkamo most čez reko Sočo in se zapeljemo mimo kampa v zmerno strm klanec. Po njem pridemo do križišča (540 m n. v. → [3]), kjer zavijemo desno in prečkamo most čez potok Vrsnica (Levi odcep je betonska cesta, ki pelje v vas Pod Vršičem.). V zmerno strmem vzponu kolesarimo do odcepa (555 m n. v. ← [4]), ki je na ostrem levem ovinku. Zavijemo levo in se vozimo naprej po asfaltu (Makadamska cesta, ki gre naravnost, pelje ob Soči v Mišjo vas v dolini Lepene.). V srednje strmem vzponu kolesarimo do konca asfalta, ki je približno kilometer naprej. Nadaljujemo po makadamski cesti do razcepa (690 mn.v.↑ [5]), kjer gremo naravnost, po širši in bolj zvoženi cesti (Levi odcep pelje do vikendov in stanov pri Vrsniku.). V razmeroma enakomernem, srednje strmem vzponu (V 3) se peljemo do mostu (820 m n. v.) čez sotesko in slapove Suhega potoka ter naprej do prvih hiš na čistini in bregovih Vasi na Skali. Na križišču (1000 m n. v. ←← [6]), kije na ovinku, zavi­jemo ostro levo (Cesta, ki gre naravnost, je zaprta z zapornico in vodi v Dol pod Plazmi, kjer se konča.) in kolesarimo do zapornice (1040 mn.v.↑ [7]) nad Vasjo na Skali. Od tod nadaljujemo nekoliko bolj strm vzpon (V 3 – V 4) do razcepa (1240 m n. v. → [8]), kjer zavijemo desno, po bolj zvoženi cesti (Cesta, ki gre naravnost, je slepa.). Po njej se pripeljemo do izravnave (1260 m n. v.). ▼Sledi kratek spust.

▲Nato moramo ponovno v srednje strm vzpon, ki nas pripelje do lovske koče (1300 mn.v.↑ [9]). Od tod nadaljujemo po precej slabši gozdni cesti, ki gre v dolg, nekoliko bolj strm klanec (V 4J. Po njem prikolesarimo do izravnave na n.v. 1380 m. Naprej se peljemo po ravnem, vse do križišča (1390 m n. v. ← ← [10]), kije 1 km naprej. Zavijemo ostro levo (Manj zvožena cesta, ki gre naravnost, je slepa.) in nadaljujemo v srednje strm klanec. Peljemo se 200 m do odcepa zaraščene ceste, ki gre desno in se slepo konča. Gremo naravnost in naprej v vse bolj strme klance (V 5). Zadnji del pod planino je bolj podoben kolovozu kot gozdni cesti. Na n.v. 1550 m se vzpon konča in pridemo na izravnavo. Peljemo se mimo Planine v Plazeh do konca vse bolj zaraščene gozdne ceste (1570 m n. v. ↓ [11]).

▼Spust poteka po smeri vzpona. Prvih 160 višinskih metrov do znanega križišča na n.v. 1390 m je zahtevnosti S 3 – S 4, od tod do mostu čez Suhi potok (820 m n. v.) pa S 2 in S 3. Od mostu se pel­jemo še 750 m naprej in pridemo do vikenda na desni. Nekaj metrov naprej od poslopja zavijemo s ceste (765 m n. v. →→ [12]) ostro desno na kolovoz. V položnem spustu se pripeljemo do majhnega vikenda (735 m n. v. ←← [13]), kjer se kolovoz konča. Pred ograjo zavijemo ostro, skoraj za 180 stopinj levo in nadaljujemo po poti, ki pelje mimo kamnite ograde v gozd. V zahtevnem spustu (S 4), ki gre ves čas naravnost, se peljemo do konca poti pri garaži in prvi hiši v vasi Pod Vršičem (670 m n.

v. ↑ [14]). Od tod nadaljujemo po makadamski cesti naravnost. Peljemo se po kratkem vzponu, potem pa v spustu po strmih serpentinah do začetka betonirane ceste. Po njej se spustimo do znanega stičišča (540 m n. v. ← [3]) z asfaltno cesto pri mostu čez Vrsnico.

▲Prečkamo potok in nadaljujemo položno navzgor po že prevoženi asfaltni cesti, ki nas pripelje do znanega križišča (555 m n. v. ↑ [4]) na ostrem levem ovinku, na začetku vasi Log.

▼Peljemo se naravnost po makadamski cesti, ki gre po desnem bregu Soče. Prikolesarimo do visečega mostu (490 m n. v. → [15]), ga prečkamo in se pripeljemo na izhodišče – v vas Soča.

KOMENTAR

Slikovita tura v enega od najbolj odmaknjenih in neobljudenih predelov Triglavskega narodnega parka. Popolna zapora prometa, nemarkirane poti in svet brez planinskih koč pripomorejo k lepoti in zanimivosti tega izleta. Pogled na markantna ostenja Travniškega roba, Plaskega Vogla in Velikega Špičja se nam tako vtisnejo v spomin, da se bomo sem zagotovo še kdaj vrnili!

KOLESARSKI SERVIS

Tolmin, Roto Šport, Brunov drevored 11, tel. 065 81 692