This page as PDFPDF.

IV+;

V

KobariŠki Stol

73

****

Področje: Notranjska in primorska
Območje: iz Kobarida čez Učjo na Kobariški Stol, po njem do konca grebena, potem pa v "odštekanem" spustu v dolino Soče
Izhodišce: Kobarid (234 m n.v.)
Karte: Julijske Alpe, zahodni del 1: 50 000; Posočje 1: 50 000; Atlas Slovenije 99, 77, 76; Krnsko pogorje in Kobarid 1:25 000 (delno)
Dolžina (km): čez Borjano 55 km; po grebenu 55 km
Višinska razlika (m): 1166
Čas vožnje: 5:15
Nošenje kolesa: čez Borjano 0; pri prečenju grebena mestoma po poti na Starijski vrh in 100 višinskih metrov pri spustu z njega na začetek kolovoza na planini pod Humom
Zahtevnost vzpona: V 3 - V 4 (pri vzponu z južne strani zaradi razrite ceste V 4 - V 5)
Zahtevnost spusta: čez Borjano S 4; po grebenu do Starijskega vrha S 3; naprej do začetka gozdne ceste S 5 z mesti S 6; po gozdni cesti v dolino S 3
Zahtevnost skupaj: IV+;V
Značilnosti: dolga in lepa tura z izrednimi razgledi; možna je tudi izvedba v nasprotni smeri (To ne velja za grebensko različico.); zaradi slabe ceste in odsotnosti planinskih koč je okolje divje in samotno (Redni obiskovalci so le še jadralni padalci.).
Najnižja točka:229 m n.v.
Najvišja točka:1396 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Kobarida (234 mn.v. ↑ [1]) se v položnem vzponu peljemo do vrha klanca (380 mn,v. ↑ [2]) po cesti, ki gre v Bovec.

▼Nadaljujemo položen spust skozi Trnovo ob Soči (320 mn.v. ↑ [3]).

▲Sledi zmeren vzpon (450 mn.v. ↑ [4]) pod hribom Kuntri, ki nas pelje skozi Srpenico (366 m n. v. ↑ [5]) in naprej v Žago (352 m n. v. ← [6]). Tu zavijemo ostro levo v smeri mejnega prehoda Učja. V enakomernem vzponu po asfaltni cesti kolesarimo po prvih serpentinah in naprej po severnem vznožju Stola, ves čas nad dolino reke Učje. Po približno 4 km srednje strmega vzpona pridemo na izravnavo. Od tod se vozimo deloma po ravnem, deloma vzelo položnem vzponu do mejnega preho­da Učja. Tik pred zapornico (700 m n. v. ← [7]) zavijemo levo na ozko asfaltno cesto in gremo po njej do začetka makadama. Še naprej kolesarimo zmerno strmo do križišča (920 m n. v. ↑ [8]), kjer gremo naravnost (Ostro desno se odcepi slabša gozdna cesta.), mimo studenca in na sedelce (1000 m n. v. ↑ [9]) pod vrhom Hum. Tu je na levi vikend. Nadaljujemo po precej slabi cesti. Po serpentinah pridemo na kratko ravnino, potem pa se zapeljemo v nekoliko bolj strm klanec, po katerem prikolesa­rimo na naslednjo izravnavo (1235 m n.v. ↑ [10]). Gremo naprej do lovske koče LD Hrami Bovec (1250 m n. v. ↑ [11]). Nadaljujemo skozi leso in naprej po zelo slabi cesti na planino Božiča (1360 m n. v. ↑ [12]), kije tik pod M. vrhom. Tu moramo skozi vrata v žični ogradi, mimo spomenika in naprej na greben, kjer se cesta prevesi na južno stran. Tu je križišče (1370 m n. v. → [13]), na katerem zavijemo desno (Levi odcep je grebenska različica.). Zapeljemo se skozi leso malo naprej in se vzpnemo po kratkem, strmem klancu (V 4-V 5) do razcepa (1400 m n. v. → [14]). Desni kolovoz pelje v smeri Stola in je prevozen še 60 višinskih metrov (1460 mn.v. ↓ [15]), potem pa moramo na vrh 40 min peš. Ta pot za kolo ni primerna! Levi odcep je različica, ki pelje navzdol po strmih, golih pobočjih v Borjano.

Spust po grebenu

▼Na omenjenem križišču (1370 m n. v. ↑ [13]) pri planini Božiča nadaljujemo naravnost. Gremo skozi leso in naprej po slabi makadamski cesti, ki je speljana tik pod robom grebena. Ves čas se peljemo v položnem spustu (To je zelo razgleden odsek!). Potem moramo še skozi več les, mimo studenca in lovskega bivaka Hlek (1230 m n. v. ↑ [14] a), vse do lovske koče (1225 m n. v. ↑ [15] a) pod vrhom Na vrhu. Od tod se vozimo po vse slabši cesti, ki nas pripelje malo naprej do odcepa (1220 m n. v. ↑ [16] a) na planino. Nadaljujemo naravnost do ponavadi zaklenjenih vrat v živinski ogradi (Levi odcep gre do stanov na planini.). Po levi zlezemo čez vrata in se peljemo naprej po kolovozu. Po slabo vidnih serpentinah se po kolovozu spustimo v dno travnate depresije, kjer je pašnik. Tu je kolovoza konec

(1125 m n. v. ← [17] a). Naprej gremo po poti, ki je označena s slabo vidnimi in redkimi markacijami. Do vrha Starijskega vrha (1147 m n. v. ↑ [18] a) se vozimo po razgibanem terenu, po katerem moramo malo gor, malo dol. Tu se zapeljemo v gozd in se po strmi poti pričnemo spuščati. Naslednjih dobrih 100 višinskih metrov moramo navzdol peš. Nižje je vožnja možna (S 5 z mesti S 6). Spustimo se na majhno planino, kjer je stan (905m n. v. ←← [19] a). Pri njem zavijemo ostro levo (Na tem odseku se vozimo po travniku, kjer je pot slabo vidna in se izgublja.), na zaraščen, nemarkiran kolovoz. Po njem se strmo spustimo navzdol (S 5; ovirajo nas drevesa, ki ležijo čez pot.) na izravnavo, ki je na robu travnate čistine (895 m n. v. → [20] a). Tu zavijemo desno in nadaljujemo po še naprej zaraščenem kolovozu. Peljemo se naravnost in skoraj po ravnem. Kmalu se kolovoz prevesi navzdol in postane vse bolj izrazit, a hkrati tudi kamnit (S 5 z nekaj mesti S 6). Z desne se nam priključi markirana pot, ki smo jo zgoraj na planini pri stanu zapustili. Mimo več pastirskih bajt, ki so ob kolovozu, se pripeljemo na planino (780 m n. v. ← [21] a) pod Babo. Tu zavijemo levo na boljši kolovoz (S 3 – S 4) in se po njem spustimo na travnato izravnavo in do stičišča (700 mn.v. ↑ [22]a) z gozdno cesto Trnovo – Hlevišče. Po njej nadaljujemo naravnost, sprva položno, potem pa bolj strmo. Po serpentinah se pripeljemo na (340 m n. v. → [23] a) asfaltno cesto Kobarid – Bovec. Zavijemo desno in kolesarimo po smeri vzpona na izhodišče-v Kobarid.

Spust v Borjano

▼Po kolovozu se spustimo do znanega razcepa (1400 m n. v. →→ [14]), kjer zavijemo ostro desno. Kolesarimo navzdol po serpentinah. Gremo mimo novega antenskega stolpa (1120 m n. v. ←← [16]) do bolj položnega dela (700 mn.v. ↑ [17]) pod hribom Hrib. Od tod nadaljujemo v gozd in se po bolj strmih, kratkih serpentinah, ki peljejo mimo cerkvice Sv. Križa (le-ta se s ceste ne vidi!) spustimo do strmega, betoniranega odseka. Po njem se pripeljemo na asfaltno cesto (520 m n. v. ← [18]) Breginj – Kobarid. Spust z vrha do tod je S 4 (zaradi obupno slabe ceste, kije pogosto zelo razrita, gruščnata in kamnita). Zavijemo levo in se peljemo se v položnem spustu mimo vasi Sedlo ter naprej skozi vas Homec (480 mn.v. ↑ [19]). Nadaljujemo skozi zaselke Borjana (436 m n. v. ↑ [20]), Potoki (341 m n. v. ↑ [21]) v Staro Selo (250 m n. v. ← [22]), kjer pridemo na cesto mejni prehod Robič – Kobarid. Zavi­jemo levo in kolesarimo po ravnem na izhodišče – v Kobarid.

KOMENTAR

To je dolga, naporna in lepa tura. Za tiste z avanturističnimi nagnjenji je še posebej zanimiv spust po grebenu, ki pa je v srednjem delu, kjer se vozimo po pešpoti, orientacijsko kar zahteven. Lepih razgle­dov na Stolu res ne manjka. Najmočnejši bodo še peš “skočili” na vrh. Pozor, v bližini izvira pri koči Na vrhu so zelo pogosti modrasi! V primeru odločitve za lažjo različico nam bo spust po razglednih južnih pobočjih skalila zelo slaba in razrita cesta. Po lepem in napornem dnevu priporočam večerjo v odličnih gostilnah Franko ali Kotlar v Kobaridu!

KOLESARSKI SERVIS

Tolmin, Roto Šport, Brunov drevored 11, tel. 065 81 692

  2 Responses to “KobariŠki Stol”

 1. Spust v vas Potoki

  Od bivaka Hlek (med 13 in 14a) je možen spust v vas Potoki. Pot je markirana in v začetku poteka po strmih travnikih v zaraščanju. Zelo izkušeni se bodo bo začetnih nekaj 10 višinskih metrih lahko peljali po srpentinah, ostali pa bodo polovico višine do Potokov prepešačili. Tam nekje se začne gozdna pot, ki pripelje v vas Potoki, kjer nadaljujemo proti izhodišču v Kobaridu. S kolesarskega vidika ni preveč zanimiv.

  Spust v vas Staro selo

  Naprej od lovske koče, nekje pri točki 17a, ko je iz kolovoza/mulatijere treba zaviti na pešpot, se mulatijera nadaljuje desno navzdol. Mulatijera je precej nevzdrževana, zato so vsaj na zgornjem delu na njem podrta debla in kamenje, kar otežuje vožnjo. Pripelje nas v vas Staro selo, kjer nadaljujemo proti Kobaridu po cesti. Spust ni preveč zanimiv: slaba podlaga, prehitro si spodaj.

  Bližnjica planina pod Babo – Kobarid

  Spust v Trnovo (22a-23a) poteka po gozdni makadamski cesti, vrnitev na izhodišče pa je po glavni cesti. Komur to ne predstavlja izziv, lahko poskusi bližnjico od planine pod Babo (21a) do Kobarida (1), ki poteka po stari mulatieri. Na planini se odpeljemo desno po kolovozu čez travnik do enega vikenda, ki je na koncu travnika. Pred vikendom se začne mulatijera, ki pripelje neposredno za hiše, ki obkrožajo trg v Kobaridu. Ta del spusta je tehnično zahtevnejši (ne skrbi, če si prišel iz vrha do tukaj, boš zmogel tudi to), z njim pa se izogneš makadamu in asfaltu na poti nazaj na izhodišče. Meni najljubša varianta zaključka popolne ture.

  Varianta vzpona Kobarid-Sedlo-pl. Božca

  Na zgornjo “panoramsko” cesto se lahko vzpnemo tudi po južnem pobočju Stola. Cesto so v večji meri popravili, tako da lahko peljemo do vrha. Upoštevati je treba, da je poleti čez dan pripeka na zgornji polovici južnega pobočja, zato je treba na pot zgodaj zjutraj.

  Glede vremena je treba upoštevati tudi to, da tukaj pogosto dežuje. Če je napoved, da bo”deževalo v goratem delu zahodne Slovenije” je to zagotovo tukaj.

 2. Dober opis poti, samo servisa v Tolminu, ki ga navajaš ni več že nekaj let. Servis v Tolminu je Veb Company,Cankarjeva 3, telefon: 05/381 14 64