This page as PDFPDF.

III-

Grudnica in Špile

66

**

Področje: Notranjska in primorska
Območje: iz Mosta na Soči na hrib nad sotočjem Idrijce in Soče
Izhodišce: Most na Soči (167 m n.v.)
Karte: Posočje 1: 50 000; Atlas Slovenije 101,121
Dolžina (km): 25
Višinska razlika (m): 773
Čas vožnje: 3:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do odcepa za Vrata v Čepovanski dolini V 2 - V 3; naprej V 3 - V 4
Zahtevnost spusta: do vasi široko S 2 - S 3; od tu v dolino S 3 - S 4
Zahtevnost skupaj: III-
Značilnosti: razmeroma lahka in zelo razgledna tura.
Najnižja točka:156 m n.v.
Najvišja točka:936 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Od bencinske črpalke v Mostu na Soči (167 m n. v. ↓ [1]) se peljemo po asfaltni cesti v Bačo pri Modreju (190 m n. v. → [2]). Tu zavijemo desno čez most čez Idrijco. Kolesarimo mimo železniške postaje in naprej skozi podvoz pod progo. Naslednji kilometer od tod do konca naselja se vozimo v položnem vzponu. Nadaljujemo v nekoliko bolj strm klanec. Kmalu je asfalta konec. V dolgem, zelo enakomernem vzponu se peljemo čez strma pobočja nad dolino Idrijce, ves čas po gozdu, vse do se­dla (520 mn.v. ↑ [3]), kjer se začne Čepovanska dolina. Nadaljujemo mimo odcepa za kmetijo La-putnik, ki gre desno in naprej po dolini, mimo table za kraj Vrata. Naslednji kilometer se vozimo sko­raj po ravnem, potem pa sledi kratek klanec, ki nas pripelje do odcepa (590 m n. v. → [4]). Zavijemo z makadamske ceste desno, v smeri kažipota za Grudnico (Cesta, ki gre naravnost, pelje v Čepo­van.). V razmeroma strmem vzponu (V 3 – V 4) po ozki asfaltni cesti kolesarimo mimo avstrijske spo­minske plošče iz 1. svetovne vojne in naprej do kmetije Griva (760 m n. v.). Gremo mimo odcepa (745 m n. v. ↑ [5]) za Kladje, kije na levi in nadaljujemo naravnost. Po razgibanem svetu, malo gor, malo dol, malo po ravnem, se pripeljemo do odcepa (765 mn.v. ↑ [6]) kolovoza, ki zavije desno h kmetiji Laputnik. Nadaljujemo naprej po asfaltu. Vzpnemo se mimo kmetije Poslej, vikendov na Gru-dnici in naprej do kmetije Tratar. Za hišo (860 mn.v. ↑ [7]) sledimo desnemu kraku kolovoza (Levi pelje k domačijama G. Rut in Kladje.). Po kratkem in strmem klancu pridemo na travnato sedelce. Peljemo se mimo odcepa, ki gre desno k vikendu in nadaljujemo po kolovozu naravnost. Po razgiba­nem terenu, deloma po ravnem, deloma navzgor prikolesarimo do neizrazitega prevala v gozdu (To je hkrati najvišja dosežena kota, 940 m n. v. ↑ [8]). Do tod se peljemo ves čas po bolj zvoženem kolovo­zu (Na kartah je vrisano, kot da je kolovoz med Tratarjem in zaselkom široko prekinjen, v resnici pa se nadaljuje!).

▼Začetek spusta, ki sprva poteka po gozdu, je položen. Kmalu se zapeljemo na jaso in skozi leso na bolj odprt, razgleden svet. Nadaljujemo naprej po kolovozu in se položno spustimo v vas Široko. Pri prvi hiši (750 m n. v. → [9]) zavijemo desno in navzdol po kolovozu, ki postane nekoliko bolj strm. Po serpentinah se pripeljemo v vas Klohe (500 m n. v. ↑ [10]). Ves čas sledimo bolj zvoženemu kolovo­zu, kije mestoma precej razrit. Iz Kloh nadaljujemo po slabi, mestoma kamniti podlagi, vse do začet­ka strmega spusta v gozdu. Klanci so ponekod, predvsem v zadnjem delu, betonirani. Malo nad žele­zniško postajo se pripeljemo na razcep (230 m n. v. ←[11]) kolovoza. Zavijemo levo (Bolj zvožen od­cep, ki zavije ostro desno, pelje k postaji.) in se vozimo po robu travnikov nad progo, v smeri Mosta na Soči. V začetku kolesarimo po ravnem, potem pa položno navzdol. Kmalu pridemo do prvih hiš in asfaltne ceste.

▲Prečkamo most čez Idrijco in se vzpnemo na izhodišče – k črpalki v Mostu na Soči.
KOMENTAR

Nezahtevna tura, kije prijeten izlet po obrobju planote Banjšice, nad sotočjem Idrijce in Soče. Čeprav je brez večjih kolesarskih atrakcij, so njena glavna značilnost izredni razgledi na bohinjsko in krnsko gorsko verigo kot tudi hribovja in planote nad Idrijco in Baško grapo.

KOLESARSKI SERVIS

Tolmin, Roto Šport, Brunov drevored 11, tel. 065 81 692