This page as PDFPDF.

IV

Galetovec

88

***

Področje: Julijske Alpe
Območje: z Bleda na rob pokljuške planote, potem pa v strmem spustu v dolino Save Bohinjke
Izhodišce: Blejsko jezero - kampZaka (475 m n.v.)
Karte: Julijske Alpe, vzhodni del 1: 50 000; Karavanke, osrednji del 1: 50 000; Gorenjska 1:50 000; Bled z okolico 1:25 000; Atlas Slovenije 81,55
Dolžina (km): 36
Višinska razlika (m): 1030
Čas vožnje: 4:30
Nošenje kolesa: nekaj metrov tik pod vrhom Galetovca
Zahtevnost vzpona: od jezera do odcepa makadamske ceste k Posavcu V 3; od tod do Posavca V 3 - V 4; po kolovozu do smučišča V 5; ob smučišču do makadamske ceste V 6; od tod do odcepa kolovoza na Galetovec V 3; po stezi na vrh Galetovca V 6; po kolovozu iz Sp. Vasi na sedlo pod Osojnico V 5 - V 6; drugi vzponi V 2 in V 3
Zahtevnost spusta: z Galetovca do kolovoza S 5; po kolovozu do makadamske ceste pod V. Pršavcem S 3 z odseki S 4; po poti in kolovozu s Peračice v Zg. Vas S 5
Zahtevnost skupaj: IV
Značilnosti: precej raznovrstna tura z nekaj kratkimi, a zelo zahtevnimi odseki, tako navzgor kot navzdol; lepo, samotno in zanimivo je predvsem območje, ki ga občudujemo pri spustu z Galetovca.
Najnižja točka:475 m n.v.
Najvišja točka:1262 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz kampa v Zaki (475 mn.v.↑ [1]) se peljemo po asfaltu, ki se dviga proti železniški progi. Kmalu se cesta izravna in malo naprej se pripeljemo do odcepa (520 m n. v. ← [2]), kjer zavijemo levo v smeri kažipota za Rčitno. Zapeljemo se skozi podvoz pod železniško progo in nadaljujemo do križišča, ki je malo naprej (530 m n. v. → [3]). Tu zavijemo desno (Cesta, ki gre naravnost, pelje v smeri kažipota za Rčitno.) v smeri oznake za Poljšico. Kolesarimo skozi naselje do začetka tovarne Lip na desni. Tu zavijemo med hišami (530 m n. v. ← [4]) po asfaltu levo (Makadamska cesta, ki gre narav­nost, pelje v Sp. Gorje.). Nadaljujemo do začetka prvega bolj strmega vzpona, ki nas pripelje v Poljšico pri Gorjah. Kolesarimo skozi Zaboršt, kjer se cesta izravna in prevesi rahlo navzdol. Malo naprej se priključimo (640 m n. v. ← [5]) na asfaltno cesto Gorje – Zatrnik. Zavijemo levo, se nekaj časa peljemo po ravnem, potem pa se pričnemo vzpenjati v strm klanec (V 4), po katerem se pripel­jemo do odcepa (760 m n. v. ← [6]). Tu zavijemo z asfaltne ceste levo na makadamsko. V razmero­ma strmem vzponu (V 3 -V 4) kolesarimo mimo vikendov (780 m n. v.), potem pa po klancih, ki so na nekaterih odsekih strmi (do V 4), do izravnave pri Posavcu (1020 m n. v. ↑ [7]j. Od tod se za hip spustimo malo navzdol, se ponovno dvignemo na vrh klančka, potem pa spustimo do odcepa, ki zav­ije desno in navzdol k stanu. Peljemo se še malo naprej na kratko izravnavo (999 m n. v. → [8]), kjer zavijemo desno na kamnit kolovoz. Po njem se vzpnemo do smučišča (V 5). Od tod naprej sledimo slabemu kolovozu, ki gre po smučarski progi. Sprva se vzpenjamo srednje strmo, kmalu pa se moramo spoprijeti z izjemno strmim klancem (V 6). Tik pod vrhom postane prestrmo in nekaj metrov moramo peš. Nadaljujemo še vedno zelo zahteven vzpon (V 5 – V 6), ki pa se počasi položi. Pri stanu se pripeljemo na makadamsko cesto (1105 m n. v. ← [9]). Zavijemo po njej levo in v srednje strmem vzponu odkolesarimo do prevoja na desnem ovinku (1220 m n. v.) pod Suhim vrhom.

▼Od tod se nekaj metrov spustimo do odcepa (1200 m n. v. ←← [10]) kolovoza, ki pelje na Gale­tovec.

▲Zavijemo ostro levo in nadaljujemo po ravnem. Kmalu se prične kolovoz, kije pogosto blaten in od živine razrit, zmerno vzpenjati. Sledi nekaj kratkih in nekoliko bolj strmih klancev, ki nas pripeljejo do prevoja. Tu se kolovoz razcepi. Gremo po levem kraku, ki se položno spušča (Desni zavije desno in pelje strmo navzgor na vrh Pleša.).

▼Nekaj časa se vozimo rahlo navzdol na izravnavo, kjer se začne planina. Nadaljujemo po kolo­vozu, ki prečka močvirnat teren in se pripeljemo na prevoj (1225 m n. v. ← [11]).

▲Tam zavijemo levo na slabo opazno markirano pot, ki se vije navzgor po valovitem travnatem terenu. Naslednjih nekaj metrov je primernih le za tehnično najbolj vešče kolesarje. Na nekaj mestih moramo sestopiti, a večinoma je vzpon prevozen (V 6). Zadnji klanček do vrha Galetovca (1265 m n. v. ↓ [12]) moramo peš.

▼Spust z vrha do kolovoza (1225 m n. v. ← [11]) poteka po smeri vzpona (S 5). Zavijemo levo in se v srednje strmem spustu pripeljemo na planino (1155 m n. v.). V plitvi depresiji poiščemo nadalje­vanje kolovoza, po katerem pridemo do lese in začetka zelo slabe, kamnite ceste. Po njej se spusti­mo (S 3 – S 4) do naslednje planine, ki je na desni. Malo niže se pripeljemo na izravnavo in dobro makadamsko cesto (1100 m n. v. → [13]). Zavijemo desno in kolesarimo v zmernem spustu mimo nekaj manjših planin do križišča (1070 m n. v. → [14]), kjer zavijemo desno (Leva cesta pelje na pla­nino Za Jamo.). Nadaljujemo navzdol na križišče (1020 mn.v.↑ [15]), kjer gremo naravnost (Desni odcep se priključi na cesto Bohinjska Bistrica – Pokljuka.).

▲Sledi srednje strm vzpon, po katerem prikolesarimo do zapornice in slepega odcepa (1040 m n. v. ↑ [16]), ki gre desno. Peljemo se naravnost do konca vzpona (1100 m n. v.).

▼Potem se položno spustimo na kratko izravnavo (1050 m n. v.).

▲Nadaljujemo po kratkem vzponu do levega ovinka.

▼Od tod se spet pričnemo položno spuščati. Prikolesarimo do odcepa (1060 m n. v. ↑ [17]) še ene slepe ceste, ki zavije ostro desno. Tudi tam gremo naravnost. Nadaljujemo rahlo navzdol.

▲Slab kilometer naprej od zadnjega odcepa pričnemo srednje strm vzpon, ki nas pripelje na makadamsko cesto (1000 m n. v. → [18]) za Bohinjsko Belo.

▼Zavijemo desno in se peljemo mimo planine Za Jamo, ki je na levi. V spustu po zelo strmih ser­pentinah prikolesarimo na križišče (810 m n. v. ← [19]).

▲Tu zavijemo levo (Desna smer pelje navzdol v Bohinjsko Belo.) in pričnemo srednje strm vzpon. Po njem pridemo na izravnavo (880 mn.v.↑[20]) na Peračici. Vozimo se mimo več odcepov, ki pelje­jo do vikendov.

▼Cesta se prične položno spuščati, potem pa se konča na travnati jasi, kjer je na desni majhen vikend (855 mn.v.↑ [21]). Nadaljujemo naravnost in navzdol po kamnitem kolovozu. Ta se malo niže nekoliko položi, hkrati pa tudi zoža v pot, ki pelje skozi grmovje. Kmalu se le-ta spet razširi (spust S 4 z mesti S 5) in nekoliko ustrmi. Pripeljemo se do struge potočka (755 m n. v. → [22]), kjer se kolovoz razcepi. Gremo po desnem kraku, ki se strmo spušča ob vodi. Odsek, ki sledi, je precej kamnit in razrit (S 5). Na n.v. 580 m se pripeljemo na gozdno cesto, po kateri se spustimo na makadam. Po njem pridemo v Zgornjo Vas in naprej v Spodnjo Vas.

▲Takoj za mostičkom čez potok Belica (475 m n. v. ← [23]) zavijemo levo na ozko asfaltno cesti-co. Po njej se med gosto stisnjenimi hišami strmo vzpnemo do podvoza pod železniško progo. Za njim (520 m n. v. → [24]) zavijemo desno na kolovoz. Ta naj bi bil markiran, a sem do Zake opazil le en rdeč krog. Po kolovozu se strmo vzpnemo (V 5 – V 6) do prevoja v zanimivi tesni med dvema hriboma.

▼Nadaljujemo lep spust po gladki podlagi. Na razcepu zavijemo desno. Gremo pod progo in naprej na izhodišče – v kamp Zaka.

KOMENTAR

To je tura, ki seje razveselimo šele v drugem delu, potem ko pridemo na vrh Galetovca. Kolovoz, ki pelje na planino pod njim, je pogosto obupno razrit, ob dežju pa tudi blaten. Vzrok je živina, ki jo tod ženejo na nekoliko nižje ležečo planino. Z vrha se spustimo čez nekaj majhnih, a izredno lepih planin. Zanimivo je tudi področje pri Mokrem Logu. Cesta naredi tam nekakšen slepi rokav, ki ne zanima nikogar, zato je ta del prijetno samoten in miren. Spust s Peračice v Sp. Vas je primeren tudi za tiste, ki se šele privajajo na težaven teren. V spodnjem delu nas bo sicer malo pretreslo, hujšega pa ne bo. Zelo prijazen je tudi kolovoz, ki pelje iz Sp. Vasi v Zako, še posebej tisti del, po katerem se spuščamo.

KOLESARSKI SERVIS

Bled, VM Šport, Ljubljanska 20, tel. 064 741203