This page as PDFPDF.

IV

Olševa in Grohat

25

***

Področje: Kamniško-Savinjske alpe
Območje: iz Solčave po panoramski cesti pod Olševo in Raduho
Izhodišce: Solčava (642 m n.v.)
Karte: Savinjska dolina 1: 50 000; Kamniške in Savinjske Alpe 1: 50 000; Atlas Slovenije 60,59
Dolžina (km): 44
Višinska razlika (m): 1080
Čas vožnje: 5:45
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do začetka klancev v Matkovem kotu V 2 in V 3; od tod do kmetije Perk V 3 z odseki V 4; od Perka do Podolševe V 2 - V 3; od tod do odcepa za planinsko kočo na Grohatu V 3 - V 4; od odcepa do koče V 4 - V 5
Zahtevnost spusta: od Bukovnika do Osojnika S 4 z nekaj odseki S 5; od Osojnika do Jankarja S 4 - S 5, vmes nekaj mest S 6
Zahtevnost skupaj: IV
Značilnosti: znamenita, zelo razgledna tura, ena lepših pri nas, čeprav po mojem mnenju vendarle ne med najbolj zanimivimi in atraktivnimi.
Najnižja točka:635 m n.v.
Najvišja točka:1461 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Solčave (642 m n. v. ↑ [1]) se peljemo po asfaltni cesti v smeri kažipota za Logarsko dolino. Ves čas kolesarimo rahlo navzgor. Gremo mimo gostišča First. Naslednji kilometer s vozimo skozi ozko, skalnato sotesko. Nadaljujemo do mitnice (730 m n. v. → [2]) na začetku Logarske doline. Takoj za njo zavijemo desno na makadamsko cesto, v smeri kažipota za Matkov kot, Pavličevo sedlo in Pano­ramsko cesto. Od tod se pričnemo vzpenjati po dolini potoka Jezera. Peljemo se mimo spominske plošče in nadaljujemo srednje strm vzpon, ki gre po kamniti soteski in potoku. Kmalu pridemo na izravnavo in križišče (800 m n. v. ← [3]), kjer zavijemo levo, v smeri kažipota za Matkov Škaf (Cesta naravnost pelje v smeri kažipota za Pavličevo sedlo in Panoramsko cesto.). Prečkamo mostiček in se peljemo do odcepa (815 mn.v.↑ [4]) za domačijo Gradišnik, kjer je oznaka “Lokostrelstvo Indiana”. Tu gremo naravnost, v smeri Matkovega kota in Škafa. V položnem vzponu pridemo do mlina pri izviru potoka Jezere. 300 m naprej je razcep (910 m n. v. → [5]). Tu zavijemo desno, v smeri kažipota za kmetije Perk, Matk in Kočnar (Levi odcep pelje v Matkov kot.). V precej strmem, a dokaj enakomer­nem vzponu (V 4) pridemo do žage in kmetije Kočnar (1040 m n. v. ←← [6]). Nadaljujemo do Matka (1170 m n. v.). Od tod se peljemo po manj strmih klancih do kmetije Perk (1240 mn.v.↑ [7]), kjer je vzpona konec.

▼Nadaljujemo rahlo navzdol do križišča (1210 m n. v. → [8]). Na njem zavijemo desno (Levi od­cep, ki gre navzgor, je slaba cesta na Pavličevo sedlo.). Še naprej se rahlo spuščamo do stičišča (1160 m n. v. → [9]) s cesto Logarska dolina – Pavličevo sedlo. Tu gremo desno (Cesta, ki zavije ostro levo, pelje v smeri kažipota za Pavličevo sedlo.) in nadaljujemo položen spust mimo kmetije Majerhold do naslednjega križišča (1115 m n. v. ← [10]). Tu zavijemo levo, v smeri kažipota za Pano­ramsko cesto in Kislo vodo (Odcep, ki gre ostro desno, pelje v Logarsko dolino.).

▲Naprej kolesarimo po Panoramski cesti. Po ravnem gremo mimo odcepa (1110 mn.v.↑[11]) za turistično kmetijo Covnik na levi, domačije Žibovt na desni in odcepa (1105 mn.v.↑ [12]) za kmetijo Šumet, ki je spet na levi, ves čas naravnost. 500 m naprej od zadnjega odcepa je pričetek položnega vzpona. Po njem pridemo do kmetij Ložekar (1120 m n. v.) in Pastirk (1150 m n. v.). Kolesarimo na­prej mimo odcepa (1160 m n. v. ↑ [13]) za domačijo Krofič, ki zavije levo. Zapeljemo se v srednje strm vzpon, ki pa se kmalu položi. Po 300 m pridemo do odcepa (Na kartah ni vrisan!), kjer gremo narav­nost (Desna cesta, ki pelje navzdol, je nova.) in naprej do znamenite kmetije Klemenšek (Njenega slovesa je konec, saj so ji videz z gradnjo novega prizidka nepopravljivo in dokončno pokvarili.), ki je malo pod cesto. Naslednji kilometer poteka deloma po ravnem, deloma rahlo navzdol, vse do smer­nika “Kisla voda – 60 m”. Tu se začne srednje strm vzpon. 500 m naprej je križišče (Tega ni na kar­tah!), kjer zavijemo desno. Po nekaj sto metrih je vzpona konec. Pridemo na izravnavo in jaso (1235 m n. v. ↑ [14]), kjer sta dva odcepa, zaprta z zapornicama (Desnega ni na kartah; levi, ki je strm kolo­voz, pelje h kmetiji Kolar.).

▼Naslednji kilometer se peljemo rahlo navzdol.

▲Nadaljujemo položen vzpon na izravnavo pri cerkvici Sv. Duha, kmetiji Strevc in Koči pod Olševo (1232 m n. v. ↑[15]).

▼Od tod gre položno navzdol mimo odcepa za kmetijo Rogar na levi in naprej do Potočnika. Na­daljujemo mimo odcepov za domačijo Strgar (1140 m n. v. ↑ [16]) in Macesnik (1120 m n. v. ↑ [17]), do novega mostu čez velik zemeljski plaz. Pripeljemo se do križišča (1060 m n. v. ← [18]).

▲Tu zavijemo levo in navzgor, v smeri kažipotov za Črno na Koroškem in Grohat (Odcep, ki gre de­sno in navzdol, vodi v Solčavo.). V položnem vzponu kolesarimo mimo hiše na Zg. Podolševi, potem pa rahlo navzdol do kmetije Šiftar. Od tod v srednje strmem vzponu dosežemo sedelce in križišče (1145 m n. v. ↑ [19]). Na njem gremo naravnost (Levi odcep pelje navzgor v smeri kažipota za Olševo in Sleme, desni pa h kmetiji Prodnik.), v smeri kažipota za Grohat.

▼V položnem spustu se pripeljemo do kmetije Robnik in malo naprej do razcepa (Tega ni na kar­tah!).

▲Tu zavijemo levo v strm klanec (Desno navzdol pelje nova cesta, ki je ni na kartah!) in se odpe­ljemo naprej do odcepa (1160 m n. v. ←←[20]) za kmetijo Osojnik. Zavijemo ostro levo, po bolj zvoženi cesti, v smeri kažipotov za Črno in Grohat. Še naprej se peljemo v razmeroma strmem vzponu, ki nas privede na sedlo Sp. Sleme (1254 m n. v. → [21]). Tu se stika 5 cest. Gremo desno, v smeri kažipota za Grohat – Bukovnik (Cesta, ki zavije levo, pelje v smeri kažipota za Črno na Koroškem.). Po 500 m nadaljnjega vzpona prikolesarimo na izravnavo in malo naprej na križišče (1320 m n. v. ←[22]; Ni ga na kartah!). Tu zavijemo levo v srednje strm klanec, v smeri kažipota za Grohat (Desni odcep, ki pelje po ravnem, vodi h kmetiji Bukovnik.).

▼Skozi zapornico zapeljemo na izravnavo, potem pa v položnem spustu do razcepa (1300 m n. v. ←[23]).

▲Tu zavijemo levo na zelo slabo gozdno cesto na Grohat (Odcep, ki gre naravnost, pelje v Dolgi plaz.). V strmem in zahtevnem vzponu po vse slabši in vse bolj kamniti cesti (do V 5) se vzpnemo do Koče na Grohatu (1460 m n. v. ↓ [24]) pod Raduho.

▼Spust na izravnavo pri zapornici nad kmetijo Bukovnik poteka po smeri vzpona. Tu zavijemo levo in se po zelo zahtevni drči (odsek S 5) spustimo do parkirišča pri kmetiji Bukovnik (1327 m n. v. → [25]). Od tod gremo 50 m nazaj po cesti, potem pa levo na kolovoz, v smeri markirane poti in oznake za Solčavo. Peljemo se po slabem, pogosto blatnem kolovozu. Na prvem razcepu kolovozov nadaljuje­mo po levem (Ta ni markiran!). V zelo zahtevnem spustu po mestoma razritem in zaraščenem kolovo­zu (S 5) pridemo v dolino in do potoka. Tu se srečamo z markirano potjo, ki se nam priključi z leve.

▲Nadaljujemo rahlo navzgor na izravnavo.

Sledi strm spust (S 4 – S 5) po razritem, mestoma globoko vrezanem kolovozu, ki nas privede do kmetije Osojnik (1200 m n. v. ↑ [26]). Tu gremo naravnost, v smeri markacij in naprej po travnatem re­bru, ob slikoviti leseni ograji, vse do lese. Zapeljemo se skoznjo in nadaljujemo položen spust (Ves čas se držimo naravnost, odcep kolovoza desno in navzdol, kije na travniku malo naprej, ni pravi in gre k domačiji Robnik.) po robu travnika. Pri tem sledimo markacijam. Kmalu zavijemo levo v gozd in se po serpentinah po strmih pobočjih (nekaj mest S 6, mestoma tudi izpostavljeno!) spustimo do domačije Jankar( 1000 m n. v. →→ [27]). Tu zavijemo ostro desno in se v srednje zahtevnem spustu po makadamski cesti pripeljemo v Robnikov graben. Tu zavijemo na križišču (870 m n. v. ←← [28]) ostro levo (Desni odcep drži h kmetiji Robnik.). Še naprej se peljemo v srednje strmem spustu, ki nas po grabnu privede do domačije Ložič (720 nn.v. ↑ [29]) in križišča. Na njem gremo naravnost (Levi odcep pelje navzgor h kmetiji Tolstovršnik.) in kolesarimo naprej ob potoku Klobasa. Pripeljemo se na cesto Luče – Solčava (640 m n. v. → [30]), zavijemo desno in kolesarimo na izhodišče – v Solčavo.

KOMENTAR_

To je dolga in lepa tura z izrednimi razgledi.

KOLESARSKI SERVIS

Ljubno ob Savinji, Kolesarski servis Profi, Plač 20, tel. 063 841055