This page as PDFPDF.

IV-

Čemšeniška planina

39

*

Področje: Posavsko hribovje
Območje: iz Izlak na na kosat hrib, ki loči Zasavje od Savinjske doline
Izhodišce: Izlake (313 m n.v.)
Karte: Atlas Slovenije 110; Posavsko hribovje 1:100 000
Dolžina (km): 25
Višinska razlika (m): 891
Čas vožnje: 3:15
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: od parkirišča na koncu gozdne ceste do planinskega doma in Tolstega vrha V 6; nekaj odsekov V 4; drugo V 3
Zahtevnost spusta: do Doma na Prvinah S 3 - S 4 z nekaj mesti S 5; iz Dobrljevega v dolino S 3; drugo S 2
Zahtevnost skupaj: IV-
Značilnosti: to je tura, ki je v zadnjem delu tehnično in kondicijsko zelo zahtevna; ves čas pelje po gozdu, zato ni razgledov in drugih zanimivosti.
Najnižja točka:312 m n.v.
Najvišja točka:1202 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Izlak (313 m n. v. ↑ [1]) se peljemo po asfaltni cesti v smeri kažipota za Čemšeniško planino.Vo-zimo se po dolini Lesjega potoka, skozi vas Brda (350 m n. v. ↑ [2]) in naprej do konca asfalta. Nada­ljujemo po makadamskih serpentinah (Te so mestoma precej strme in speljane v neenakomernem naklonu; V 3 – V 4) do križišča (540 m n. v. ← [3]) z asfaltno cesto Jesenovo – Čemšenik. Tu zavijemo levo in v na posameznih odsekih kar strmem vzponu (do V 4) kolesarimo skozi Čemšenik (620 m n. v. ↑ [4]) in naprej v Dobrljevo (650 m n. v. → [5]). Tu gremo z asfalta desno v makadamski klanec (Levi odcep pelje v Brezje.). Po njem se pripeljemo do križišča (720 m n. v. → [6]), kjer gremo desno v smeri oznake za Dom na Prvinah (Cesta, ki pelje naravnost, vodi v vas Limovce.). V večinoma zmer­nem vzponu (Nekaj kratkih odsekov je sicer dokaj strmih.) se pripeljemo do žičnice in Doma na Prvi­nah (890 m n. v. ↑ [7]). Nadaljujemo naravnost po precej ožji in slabši gozdni cesti. Dober kilometer od Doma je ceste konec (980 m n. v. ← [8]). Tu je manjše parkirišče (V Atlasu je gozdna cesta naprej od žičnic vrisana napačno, tako kot da vodi na Veliko planino pod Črnim vrhom. Ta cesta namreč sploh ne obstaja.). S parkirišča zavijemo levo po izjemno strmem kolovozu, ki večinoma pelje tik pod grebenom. Po njem “grizemo” vse do Doma dr. F. Goloba na Čemšeniški planini (1120 m n. v. ← [9]). Vzpon od parkirišča do Doma je V 6 in je prevozen le v suhem. Tik nad kočo zavijemo levo in naprej po kolovozu, ki se kmalu konča in nadaljuje s pešpotjo. Po njej se vzpnemo mimo Tolstega vrha do table, ki označuje mesto nekdanje, med 2.svetovno vojno uničene koče na Črnem vrhu (1204 m n. v. ↓ [10]).

▼Spust poteka po markirani poti, ves čas po grebenu, ki nas pripelje do Doma (1204 mn.v.↑ [9]), od tod pa po kolovozu nazaj do parkirišča (980 mn.v.↑ [8]). Spust do sem je S 3 – S 4. Tu gre­mo namesto desno po cesti in smeri vzpona naravnost po markirani, zelo široki in in utrjeni poti. V zmerno strmem spustu z nekaj zahtevnimi mesti (S 3 – S 4, mestoma S 5) se pripeljemo do žičnice in Doma na Prvinah (890 mn.v.↑ [7]). Od tod nadaljujemo po smeri vzpona nazaj po cesti. V Dobrlje-vem (650 m n. v. → [5]) zavijemo z glavne ceste desno in se peljemo med hišami do začetka dveh kolovozov. Nadaljujemo po levem, ki je bolj izrazit. V strmem spustu (Ves čas sledimo bolj zvoženim odcepom; S 3.) po serpentinah dosežemo naselje Brda (350 m n. v. → [2]), kjerse srečamo z asfalt­no cesto, po kateri smo se vzpenjali. Zavijemo desno in kolesarimo na izhodišče – v Izlake.

KOMENTAR

To je tura brez večjih zanimivosti. Do lovskega doma nad Dobrljevim je razmeroma odprta in razgle­dna/vendar jo kazita prah in precej gost promet.

Nadaljevanje poteka ves čas po gozdu. Tudi na vrhu smo zaradi poraščenosti prikrajšani za lep razgled. Še največje presenečenje in zanimivost je napačno vrisana cesta na karti in izredno težaven vzpon od parkirišča do planinskega doma. Ta zahteva, da smo kondicijsko in tehnično odlično pri­pravljeni, pa še podlaga mora biti suha. V nasprotnem primeru bomo ta del prepešačili.