This page as PDFPDF.

IV+

Ljubelj

13

**

Področje: Karavanke
Območje: iz Tržiča po stari gorski cesti na prelaz Ljubelj
Izhodišce: Tržič (515 m n.v.)
Karte: Stol in Begunjščica 1:25 000; Karavanke, osrednji del 1: 50 000; Gorenjska 1: 50 000; Atlas Slovenije 83,57
Dolžina (km): 26
Višinska razlika (m): 855
Čas vožnje: 2:30
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do mejnega prehoda Ljubelj V 2 in V 3; od tod do Koče na Ljube¬lju V5-V6
Zahtevnost spusta: od koče do mejnega prehoda S 3 - S 4; bližnjica do nekdanje karavle S 4 z mesti S 5; drugo S 3 in S 2
Zahtevnost skupaj: IV+
Značilnosti: do mejnega prehoda Ljubelj je tura zložna, od tod do koče na nekdanjem prelazu pa izjemno strma in naporna.
Najnižja točka:511 m n.v.
Najvišja točka:1366 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Tržiča (515 m n. v. ← [1]) kolesarimo v zmernem vzponu po stranski asfaltni cesti skozi zaselke Čegelše, Deševno in Plaz v Podljubelj (680 m n. v. ↑ [2]). Nadaljujemo skozi Črni gozd do gostišča Lajb (780 m n. v. ← [3]). Od tod imamo za nadaljevanje dve možnosti. Lahko izberemo glavno asfalt­no cesto Tržič – Ljubelj, ali pa za gostiščem zavijemo levo in se po slabi, precej gruščnati in drseči ma­kadamski cesti vzpnemo do nekdanje karavle pri ostankih ujetniškega taborišča (930 m n. v. ← [4]).Tu se priključimo asfaltni cesti, zavijemo levo in se po dveh serpentinah vzpnemo do mejnega prehoda Ljubelj (1058 m n. v. → [5]). Tik pred carino zavijemo desno na strmo stezico, ki pelje v smeri oznake za Kočo na Ljubelju. Nekaj metrov moramo peš, potem pa pridemo na staro ljubeljsko cesto. Začetek je sicer srednje strm, vendar se naklon kmalu močno poveča. V zelo zahtevnem, atlet­sko napornem vzponu (V 5 – V 6) se brez daljših izravnav in možnosti za počitek pripeljemo do Koče na Ljubelju (1370 mn.v. ↑ [6]), kjer je državna meja med Slovenijo in Avstrijo. Nadaljevanje s spu­stom po cesti na avstrijsko stran ni dovoljeno.

▼Spust nazaj na izhodišče, v Tržič, poteka po smeri vzpona.

KOMENTAR

Vzpon do mejnega prehoda je pravi nedeljski izlet v primerjavi s klanci, ki nas čakajo na stari ljubelj­ski cesti. Ti nam bodo zagotovo pognali kri po žilah, četudi smo morda dremave narave. Povprečni naklon na kilometru in pol ceste je več kot 16 %, začetnih 500 m pa je malo manj strmih. Zato ima ta tura, čeprav je kratka, visoko oceno.

MTBture.com: Z Dobrče na Ljubelj

KOLESARSKI SERVIS
Tržič, Prestige Jankovec, Kovorska 21, tel. 051-306-600

LOKALEC
Matej Perko, Tel.:031 326987, mail: matej.perko@gmail.com

  One Response to “Ljubelj”

  1. Cit.: »Nadaljevanje s spu­stom po cesti na avstrijsko stran ni dovoljeno.«
    Nikoli nisem imel problemov s spustom na avstrijsko stran in čez tunel nazaj. Le osebni dokument je bilo treba imeti s seboj.