This page as PDFPDF.

V-

Kobla

92

***

Področje: Julijske Alpe
Območje: iz Bohinjske Bistrice na vrh smučišča Kobla, potem pa po gozdni cesti čez severna pobočja in navzdol v Bohinj
Izhodišce: Bohinjska Bistrica (512 m n.v.)
Karte: Julijske Alpe, vzhodni del 1: 50 000; Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1: 50 000; Gorenjska 1:50 000; Atlas Slovenije 80,81,102, 79; Bohinj 1:25 000
Dolžina (km): 42
Višinska razlika (m): 1250
Čas vožnje: 4:30
Nošenje kolesa: nekaj metrov na dveh kratkih klancih med lovsko kočo in zgornjo postajo sedežnice Kobla 3
Zahtevnost vzpona: do konca gozdne ceste nad lovsko kočo V 3 z odseki V 4; dolgi klanec pod lovsko kočo V 5; po kolovozu od konca gozdne ceste do vrha žičnice Kobla 3 V 7; od Mencingerjevega doma na Javorje nad Bukovško dolino V 2 in V 3
Zahtevnost spusta: od zg. postaje sedežnice Kobla 3 do začetka ceste S 4; naprej po cesti do zg. postaje sedežnice Kobla 2 S 2 - S 3; od tod do Mencingerjevega doma S 5; po cesti v Laški Rovt S 3
Zahtevnost skupaj: V-
Značilnosti: tura, ki poteka v pričakovanju skrajno težkega vzpona po smučarski progi na vrh Koble.
Najnižja točka:507 m n.v.
Najvišja točka:1474 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Bohinjske Bistrice (512 mn.v.↑ [1]) se peljemo po asfaltni cesti v smeri Bohinjskega sedla in Rovtarice. V zmernem, razmeroma neenakomernem vzponu kolesarimo do naselja Nemški Rovt (668 m n.v. ↑ [2]). Od tod nadaljujemo nekoliko bolj strm vzpon (V 3 – V 4) do odcepa makadamske gozdne ceste na izravnavi, dobrih 200 m za izrazitim desnim ovinkom, ki pelje okoli hriba. Na tem odcepu (855 m n. v. →→ [3]) zavijemo ostro desno (Asfaltna cesta, ki gre naravnost, pelje na Rov-tarico in Bohinjsko sedlo.). V položnem vzponu kolesarimo po dobrem makadamu do planine Vresje (890 m n. v. ↑ [4]). Nadaljujemo zložno navzgor po nekoliko slabši cesti, ki nas pripelje na planino Strmne(942mn.v. ↑ [5]).

▼Sledi kratek, položen spust.

▲Potem moramo zopet rahlo navzgor do križišča (980 mn.v.↑ [6]), ki je na področju z imenom Na Rižcah. Gremo naravnost (Odcep, ki zavije ostro levo, pelje na cesto za Bohinjsko sedlo.). Vzpon postaja vse bolj strm (do V 4). Na križišču (1080 mn.v.↑ [7]) pod Malim vrhom gremo naravnost (Desni odcep pelje k zg. postaji sedežnice Kobla 2.). Vzelo strmem vzponu (V 5) po dobri gozdni cesti se pripeljemo do jase in lovske koče (1180 m n. v. → [8]), na koncu doline. Odtod naprej se peljemo po manj zvoženi in slabši cesti, ki nas po serpentini pripelje na izravnavo na travnatih pobo­čjih (Pozimi je to smučarska proga.) pod Koblo.Tu je gozdne ceste konec (1240 mn.v.↑ [9]). Sledi pet skrajno zahtevnih klancev. Najprej se po kolovozu zapeljemo v prvi, od vseh najstrmejši in najtež­ji, kije prevozen le do dobre polovice (Morda bi ga bilo možno po več poskusih, če bi odstranili kame­nje, v celoti zvoziti.). Do vrha in izravnave moramo nekaj metrov peš. Drugi klanec je izjemno strm, a v celoti prevozen. Sledi tretji, ki je kratek, zelo strm prevoj. Ker je precej kamnit, je tehnično izredno zahteven. Za kratko uravnavo, kjer si lahko za hip oddahnemo, je četrti klanec, katerega zgornji del je za vožnjo prekamnit (Morda bi tako kot pri prvem klancu šlo po več poskusih in s čiščenjem podlage). Nekaj metrov do izravnave pri brunarici moramo peš. Peti klanecje tik pod zgornjo postajo sedežnice Kobla 3. Je od vseh najkrajši in najlažji. Po njem pridemo na sedlo, kjer je zgornja postaja sedežnice Kobla 3 (1462 m n. v. ↓ [10]).

▼Spust do lovske koče poteka po smeri vzpona (S 4). Od tod nadaljujemo navzdol do že opisanega križišča (1080 m n. v. ← [7]) pod Malim vrhom, kjer zavijemo levo. V rahlem spustu se peljemo okoli Malega vrha. Prikolesarimo do zgornje postaje sedežnice Kobla 2 (1050 m n. v. → [11]). Pred njo zavijemo desno na slab, kamnit kolovoz in se peljemo po njem strmo navzdol. Zavijemo desno do smučišča ob vlečnici. Sledi strm spust po kolovozu, ki gre navzdol po smučišču (S 5). Na iz­ravnavi, nekaj metrov naprej od stanu, do katerega se pripeljemo, je na desni smernik za Mencin­gerjev dom – 50 m. Peljemo se do Doma (804 m n. v.), kjer pridemo na gozdno cesto (790 m n. v. ← [12]).

▲Tu zavijemo levo (Desna smer pelje v Bohinjsko Bistrico.) in se zapeljemo v zmerno strm klanec. Po mestoma v bohinjsko dolino razgledni cesti se peljemo malo po ravnem, malo navzgor, vse do odcepa (930 mn.v.↑ [13]). Gremo naravnost (Desni odcep, ki je bolj kolovoz kot cesta, je markiran in vodi v vas Polje v dolini.) in nadaljujemo nekoliko bolj strm vzpon na izravnavo na planini Bareča dolina (1100 m n. v.). Od tod gremo okoli ovinka in rahlo navzgor do razcepa (1110 m n. v. → [14]), kjer zavijemo desno.

▼Nadaljujemo položen spust (Cesta, ki zavije ostro levo, gre pod Debelo glavo.). Malo naprej je na desni odcep. To je na novo narejena gozdna cesta s slepim koncem. Gremo naravnost. Za prvim izrazitim desnim ovinkom je razcep (1060 mn.v.↑ [15]). Na njem se peljemo naravnost (Levi odcep je gozdna cesta, ki gre na planino Storeča Raven.) in se po serpentini spustimo do odcepa (910 m n. v. ↑ [16]) v Bukovški dolini. Nato gremo naravnost (Levi odcep je slep.). V srednje strmem spustu se pripeljemo do zadnje serpentine za Repinčevim grabnom. Od tod se spustimo v dolino. To je najbolj strm del (Spust po cesti od križišča v n.v. 1110 m do doline je S 3.). Na križišču (560 m n. v. → [17]) pri prostoru za poletno šotorišče tabornikov zavijemo desno. Nadaljujemo rahlo navzdol do stika (530 m n. v. → [18]) z asfaltno cesto Bohinjsko jezero – Bohinjska Bistrica. Zavijemo desno in se skozi vasi Polje in Kamnje vrnemo na izhodišče – v Bohinjsko Bistrico.

KOMENTAR

To je tura, pri kateri vsak “zagret” kolesar, ki se rad loti tehnično in fizično najbolj zahtevnih vzponov, doživi svoj trenutek resnice. Pet klancev, ki si brez daljšega predaha sledijo na prevojih smučarske proge s Koble 3, je zagotovo v vrhu težav, ki jih z odličnim tehničnim znanjem, fizično močjo in opre­mo še zmoremo odpeljati. Če bo kdo od amaterjev v celoti, brez sestopa zmogel tudi tista dva odseka prvega in četrtega klanca, kjer sem sam pešačil, naj mi, prosim, sporoči. Seveda velja le v primeru, daje prikolesaril iz doline!

KOLESARSKI SERVIS

Bled, VM Šport, Ljubljanska 20, tel. 064 741 203

Lokalci

Branka Sodja, 051 848 386 branka{pika}sodja{afna}gmail{pika}com