This page as PDFPDF.

III+

Kopitnik

43

**

Področje: Posavsko hribovje
Območje: po dobrih cestah na hrib nad Zidanim Mostom in Rimskimi Toplicami, potem pa po skritem, strmem kolovozu v savsko dolino
Izhodišce: Zidani Most (201 m n.v.)
Karte: Atlas Slovenije 132,112; Posavsko hribovje 1:100 000
Dolžina (km): 26
Višinska razlika (m): 709
Čas vožnje: 3:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do odcepa planinske poti na Kopitniku V 3 in V 4 z nekaj mesti blizu V 5; od tu do vrha V 5
Zahtevnost spusta: spust po kolovozu od kmetije Privšek v Širje S 4 z dvema odseko¬ma S 5
Zahtevnost skupaj: III+
Značilnosti: tura, ki jo popestri zanimiv spust v vas Širje.
Najnižja točka:196 m n.v.
Najvišja točka:900 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Zidanega Mosta (201 m n. v. ← [1]) se peljemo po glavni cesti proti Laškem. Gremo mimo ka­mnoloma. Do Rimskih Toplic se ves čas rahlo vzpenjamo.

▼Pred mestom se rahlo spustimo in vozimo skozi kraj do odcepa (220 m n. v. ← [2]) za Ljubljano in Hrastnik v Šmarjeti.

▲Tu zavijemo levo in se peljemo v zmernem vzponu pod hribom Osovnik do odcepa (275 m n. v. ← [3]). Tu je bil nekoč kažipot, ki pa je odlomljen. Gremo levo v smeri table za Vinko Kralj, avtoličar-stvo. 50 m naprej se na razcepu (300 mn.v.↑ [4]) držimo naravnost (Makadamski odcep, ki zavije levo, pelje v vas Jesenova Raven.) in naprej po asfaltu (Na kartah je namesto asfaltne ceste vrisan kolovoz.). V mestoma zelo strmem vzponu (V 4 z mesti V 5) se pripeljemo do križišča (420 m n. v. → [5]). Zavijemo desno v strm asfaltni klanec (Makadamska cesta, ki gre levo, pelje po ravnem h kmeti­ji Košica.). Še naprej kolesarimo v strmem vzponu, vse do izravnave v Turjah. Na križišču (597 m n. v. ← [6]) v središču vasi zavijemo levo in nadaljujemo po klancu mimo cerkve Sv. Štefana do odcepa (610 m n. v. ↑ [7]). Tu se držimo naravnost (Desni, makadamski gre v smeri kažipota za Kupčo vas.). V strmem vzponu prikolesarimo do naslednjega križišča (630 m n. v. ← [8]), kjer gremo levo, v smeri kažipota za Kopitnik (Desni odcep pelje v zaselek Gore.). Nadaljujemo do bolj položnega odseka, ki se prične slab kilometer naprej. Sledi bolj valovit teren, po katerem se vozimo malo gor, malo dol. Mi­mo vikendov na desni (Lipovšek, 735 m n. v.) se srednje strmo povzpnemo do križišča (740 mn.v.↑ [9]), kjer je tabla Kopitnik 20 min., 2 km in odcep za domačiji Primošč in Savinc. Na tem razcepu gre­mo naravnost. Zapeljemo se v asfaltni klanec in naslednji kilometer prekolesarimo v neenakomer­nem, precej strmem vzponu. Pridemo na sedelce (820 m n. v. → [10]), kjer je asfaltni odcep za lovsko kočo, ki gre naravnost (Na kartah je vrisan kot kolovoz.). Tu zavijemo desno in naprej po asfaltni cesti, ki nas mimo vikendov in po strmem klancu pripelje na izravnavo. Tu je križišče (860 m n. v. ← [11]), na katerem zavijemo levo, v smeri kažipota za Kočo in Kopitnik (Cesta, ki drži naravnost, pelje v Gore.). Po makadamski gozdni cesti se peljemo mimo koče do parkirišča. Nadaljujemo po kolovozu in po položnem klancu navzgor. Nekaj sto metrov naprej se na jasi pri smreki in vikendu kolovoz razcepi (885 m n.v. ↑ [12]). Levi, najbolj zvožen krak, ki vodi rahlo navzdol, je slep. Desni odcep je markirana pot v Zidani Most. Srednji, kije markiran in označen s kažipotom za Vrh, je pravi. Nadaljujemo po sre­dnjem, ki gre po ravnem, vse do odcepa markirane poti na levi (Kolovoz, ki pelje naravnost, se malo naprej konča in nadaljuje s pešpotjo, ki prav tako vodi na vrh Kopitnika, a je za kolesarjenje manj pri­merna.). Pot se začne v gostem smrečju. Gremo po njej. Nekaj metrov po ozkem, strmem kanalu mo­ramo peš, potem pa v srednje strmem, a tehnično zahtevnem vzponu (mestoma do V 5) po ozki poti nadaljujemo na neizraziti vrh Kopitnika (910 mn.v.| [13]).

▼Spust do znanega križišča (860 m n. v. ← [11]) poteka po smeri vzpona (Z vrha jo lahko ubere-mo tudi po krožni poti, ki se priključi na kolovoz, po katerem smo se vzpenjali.). Tu zavijemo levo, v smeri kažipota za Gore. Po 100 metrih gremo na naslednjem križišču (865 m n. v. ← [14]) spet levo (Desni odcep vodi h kmetijam.), malo naprej na trikotnem križišču (865 m n. v. ←[15]) pa še enkrat levo, tokrat v smeri kažipota za Dom v Gorah. Po razgibanem terenu kolesarimo mimo odcepa (860 m n. v. ↑ [16]) slabe kamnite ceste, ki zavije levo h kmetiji Kovač. Peljemo se mimo staje na desni in naprej do kmetije Pikel. Od tod se spustimo mimo pricepa (845 mn.v.↑ [17]) ceste, ki prihaja od do­mačije Pikel z leve in nadaljujemo do začetka asfaltne ceste. Po njej se spustimo do odcepa (810 m n. v. ←[18]) pri domačiji Privšek. Tu se desno odcepi cesta za Fračji dol (Le-te ni na karti!). Gremo le­vo in po kolovozu mimo kmetije Privšek.

▲Nadaljujemo po kratkem klancu navzgor do peskokopa.

▼Tu zavijemo levo in navzdol do vodnega zajetja. Pred njim moramo po stezi levo, v smeri marka­cije. Nekaj metrov naprej se pot razdeli. Levi krak gre rahlo navzgor, ob robu travnika in ob daljnovo­du. Mi zavijemo po desnem, ki pelje skozi grmovje. Kmalu najdemo markacijo. V položnem vzponu se po delno zaraščeni stezi pripeljemo do začetka travnika in table Gore, ki kaže v smeri, po kateri smo prišli. V rahlem spustu se peljemo čez travnik, po katerem pelje slabo viden kolovoz. Zapeljemo se v gozd, ves čas v smeri markacij. V položnem spustu gremo prečno čez breg. Kmalu pridemo na oster desni ovinek in prevoj. Sledi kratek, precej strm odsek (S 5) navzdol. Nadaljujemo v prečnici po bolj gladkem, srednje strmem, dobrem kolovozu. Zadnji del spusta je spet bolj strm in kamnit (S 5). Pri­peljemo se do kmetije Brvar(560 m n. v. ←[19]). Od tod nadaljujemo navzdol po boljšem kolovozu. Po nekaj serpentinah pridemo do cerkvice Sv. Marije v Širjah (450 m n. v.). Nadaljujemo po asfaltu do stika (220 m n. v. ← [20]) s cesto Hrastnik – Zidani Most. Zavijemo levo in v položnem spustu priko­lesarimo na izhodišče-v Zidani Most.

KOMENTAR

To je razgledna tura brez izrazitega vrha, ki jo popestri zanimiv zaključni spust in lepa okolica vasi Širje.

KOLESARSKI SERVIS

Celje, Završnik Vinko, Ljubljanska 16, tel. 063 482 031