This page as PDFPDF.

V

Preval

10

***

Področje: Karavanke
Območje: po izjemno strmi gozdni cesti na južna pobočja Begunjščice, potem pa v atraktiv­nem spustu po kolovozih in poteh nazaj v dolino
Izhodišce: grad Kamen (616 m n.v.)
Karte: Stol in Begunjščica 1:25 000; Karavanke, osrednji del 1:50 000; Gorenjska 1:50 000; Atlas Slovenije 56
Dolžina (km): 20
Višinska razlika (m): 1060
Čas vožnje: 3:00
Nošenje kolesa: 5 min navzdol po poti na Kališče
Zahtevnost vzpona: od Doma v Dragi na Planinico V 5 z odseki V 4; od tod do studen­ca Roža V 5 - V 6; s Prevala nazaj do studenca V 5
Zahtevnost spusta: do Tomčeve koče S 3, naprej S 5 z mesti S 6-
Zahtevnost skupaj: V
Značilnosti: že klanci do planine Planinica so precej strmi, vzpon od tod do studenca Rožca pa je izjemno zahteven (Povprečje na odseku 1,5 km je 20 %; to je ena od bolj str¬mih gozdnih cest v Sloveniji.); spust, ki je tehnično in fizično zelo zahteven, je tudi za naj¬bolj razvajene prava poslastica.
Najnižja točka:583 m n.v.
Najvišja točka:1421 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Od gradu Kamen (616 mn.v.↑ [1]), kije oddaljen 1 km od Begunj na Gorenjskem, kolesarimo po položno vzpenjajoči se asfaltni cesti. Ta pelje po dolini Drage do istoimenskega gostišča (689 m n. v.

[2]). Nadaljujemo po makadamu, ki nas po zelo strmih klancih (dolgi odseki V 5) pripelje do razce­pa (930 m n. v. ← [3]), kjer zavijemo levo (Desna cesta gre na Luknjo in od tam kot pešpot na Pre­val.). 250 metrov naprej je še en razcep (975 m n. v. → [4]). Zavijemo desno v strm klanec z drsljivo podlago (Levi odcep je slepa gozdna cesta.). Nadaljujemo po zelo zahtevnih klancih, ki nas pripeljejo na planino Planinica (1137 m n. v. → → [5]). Tu na križišču zavijemo ostro desno v izjemno zahte­ven, približno 2 km dolg vzpon, na katerem je na dolžini 1, 5 km povprečje 20%! Kljub zelo dobri goz­dni cesti je ta odsek precejšen vzdržljivostni problem. Klanec se konča na gozdni meji (1425 m n. v.

[6]) pod golimi pobočji Begunjščice, malo preden se pripeljemo do izvira Roža. ▼Sledi kratek, strm spust (S 3) do Koče na Prevalu (1311 mn.v.| [7]).

▲Po več kot zasluženem počitku se vzpnemo nazaj do izvira Roža po klancu, ki je zaradi slabe po­dlage izjemno zahteven (V 5 – V 6).

▼Od Rože se po smeri vzpon odpeljemo do znanega križišča na Planinici. Spust je zelo strm (S 3) in zahteva naporno zaviranje.

▲Od križišča na Planinici (1137 mn.v.f [5]) nadaljujemo naravnost. V zmernem vzponu pride­mo do Tomčeve koče (1180 m n. v. ← [8]). Tu zavijemo levo proti jugu in kolesarimo po markiranem kolovozu, ki gre rahlo navzgor in naprej pod Tolstim vrhom.

▼Kmalu se kolovoz prevesi navzdol. Postane močno razrit in pogosto blaten. Na majhni jasi (1070 m n. v. ← [9]), slab kilometer naprej od koče, zavije kolovoz desno, mi pa gremo po markirani poti, ki pelje rahlo levo. Naprej se vozimo v spustu po lepem “single tracku”. Vmes je nekaj zelo zah­tevnih, a prevoznih mest. Tik nad sedlom Kališče je izjemno strm in težaven odsek (S 6).

▲Na sedlu Kališče (980 m n. v. ↑ [10]) pridemo na gozdno cesto, ki pripelje iz doline Završnice (Markirana pot gre levo in strmo navzgor v gozd.). Tu gremo naravnost po cesti in se naslednji kilome­ter peljemo v položnem vzponu (70 višinskih metrov).

▼Prikolesarimo do konca gozdne ceste (1050 m n. v. → [11]). Tu zavijemo desno po slabem, me­stoma zelo strmem in kamnitem markiranem kolovozu (S 5), ki nas pripelje do razcepa (1000 m n. v. → [12]), na katerem je oznaka za Sv. Petra. Zavijemo desno na ozko markirano pot (Pozor, to je nova varianta čezGozdec na Sankaški dom, kije markirana, a je ni na kartah!). Po njej se v lepem spustu peljemo mimo lovske koče na Gozdecu (920 mn.v.↑ [13]) in naprej po ozki, strmi vlaki, ki vodi do vi­kendov (885 m n. v. ← [14]), 200 metrov naprej. Tu zavijemo z markirane poti levo (Ta se nadaljuje po robu grebena.), čez jaso in 100 m naprej od nje na gozdno cesto (880 m n. v. → [15]), ki pride iz Be­gunj in gre k Sankaškemu domu. Ta cesta je na kartah vrisana kot steza. Po njej se pripeljemo do Sankaškega doma (879 m. n. v. ← [16]). Nadaljujemo levo po markirani poti, ki vodi k cerkvici Sv. Pe­tra (839 m n. v. ← [17]). Od tod se po markiranem kolovozu spustimo v dolino do križišča (675 m n. v. → [18]), kjer se srečamo z makadamsko cesto Begunje – Sankaški dom. Zavijemo po njej desno in se peljemo navzdol, mimo žičnice in gostišča ter naprej do križišča (585 m n. v. ← [19]) v središču Be­gunj. Na njem zavijemo levo in nadaljujemo po asfaltni cesti nazaj na izhodišče – h gradu Kamen. Spust od Tomčeve koče do Begunj je S 5.

Varianta po sankaški progi

▼Na izravnavi pri vikendih na Gozdecu (885 m n. v. → [14]), zavijemo desno na pešpot. Nadaljujemo strm spust, ki drži ves čas v desno. Sledimo markirani pešpoti, ki je v zgornjem delu zelo gruščnata in drsljiva (S 5). Niže pridemo v gozd. Tu se pot položi in postane za vožnjo bolj prijetna. Na n. v. 700 m zavijemo ostro levo in se srednje strmo spustimo v zaselek Rodine. Med hišami nadaljujemo do stika z asfaltno cesto (552 m n. v. ← [14] a) Žirovnica – Begunje. Zavijemo levo in se skozi Begunje vrnemo na izhodišče.

KOMENTAR

Na opisano turo sem se odpravil na vrhuncu sezone. To leto sem prekolesaril veliko dolgih in težkih tur: dvakrat Zvoh, Velika Planina, trikrat Vršič, Riffugio Zacchi, dvakrat Blegoš, dvakrat Tro mej a in več drugih tur, ki so v vodniku. Tudi v tujini sem bil kar precej: na Molltalskem ledeniku, Grossglockner-skem prelazu, prevozil sem Alto vio Dolomiti v Cortini, pa 14 dni napornih vzponov na Korziki… Zato se nisem pretirano poglabljal v karto in preučeval vzpon na Preval, še posebej, ker do vrha vodijo goz­dne ceste, te pa ponavadi niso ekstremno težavne. Prvi klanci nad Gostiščem v Dragi so me prebudili iz brezbrižne lenobnosti. Kljub temu se do Planinice, kjer sem se prvič ustavil in izvlekel zemljevid, ni­sem kaj dosti vznemirjal, le lenariti se ni dalo. Na hitro sem razprl karto in s površnim pogledom ugo­tovil, da bo vzpona kmalu konec. Še 2 km prečenja pobočja, pa smo tam. Zato nisem kaj dosti okle­val in sem se z vso močjo “zaprašil” v sprva položen, potem pa začudavse bolj in bolj strm klanec. Za vsakim naslednjim ovinkom sem bil bolj presenečen. Klanec se ni upehal, kaj šele končal. Celo še bolj se je strmih! Nato me je zgrabila sveta jeza. Tako ne gre, to ne more biti res, to je vendar navadna gozdna cesta! In to ne kak razrit kolovoz, ampak lepo vzdrževana cesta s solidno podlago. Končno je strmina dosegla svoj največji naklon, ki pa ni in ni popuščal vse do tod, do kamor sem lahko videl. Počasi seje prikradla zla slutnja, da tega zalogaja morda celo ne bom zmogel brez sestopa. In to jaz, ki imam v tej sezoni vsaj 50.000 višinskih metrov vzponov! Z muko sem vendarle brez oddiha “prigri-zel” do studenca Roža. Pri koči sem še enkrat razprl karto. Pazljiv pogled na izohipse in razdaljo, in vse mi je bilo jasno. Butec, nevede sem naskočil 2 km klanca s povprečnim naklonom 20 %, kar po­meni na posameznih odsekih še precej več. Ni čudno, da meje skoraj pobralo, saj moraš biti za tako zadevo psihično vnaprej pripravljen in temu prilagoditi tehniko in tempo vožnje. Kakorkoli, ta vzpon imam v spominu, morda samo zaradi presenečenja, kot enega bolj zahtevnih. Vsekakor ga namera­vam še kdaj ponoviti in ponovno presoditi, če je res tako težaven.

MTBture.com: Preval

SEZNAM KOLESARSKIH SERVISOV

Imbbus Alpska 62 4248 Lesce Telefon: 04 531 79 79,  mail: imbbus@siol.net, web: http://www.imbbus.si
K.C. LESCE
Alpska 43 4248 LESCE  04/535-38-18
ZUPAN SPORT
Ulica Staneta Severja 30 4240 RADOVLJICA 04/531-47-53