This page as PDFPDF.

III-

Roblek

17

**

Področje: Karavanke
Območje: na vrh in planino v hribovju nad Zg. Jezerskim
Izhodišce: Zgornja Kokra (gostilna Lehajnar) (600 m n.v.)
Karte: Kamniške in Savinjske Alpe 1: 50 000; Karavanke, osrednji del 1: 50 000; Atlas Slovenije 84,58,59
Dolžina (km): 38
Višinska razlika (m): 770
Čas vožnje: 2:45
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do mejnega prehoda Jezersko V 3; prvi klanec po makadamu V5;drugoV3-V4
Zahtevnost spusta: V 3 in V 2
Zahtevnost skupaj: III-
Značilnosti: pretežno asfaltna tura z lepim zaključkom (izreden razgled na Grintovce); pozor, prehod državne meje pri Roblekovi planini ni dovoljen!
Najnižja točka:605 m n.v.
Najvišja točka:1369 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Od gostilne Lehajnar (600 m n. v. ↑ [1]) v Zg. Kokri se peljemo v srednje strmem vzponu po asfaltni cesti v smeri proti Jezerskem. Kmalu pridemo na izravnavo. Nadaljujemo mimo table Občina Jezersko in gostilne Kanonir, ki je malo naprej na levi. Od tod kolesarimo deloma po ravnem, deloma položno navzgor do table Jezersko. Vzpon, ki sledi, je bolj strm. Kolesarimo po serpentinah, mimo kapelice na levi in do hotela Jezero na Zg. Jezerskem (880 mn.v.↑[2]). Od tod se peljemo naprej po asfaltni ce­sti proti mejnemu prehodu Jezersko. Sprva kolesarimo po ravnem, mimo odcepa (895 mn.v.↑ [3]) za Planšarsko jezero, ki zavije desno. Kmalu za cerkvico Sv. Andreja je začetek enakomernega, ne prestrmega vzpona (približno 40 – 50 višinskih metrov na ovinek). Po serpentinah se pripeljemo do poslopij mejnega prehoda Jezersko (1218 m n. v. ← [4]). Tik pred stavbo policije zavijemo levo, prečkamo majhno parkirišče in nadaljujemo po slabi makadamski cesti.V kratkem, a zelo strmem vzponu (V 5) prikolesarimo na izravnavo. Nadaljujemo mimo planine na levi (1240 mn.v.↑ [5]) in naprej do nekdanje stražnice na Ankovi planini (1320 mn.v.↑ [6]). Od tod kolesarimo deloma po ravnem, deloma navzgor po kratkih, strmih klancih (Od Ankove planine do vrha Roblek in od tod navzdol do državne meje se nadaljuje gozdna cesta, ki je na kartah vrisana kot kolovoz, zadnji del ce­ste pa sploh ni vrisan.), vse do table “DRŽAVNA MEJA”. Tu pelje cesta tik ob državni meji. Ostro desno se odcepi nova gozdna cesta, ki gre rahlo navzgor in na avstrijsko stran (prehod ni dovoljen!). Mi nada­ljujemo naravnost in v položnem vzponu dosežemo najvišjo točko – vrh Robleka (1370 mn.v.↑[7]).

▼Peljemo se okoli vrha in se takoj nato spustimo na nekaj niže sedlo (1320 mn.v.↓ [8]), kjer je zapornica in še ena tabla “DRŽAVNA MEJA”. Tu je ture konec. Cesta gre sicer naprej na Roblekovo planino, ki pa je na avstrijski strani in jo lahko vidimo skozi drevje. Prehod je možen, a ni dovoljen!

▼Spust nazaj na izhodišče, v Zg. Kokro, poteka po smeri vzpona.

KOMENTAR

Kljub avtomobilom in asfaltu je to lepa tura, saj podobno kot cesta na Vršič ali na Mangart poteka v slikovitem gorskem okolju. V zadnjem delu si na redko obiskani gozdni cesti, ki sledi državni meji, za­gotovimo tudi svoj delček samote in uživanja ob razgledu na Grintovce.

Teoretično je turo mogoče podaljšati v Obirsko na avstrijski strani, vendar uradno prehod meje pri Roblekovi planini ni dovoljen, zato vam tega ne svetujem!

MTBture.com: Zvoh in Roblekov kot

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV
Kranj, Zevnik, Ljubljanska 21, tel. 064 310 220
Kranj, U Sistem, Prebačevo 51, tel. 064 331 542
Kranj, Valy, C. na Brdo 52, Kokrica, tel. 064 245 007