This page as PDFPDF.

IV;

III

Danje

79

**

Področje: Škofjeloško in polhograjsko hribovje
Območje: iz Železnikov na Prtovč, od tam v izjemno zahtevnem vzponu na Povden na južnih pobočjih Ratitovca, potem pa čezZg. in Sp. Danje ter Sorico v dolino
Izhodišce: Železniki (450 m n.v.)
Karte: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50 000; Atlas Slovenije 104,103
Dolžina (km): 36
Višinska razlika (m): 924
Čas vožnje: 3:30
Nošenje kolesa: metrov na poti med Prtovčem in Povdnom
Zahtevnost vzpona: V 3 - V 4; od Prtovča do Povdna V 6
Zahtevnost spusta: kolovoz nad Sp. Danjami S 5; drugo S 2 in S 3
Zahtevnost skupaj: IV; III
Značilnosti: in razgledna tura v romantičnem okolju najviše ležečih slovenskih vasi.
Najnižja točka:449 m n.v.
Najvišja točka:1266 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Železnikov (450 mn.v.↑ [1]) se peljemo po glavni cesti v smeri Zalega Loga. Po slabem kilo­metru zavijemo na odcepu (455 m n. v. → [2]) desno v smeri kažipota za Prtovč. Nadaljujemo po asfaltni cesti po strmih serpentinah do odcepa (740 m n. v. ← [3]) za vas Podlonk. Nadaljujemo do vasi Prtovč (Povprečje vzpona do Prtovča je 10 %; V 4 z odseki V 4 – V 5.). Peljemo se mimo spomeni­ka in nekaj metrov naprej zavijemo na razcepu (1011 m n. v. ← [4]) levo, v smeri oznake za Povden. Nadaljujemo po markiranem kolovozu (Na karti je vrisan kolovoz, v resnici pa je deloma pot, deloma kolovoz) do zadnjih hiš. Od tod gremo najprej kratko rahlo navzdol, potem pa v dolg in vse bolj strm klanec (V 6, vzdržljivostni in tehnični problem, prevozno v suhem.). Nadaljevanje, ki nas pripelje na sedlo Povden, je nekoliko manj strmo, a še vedno izjemno zahtevno (V 5 z odseki V 6). Mestoma moramo pri prehodu čez hudournike sestopiti.

▼Na sedlu Povden (1264 mn.v.↑ [5]) pridemo z markirane poti, ki zavije desno v breg in gre na Ratitovec, na makadamsko cesto Torka – Grebel vrh. Po njej se peljemo naravnost (Levi odcep gre proti vrhu Bintek.) in se v zmernem spustu pripeljemo v vas Torka (1180 m n. v. → [6]). Tu zavijemo na križišču desno (Levi odcep pelje v dolino in v Zali Log.). Nadaljujemo naprej do vasi Zabrdo (1100 m n. v. ↑ [7]). Od tod kolesarimo po ravnem in rahlo navzdol, dokler ne pridemo do kmetijeTrojar.

▲Sledi kratek klanec, ki nas pripelje v Zg. Danje.

▼Iz vasi (1100 m n.v. ↑ [8]) se peljemo v blagem spustu po makadamski cesti do prvega izrazitega desnega ovinka. 250 m naprej (1090 m n. v. ← [9]) zavijemo levo in navzdol po sprva slabo vidnem kolovozu. Kmalu postane le-ta bolj izrazit, a hkrati tudi precej kamnit. Peljemo se mimo lesene lese do konca gozda in na travnato čistino. Spust od ceste do travnika je S 5. Nadaljujemo po kolovozu v vas Sp. Danje (890 m n. v. → [10]). Tu zavijemo na asfaltno cesto in po njej desno, v smeri Zg. Sorice.

▲V srednje strmem vzponu kolesarimo do sedla pri Roteku (960 m n. v. ← [11]), kjer pridemo na asfaltno cesto Zg. Sorica – Soriška planina. Tu zavijemo levo.

▼Po cesti se spustimo v smeri proti Zg. Sorici. Na križišču (940 m n. v. ←← [12]), kije na ovinku, zavijemo ostro levo (Odcep, ki gre naravnost, pelje v smeri kažipota za Petrovo Brdo.), po cesti, ki gre v Sp. Sorico. Po 200 m zavijemo (900 m n. v. →→ [13]) ostro desno na ozko asfaltno cesto, se pelje­mo v vas in naprej ob potoku Sora, vse do križišča (830 m n. v. → [14]) pri zadnjih hišah. Tu zavijemo desno (Cesta, ki gre levo, pelje v klanec in nazaj na glavno cesto, ta pa naprej v Sp. Sorico.j in v strmem spustu kolesarimo do konca asfalta. Nadaljujemo po dolini. Peljemo se po dobri gozdni cesti do kmetije (680 m n.v. ↑ [15]), kjer pridemo na slabšo podlago. Nadaljujemo položen spust ob potoku Sora do križišča (630 m n. v. ← [16]) z asfaltno cesto Zali Log – Petrovo Brdo. Na njem zavije­mo levo in naslednjih približno 13 km kolesarimo deloma v rahlem spustu, deloma po ravnem. Pelje­mo se skozi Zali Log (516 m n.v. ↑ [17]) in nadaljujemo na izhodišče – v Železnike.

KOMENTAR

Lepa in razgledna tura z izjemno zahtevnim, a skoraj v celoti prevoznim vzponom iz Prtovča na Pov­den. Lahko jo izvedemo tudi v nasprotni smeri, vendar je v tem primeru precej lažja.

KOLESARSKI SERVIS

Škofja Loka, Velo šport Modic, Kidričeva 26, tel. 064 634 805