This page as PDFPDF.

IV-

Kum

42

**

Področje: Posavsko hribovje
Območje: iz Trbovelj na najvišji zasavski vrh
Izhodišce: most čez Savo pri trboveljski cementarni (220 m n.v.)
Karte: Atlas Slovenije 111,131; Posavsko hribovje 1:100 000
Dolžina (km): 22
Višinska razlika (m): 1000
Čas vožnje: 3:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: dolgi odseki V 4 - V 5, večina V 4
Zahtevnost spusta: od planinskega doma do ceste pri domačiji Podlesnik S 5; od ce¬ste pod Sv. Marijo do ceste Župa - Čimerno S 4; drugo S 2
Zahtevnost skupaj: IV-
Značilnosti: ena bolj strmih asfaltnih tur v Sloveniji (povprečen naklon na 9 km vzpona je več kot 11 %); je razmeroma kratka, a kondicijsko dokaj zahtevna.
Najnižja točka:236 m n.v.
Najvišja točka:1209 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Od odcepa za Kum pri mostu čez Savo (220 m n. v. → [1]) se pričnemo vzpenjati po ozki asfaltni cesti, ki nas pripelje v Dobovec (660 mn.v.↑ [2]). Klanci do tod so precej strmi in kondicijsko zah­tevni (ves čas V 4 – V 5). Na koncu vasi moramo v kratkem, a zelo strmem vzponu (V 5) do križišča (705 m n. v. →[3]), kjer zavijemo desno (Levi odcep gre v vas Župa.), v smeri kažipota za Kum. Kole­sarimo mimo gostilne in nadaljujemo zmerno strmo. Po dobrem kilometru pridemo na začetek naj­zahtevnejšega klanca (V 5). Po njem se pripeljemo na križišče (830 mn.v.↑ [4]), kjer gremo narav­nost (Cesta, ki zavije desno, pelje na Lontovž.). V precej strmem vzponu (V 4) prikolesarimo do turi­stičnega naselja Lontovž (960 m n. v. ↑ [5]). Malo naprej je asfaltne ceste in najhujših klancev ko­nec. V rahlem vzponu nadaljujemo do križišča (1070 m n. v. →→ [6]) na večji jasi. Tu zavijemo ostro desno (Levi odcep vodi k cerkvici Sv. Marije.) in se zapeljemo v kratke, strme klance s slabo podlago (odseki V 4 – V 5). Med vzponi so izravnave. Nadaljujemo po zadnji strmini, ki vodi do planinskega doma in cerkvice Sv. Neže (1220 m n. v.).

▼Spust pričnemo pri zapornici, ki je pred planinskim domom (1211 m n. v. → [7]). Tu zavijemo desno in se peljemo navzdol po kamniti markirani poti (Spust S 5, še posebej zahteven je strmi začetni del.). Po njej pridemo na stik (1105 m n. v. ↑ [8]) z makadamsko cesto, ki pelje k domačiji Podlesnik. Kolesarimo po cesti naravnost, v smeri oznake za markirano pot, ki drži v Zidani Most (De­sno navzdol se odcepi markirana pešpot v Podkum.). Pri kmetiji Podlesnik (1080 m n. v. ↑ [9]) je ce­ste konec. Naprej se peljemo po travnatem kolovozu. Sprva se vozimo rahlo navzdol, vse do nasled­nje hiše na desni (Ta ima hišno št.17.).

▲Pozor, tu (1060 m n. v. ← [10]) moramo zaviti levo in navzgor (Markirana pot proti Zidanem mostu gre desno in mimo hiše.) po kolovozu, ki pelje na sedlo (1080 mn.v.↑ [11]). Pri orientaciji nam pomaga električni vod, ki gre v isti smeri.

▼S sedla nadaljujemo spust po kolovozu, ki nas pripelje na začetek makadamske ceste pri do­mačiji malo nižje. Kolesarimo do križišča (1030 m n. v. ← [12]) pod cekvijo Sv. Marije (Na kartah je le-to vrisano preveč levo!). Tu zavijemo levo (Desna smer pelje v Ključevico.) in nadaljujemo položen spust pod Sv. Marijo, vse do odcepa kolovoza (1025 m n. v. →[13]), ki je na dolgem levem ovinku, na vzhodnem pobočju. Zavijemo s ceste desno in navzdol po kolovozu. Po nekaj metrih zagledamo prvo markacijo. Nadaljujemo navzdol po travnatem hrbtu, vse do razcepa (950 m n. v. ↑ [14]) kolovoza. Nadaljujemo po desnem, markiranem kraku, ki gre navzdol. Po njem pridemo na makadamsko cesto (880 m n. v. ← [15]) Župa – Čimerno. Spust do sem je S 4. Ob cesti je majhno znamenje.

▲Zavijemo levo in se peljemo po razgibanem terenu, malo gor, malo dol, vse do začetka spusta nad kmetijo Strgar.

▼Spustimo se do asfaltne ceste. Nadaljujemo mimo odcepa (760 m n. v. ↑ [16]) za Župo, ki zavije desno, in tistega (690 m n. v. ↑ [17]) za Matico, ki gre prav tako desno. Pripeljemo se v zaselek Ka­mnik (670 m n. v. ↑ [18]).

▲Od tod v zmernem vzponu kolesarimo do odcepa (700 m n. v. → [19]) na začetku Dobovca. ▼Zavijemo desno in se spustimo do konca asfalta, potem pa nadaljujemo po kolovozu v travnato dolino.

▲Sledi kratek vzpon rahlo v levo. Po njem pridemo na asfaltno cesto (660 m n. v. → [2]) v Do-bovcu.

▼Spust iz Dobovca v dolino poteka po smeri vzpona. Je strm in hiter. Pozor, avtomobili so pogo­sti ! Ker je ta cesta izmenično enosmerna, je potrebna še posebna previdnost (Če se vam ne mudi, se je pametno držati voznih urnikov)!

KOMENTAR

Tura, ki je dovolj strma in naporna, da je slabo obiskana. Čeprav se je ob lepem sončnem dnevu na cesti v dolini gorskih kolesarjev kartrlo, nisem na Kumu srečal nobenega.

KOLESARSKI SERVIS

Celje, Završnik Vinko, Ljubljanska 16, tel. 063 482 031