This page as PDFPDF.

III-

Kapunar

34

**

Področje: Pohorje z okoliškimi hribovji
Območje: iz Radelj na Kobansko, hribovje nad reko Dravo, po katerem poteka državna meja med Slovenijo in Avstrijo
Izhodišce: Radlje ob Dravi (370 m n.v.)
Karte: Pohorje 1:50 000; Atlas Slovenije 38,13,14,39
Dolžina (km): 23
Višinska razlika (m): 690
Čas vožnje: 3:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do gostišča Žoher V 2; kolovoz od Žoherja do ceste pod Ternikom V 4 - V 5; naprej do Doma radioamaterjev na Kapunarju V 3 - V 4
Zahtevnost spusta: S 2
Zahtevnost skupaj: III-
Značilnosti: tura, ki se odvija v mirnem, razglednem okolju, po dobrih gozdnih cestah brez večjega prometa.
Najnižja točka:322 m n.v.
Najvišja točka:1005 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Radelj ob Dravi (370 m n. v. ← [1]) zavijemo v smeri kažipota za Avstrijo in mejnega prelaza Ra­delj. Peljemo se v položnem vzponu po asfaltni cesti. Pridemo na levi ovinek prve serpentine, 500 m naprej pa še na drugi. Sledi malo bolj strm, a še vedno zmeren klanec, ki pa se kmalu položi. Po 2 ki­lometrih vzpona od izhodišča pridemo do drugega, malce strmejšega klanca in po njem do odcepa (500 m n. v. → [2]) in smernika za bife oziroma gostišče Žohar. Tu zavijemo ostro desno in se pelje­mo do konca asfalta ter parkirišča. Pred poslopjem zavijemo levo po slabi gozdni cesti, bolj podobni kolovozu, v strm klanec. Po njem pridemo v gozd. Nadaljujemo zahteven vzpon (V 4 – V 5) po kamniti in gruščnati cesti, ki nas pripelje do mostička (600 m n. v. ← [3]). Peljemo se čezenj in pridemo iz gozda na čistino, kjer je izravnava. Od tod v zmernem vzponu po robu travnika dosežemo stičišče (620 m n. v. → [4]) s cesto Radelj – Kapunar. Tu zavijemo desno (Leva smer pelje do glavne ceste Radlje – prelaz Radelj.). Nadaljujemo položen vzpon mimo hiše na levi in kmetije Hajnc, ki je malo naprej. V nekaj bolj strmem vzponu spet pridemo v gozd. Od tod se po slabem kilometru enakomer­nega, srednje strmega vzpona (S 3) pripeljemo na razgledno čistino. Gremo mimo lovske opazovalni­ce na desni do razcepa (730 m n. v. ← [5]). Na njem zavijemo levo, v smeri kažipota za Kapunar (Od­cep, ki se spušča desno in navzdol, vodi k domačiji Lorenc). 200 m naprej se peljemo mimo odcepa slabe ceste, ki zavije levo k domačiji Purkart. Tu gremo naravnost in naprej do odcepa (800 mn.v.↑ [6]) za kmetijo Škarc. Ves čas kolesarimo v enakomernem, srednje strmem vzponu. Še naprej se držimo naravnost in se pripeljemo do odcepa (880 m n. v. ← [7]. Na kartah je vrisan kot kolovoz.) za domačijo Žnider, ki zavije desno. Tu gremo levo, v smeri oznake za Kapunar. Nadaljujemo v srednje strmem vzponu (V 3 – V 4), ves čas po gozdu, vse do najvišje točke, ki je pri Domu radioamaterjev (To je nekdanja karavla.) na Kapunarju (1020 mn.v.↑ [8]).

▼Od Doma naprej se peljemo po ravnem, po slabi in ozki cesti, ki se kmalu spremeni v markiran kolovoz. Ta se prične položno spuščati. Pridemo na izravnavo na grebenu, po katerem poteka državna meja, ki je označena z opozorilno tablo. Kolovoz se nadaljuje tik ob avstrijski pešpoti (Prehod na av­strijsko stran je dovoljen samo podnevi!), vendar po naši strani grebena. Za hip se spustimo, potem pa po kratkem in strmem vzponu pridemo na izravnavo. Pri avstrijski brunarici (960 m n. v. → [9]) na levi se naš kolovoz in avstrijska pešpot razideta. Tu zavijemo desno in navzdol. V položnem spustu pri­demo na travnik, kjer se kolovoz izravna. Pri znamenju in partizanskem spomeniku pri kmetiji Buzenik se priključimo (920 m n. v. ↑ [10]) na gozdno cesto. Nadaljujemo rahlo navzdol do cerkvice Sv. Urbana (930 m n. v.). Še naprej se položno spuščamo do kmetije Slanik (910 m n. v.). Malo naprej je križišče (840 m n. v. → [11]). Na njem zavijemo desno (levi odcep pelje k domačiji Zg. Kočnik.) in v zmernem spustu prikolesarimo do znamenja in naslednjega križišča (770 m n. v. ↑ [12]). Še naprej se držimo naravnost (Levi odcep gre k Abramu.), peljemo se mimo poslopja na desni v smeri oznake za Remšnik. Nadaljujemo navzdol po grebenu, mimo odcepa (745 m n. v. ↑ [13]) za domačijo Tumpel.

500 m naprej od domačije gremo na razcepu (710 mn.v.↑ [14]) naravnost in še naprej po grebenu (Odcep, ki zavije ostro levo, vodi k domačiji Helbel, desni pa navzdol k Sp. Murnu.). 200 m naprej od odcepa za Helbla je na levi še odcep (685 m n. v. ↑ [15]) za domačijo Sveček. Tu gremo še naprej na­ravnost po grebenu, mimo hiše št. 27, vas Remšnik. S čistine pridemo v gozd in do poslopij domačije Krive (v Atlasu Kajzar!). Na križišču (660 m n. v. → [16]) pri hiši št. 9 zavijemo desno in navzdol (Od­cep, ki zavije levo, gre v vas Remšnik.). V položnem spustu se pripeljemo na križišče pri stari kapelici. Tu kolesarimo naravnost (Odcep, ki zavije desno, gre v Mivcev potok.). 300 m naprej od kapelice je še eno križišče. Tudi tu se držimo naravnost (Desni odcep gre v smeri kažipota za Zg. Obanc, na kar­tah imenovanega Urbane). Malo naprej pridemo pri domačiji Potovo na asfaltno cesto (620 m n. v. → [17]). Zavijemo po njej desno (Leva smer gre v vas Remšnik; to je na novo asfaltirana cesta.) in se pripeljemo do križišča na ostrem desnem ovinku na sedelcu. Tu gremo naravnost po makadamski ce­sti (600 m n. v. ↑ [18]; asfaltna cesta zavije desno in gre navzdol v dolino Mivcevega potoka, leva sla­ba cesta pa pelje k Remšniškem potoku.). Nadaljujemo po ravnem in mimo križa. Na križišču (620 m n. v. → [19]) pred domačijo Dajčman zavijemo desno (Levi odcep gre na Kozji vrh.). Peljemo se po­ložno navzdol in mimo odcepa (610 m n. v.) za domačijo Kreže na desni ter odcepa slabe ceste malo naprej na levi. Kolesarimo naravnost in položno navzdol, ves čas po travnatem robu grebena. Pri­bližno kilometer naprej od zadnjega odcepa je na levi cesta h kmetiji (Te ceste ni na kartah!). 100 m od naprej je domačija Smrečnik, malo dlje pa kmetija Lešnik. Za njo sta na desni odcepa (490 m n. v. ↑ [20]) za domačijo Šiler in Markač. Peljemo se mimo kmetije Virtič in odcepa na desni (Le-tega ni na kartah!). Pri daljnovodu je odcep (415 m n. v. ↑ [21]). To je bližnjica, ki zavije desno in navzdol v Sp. Vižingo. Nadaljujemo navzdol po dobri cesti, ob telefonski napeljavi. V vasi Sp. Vižinga (340 m n. v.) pridemo na asfalt in po njem na cesto (330 m n. v. → [22]) Maribor – Radlje. Tu zavijemo desno in se v rahlem vzponu pripeljemo na izhodišče – v Radlje ob Dravi.

KOMENTAR

To je tura, ki nas popelje v večini Slovencem slabo poznano področje Kobanskega. Zanimiv je vrhnji del, ki poteka ob državni meji, kjer lahko opazujemo nenavaden potek naše in avstrijske poti. Sicer pa je to ne preveč težka tura z lepim razgledom na Pohorje in v dolino Drave.

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV

Maribor, Orientshop, Staneta Severja 9, Nova Vas, tel. 062 301 662

Maribor, Servis Rampre, Radvanjska 117, tel. 062 309 395

Maribor, Kolarič Rado, Gregorčičeva 33, tel. 062 29 000

Slovenj Gradec, Gorko, Legenska 19, tel. 0602 43 44

Prevalje, Šprikla, Perzonali 3, tel. 0602 32 858