This page as PDFPDF.

IV-

Sveta gora

68

**

Področje: Notranjska in primorska
Območje: iz Nove Gorice na vrh znamenitega romarskega hriba nad dolino Soče, potem pa v spustu po zanimivi mulatjeri v dolino
Izhodišce: Nova Gorica (100 m n.v.)
Karte: Atlas Slovenije 140,120
Dolžina (km): 20
Višinska razlika (m): 581
Čas vožnje: 2:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do odcepa ceste na Sv. Goro V 3 in V 2; naprej V 4 - V 5
Zahtevnost spusta: zvrha do odcepa markirane mulatjere S 3; po mulatjeri S 4 z od­seki S 5; drugo S 2 in S 1
Zahtevnost skupaj: IV-
Značilnosti: tura s kratkim, zelo strmim in razglednim vzponom na znamenito Sv. Goro; tudi spust po mulatjeri ni "od muh"!
Najnižja točka:89 m n.v.
Najvišja točka:677 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz središča Nove Gorice (90 mn.v. ↑ [1]) se odpeljemo po cesti v Solkan. Na križišču (95 m n. v. ↑ [2]) pri mostu gremo naravnost (Cesta, ki zavije levo, pelje v Goriška Brda.), potem pa takoj zavijemo (95 m n. v. → [3]) desno v klanec, v smeri kažipota za Lokve (Cesta, ki gre naravnost, pelje po dolini Soče, v smeri proti Anhovem.). V srednje strmem vzponu se peljemo po dokaj prometni asfaltni cesti do velikega kamnoloma. V zmernem vzponu nadaljujemo do odcepa (320 m n. v. ← [4]). Zavijemo levo, v smeri kažipota za gostišče na Sv. Gori (Cesta, ki gre naravnost, pelje v Grgar in Trnovo.). Od tod nadaljujemo precej bolj strm vzpon (V 4) do kapelice (420 m n. v.) na ovinku ene od serpentin. Sledi dolg, zelo strm in naporen vzpon (V 4 – V 5), po katerem prikolesarimo na vrh Sv.Gore (681 mn.v. ↑ [5]). Tu je cerkev, samostan, gostišče in oddajnik.

▼Od samostana in oddajnika se spustimo do gostišča. 100 dolžinskih metrov naprej zavijemo (660 m n. v. → [6]) desno na makadam. V zmernem spustu po danes opuščeni, od vode razriti, zelo slabi gozdni cesti, ki gre ves čas po grebenu, se pripeljemo na križišče (503 m n.v. ← [7]) na Preškem vrhu. Nadaljujemo navzdol po skrajno levi cesti od treh, ki se tu križajo (Srednja gre navzgor na vrh Vodice, skrajno desna pa navzdol v Grgar.). V položnem spustu se peljemo še 500 m, potem pa zavijemo (440 m n. v. ← [8]) levo na markirano mulatjero. Sprva se peljemo položno navzdol po kamniti podlagi (S 4 in S 5), potem pa precej časa po ravnem.

▲ Kratko gremo rahlo navzgor.

▼V zadnji tretjini se spet spuščamo. Tu nas preseneti kratek odsek, ki je za vožnjo preveč kamnit, zato moramo za hip sestopiti. Naprej je zahtevno do zelo zahtevno (S 4 – S 5), potem pa se mulatjera močno položi in kmalu pridemo na asfaltno cesto (290 m n. v. → [9]), po kateri smo se vzpenjali. Za­vijemo desno in se po smeri vzpona spustimo v Solkan. Po ravnem se peljemo na izhodišče – v Novo Gorico.

KOMENTAR

Kratka in zelo strma, lahko tudi dirkaška tura (Sam sem s polnim nahrbtnikom za vzpon porabil do­brih 30 min) na razgledno Sv. Goro, Marijino svetišče, ki privablja množice romarjev in turistov in ki jo je najpametneje obiskati med tednom. To je zelo primerna tura za trening v zimskem času, saj je tu le redko sneg. Možnih je še več drugih različic spusta.

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV

Nova Gorica, Djak Daniel, Grčna 7, tel. 065 23 892

Nova Gorica, Bišport, Gradnikove brigade 53, tel. 065 28 278