This page as PDFPDF.

III

Malič

44

**

Področje: Posavsko hribovje
Območje: iz Laškega na slabo poznan, a z vseh strani od daleč viden vrh nad reko Savinjo
Izhodišce: Laško (228 m n.v.)
Karte: Atlas Slovenije 112; Posavsko hribovje 1:100 000
Dolžina (km): 27
Višinska razlika (m): 708
Čas vožnje: 2:15
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do sedla pri planinskem domu V 3; od tod do oddajnika na vrhu
Zahtevnost spusta: S2-S3
Zahtevnost skupaj: III
Značilnosti: prijetna, kratka popoldanska tura z lepimi razgledi.
Najnižja točka:220 m n.v.
Najvišja točka:927 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Laškega, kjer začnemo pri mostu čez Savinjo (228 mn.v.↑ [1]), se peljemo po glavni cesti proti Celju. Po slabem kilometru zavijemo levo (225 m n. v. ← [2]) v podvoz železniške proge, v smeri proti Spodnji Rečici (Ni kažipota!). Kolesarimo ob potoku do križišča (230 m n. v. ← [3]), kjerzavije-mo levo. 200 metrov naprej gremo (230 m n. v. → [4]) desno in po cesti položno navzgor v naselje Sp. Rečica. Peljemo se mimo kapelice na desni in naprej med hišami. Kmalu se spet združimo s ce­sto, ki smo jo malo prej zapustili. Po dobrih 500 metrih zavijemo na odcepu (250 m n. v. → [5]) de­sno in nadaljujemo po asfaltni cesti, v smeri kažipota za Šmohor in Planinski dom Šmohor (Glavna cesta vodi naravnost v Zg. Rečico.). V vzponu pridemo do križišča na izravnavi (280 mn.v.↑ [6]). Tu se držimo naravnost (Asfalt, ki zavije desno, drži v kraja Mulenca in Zamalič.). Po razmeroma strmih asfaltnih serpentinah pridemo v Slivno. Na koncu vasi je križišče (440 m n.v. ↑ [7]), kjer gremo po makadamski cesti naravnost, v smeri kažipota za Dom na Šmohorju. Naslednji kilometer od križišča do kmetije Grašinar na levi (515 m n.v. ↑ [8]) kolesarimo v manj strmem vzponu. Od tod do nasle­dnjega odcepa (610 m n.v. ←← [9]) se peljemo v položnem vzponu. Nadaljujemo ostro levo in navzgor (Desni odcep pelje navzdol v vas Zamalič.). Naslednja dva kilometra se vzpenjamo srednje strmo in enakomerno. Nato pridemo na sedlo (770 m n.. →→ [10]), kjerzavijemo ostro desno, v sme­ri kažipota za Malic (Cesta, ki gre naravnost, vodi k planinskemu domu in Sv. Mohorju.). Po slabem makadamu se zapeljemo v precej strm klanec (V 4) in skozi zapornico. 500 m naprej je izravnava, po­tem pa se prične zelo strm vzpon po slabi, razriti cesti (V 5). Po 300 metrih pridemo na sedelce, gre­mo čez ovinek in kratko rahlo navzdol, potem pa spet navzgor. Nato se nekaj časa peljemo po rav­nem, po travnatem razglednem robu. Pričnemo vzpon po zadnjem, zelo strmem in gruščnatem klan­cu (V 5), po katerem pridemo do stolpa oddajnika, ki stoji na ozkem hrbtu vrha Malic (936 mn.v.↑ [11]).

▼Spust do znanega križišča na sedlu (770 m n.v. ↑ [10]) poteka po smeri vzpona. Od tod gremo naravnost (Levi odcep, ki drži navzdol, pelje v zaselek Šmohor; na kartah je vrisan kot kolovoz.). Nato se položno vzpnemo navzgor do Planinskega doma Šmohor (781 m n. v.). Nadaljujemo po travnatem kolovozu in skozi zapornico do ponovnega srečanja z makadamsko cesto. Po njej se peljemo do od­cepa (775 m n. v. ←[12]) kolovoza, kjerzavijemo levo in se nato peljemo navzgor do cerkvice Sv. Mo­horja (787 m n. v.).

▼Za njo se kratko spustimo po pešpoti, po kateri ponovno pridemo na makadamsko cesto, ki smo jo malo prej zapustili.

▲Po njej kolesarimo naravnost in rahlo navzgor po severnih pobočjih hriba Pernice (Na tem odse­ku je cesta bolj podobna kolovozu.).

▼Kmalu se pričnemo položno spuščati do križišča (740 m n. v. ←[13]) na sedlu pod Pernicami. Tu zavijemo levo in navzdol (Cesta, ki gre naravnost in rahlo navzgor, vodi k domačiji Gozdnikar.). V sre­dnje strmem spustu gremo mimo kmetije Privšek (600 m n. v.) do odcepa (575 m n.v. ↑ [14]). Tu se držimo naravnost in navzdol (Desni odcep vodi h kmetijam na desnem bregu doline, po kateri se spuščamo). Nadaljujemo mimo domačije Bezovišek (470 m n. v.) do začetka asfaltne ceste. Po njej zdrvimo mimo odcepa (380 m n. v. →→ [15]) za domačijo Polanc na levi in naprej v dolino, kjer pri­demo na cesto (330 m n. v. ← [16]) Zg. Rečica – Sp. Rečica. Zavijemo levo in v zelo položnem spustu odkolesarimo v Sp. Rečico. Od tod se po smeri vzpona vrnemo na izhodišče – v Laško.

KOMENTAR

Kljub nekaj strmim klancem je to kratka, prijetna tura po srednje visokih, razglednih gričih nad Laškim. Možnih je še več drugih različic spusta.

KOLESARSKI SERVIS

Celje, Završnik Vinko, Ljubljanska 16, tel. 063 482 031