This page as PDFPDF.

III

Slavnik

63

**

Področje: Notranjska in primorska
Območje: iz Kozine na zadnji visok hrib pred morjem
Izhodišce: Hrpelje (478 m n.v.)
Karte: Slovenska Istra 1:50 000; Primorje in Kras 1: 50 000; Atlas Slovenije 195
Dolžina (km): 23
Višinska razlika (m): 680
Čas vožnje: 2:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: V 3 z odseki V 3 - V 4; odsek od Grmade do Tumove koče V 4; mesto tik pod vrhom V 5
Zahtevnost spusta: z vrha do ceste po SZ pobočjih S 4 z mesti S 5; od križišča pod Gr¬mado do ceste nad Prešnico S 4 z mesti S 5; drugo S 2
Zahtevnost skupaj: III
Značilnosti: tura, ki je v prvem delu dolgočasna, zato pa sta druga polovica in spust toli¬ko bolj razgibana, razgledna in zanimiva.
Najnižja točka:476 m n.v.
Najvišja točka:1020 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲V Hrpeljah (478 m n. v. → [1]) pri Kozini zavijemo s ceste Kozina – Ilirska Bistrica desno, v smeri kažipota za Slavnik. Med stanovanjskimi bloki se peljemo do konca asfalta. Nadaljujemo po maka-damu, ki pelje po ravnem do prvega enakovrednega križišča (480 mn.v. ↑ [2]). Tu gremo naravnost (Levi odcep je krožna cesta nazaj v Hrpelje.) in naprej po ravnem, do začetka prvih vzponov pod hri­bom Glavica. Po zmernih klancih se pripeljemo na sedlo, kjer je križišče (610 mn.v. ↑ [3]) in na de­sni Lovski dom pod Glavico. Tu gremo naravnost (Odcep, ki zavije desno, pelje mimo lovskega doma v vas Prešnica.) in deloma po zmernih vzponih, deloma po ravnem prikolesarimo na naslednje sedlo (800 m n. v. ↑ [4]), kije med hriboma Gabrov vrh in V. Gobovica.

▼Od tod se peljemo nekaj časa rahlo navzdol, potem pa nadaljujemo po ravnem. Iz gozda pride­mo na travnike pod hribom Grmada, kije predvrh Slavnika.

▲Na križišču (885 m n. v. ↑ [5]) pod Grmado gremo naravnost (Levi odcep je krožna cesta, ki pe­lje okoli Slavnika.) in se zapeljemo v vse bolj strm ter precej razrit klanec (Vzpon od tod do koče je V 4.). Čezenj se povzpnemo na izravnavo na odprtem, prostranem hrbtu med Grmado in Slavnikom. Na križišču (970 m n. v. ← [6]) zavijemo levo (Desni odcep je krožna cesta, ki gre nazaj pod Grmado.). Nadaljujemo v strm klanec (V 4), ki pripelje do Tumove koče (1018 m n. v. ↑ [7]). Od tod pridemo po kratki in zelo strmi brežini (mesto V 5) na vrh Slavnika (1028 mn.v.↓ [8]).

▼Spust od Tumove koče začnemo po strmi, markirani poti, ki gre v smeri Markovščine in pelje čez JV travnata pobočja. Po slabih 100 višinskih metrih se pripeljemo v redek gozd in na slab kolovoz. Še naprej se vozimo v smeri markacij. Kmalu pridemo na makadam (840 m n. v. ← [9]). To je že ome­njena krožna cesta, ki pelje okoli Slavnika. Zavijemo po njej levo (Markacije in kolovoz, ki gresta na­ravnost in v Markovščino, zapustimo,).

▲V približno 2 km dolgem, zložnem vzponu (45 višinskih metrov) se pripeljemo na že prevoženo križišče (885 m n. v. → [5]) z gozdno cesto Hrpelje – Slavnik, ki je pod Grmado. Zavijemo desno in se peljemo nekaj metrov nazaj po smeri vzpona, potem pa zavijemo s ceste (830 m n. v. ← [10]) levo, na markirano pot za vas Prešnica (Ta v Atlasu, izdaja 1992, ni vrisana!).

▼Po njej se peljemo v zložnem, lepem spustu, ki gre prečno čezJZ pobočja, vse do razcepa poti (680 m n. v. ↑ [11]). Nadaljujemo naravnost, po slabo izraženem in mestoma zaraščenem travnatem kolovozu (Markirana pot zavije levo in se zelo strmo spusti navzdol v Prešnico.), ki še naprej pelje prečno čez pobočje. Po njem pridemo na gozdno cesto (550 m n. v. →[12]) Prešnica – Lovski dom pod Glavico (Spust od ceste pod Grmado do tod je S 4 z mesti S 5).

▲Na cesti zavijemo desno (Levo bi prečkali železnico in prišli v Prešnico.) in se po precej strmih klancih (70 višinskih metrov V 4) povzpnemo do Lovskega doma (610 m n. v. ← [3]) pod Glavico. Nekaj metrov naprej zavijemo na že prevoženem križišču levo. ↓Od tod se po cesti Slavnik – Hrpelje spustimo po smeri vzpona na izhodišče – v Hrpelje.

KOMENTAR

Tura, ki je primerna za pozno jesen ali zgodnjo pomlad, lahko jo izvedemo tudi v zimskem obdobju, seveda če ni snega. Ti kraji so namreč zaradi bližine morja v teh letnih obdobjih toplejši, zato naj nas ne preseneti, če v zgodnji zimi tod naletimo na razmeroma številne italijanske kolesarje, ki radi izbe­rejo prav ta vzpon.

KOLESARSKI SERVIS

Ilirska Bistrica, Urbančič Anton, Vilharjeva 2a, tel. 067 41048 Izola, Ritoša, Senova 4, tel. 066 62 266