This page as PDFPDF.

III

Ermanovec

80

**

Področje: Idrijsko in cerkljansko hribovje
Območje: po mirnem in razglednem hrbtu hribovja, ki loči Hotavlje od Cerknega
Izhodišce: Cerkno (324 m n.v.)
Karte: Idrijsko in Cerkljansko 1:50 000; Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50 000; Atlas Slovenije 102,123,103
Dolžina (km): 32
Višinska razlika (m): 1096
Čas vožnje: 4:45
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: V 3 z nekaj kratkimi odseki V 4; začetni del markiranega kolovoza na Slajko V 5
Zahtevnost spusta: od Slajke do Hotavelj S 3 z odsekom S 4; drugo S 2 in S 1
Zahtevnost skupaj: III
Značilnosti: precej dolga, a ne pretirano težka tura po večinoma dobrih cestah z lepim razgledom.
Najnižja točka:314 m n.v.
Najvišja točka:1011 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Cerknega (324 m n. v. → [1]) se peljemo po cesti v smeri Gorenje vasi in Škofje Loke. V strmem vzponu (do V 4) kolesarimo po asfaltu, ki pelje ob potoku Oresovka. Tik pred izrazitim levim ovinkom prve serpentine (460 m n. v. → [2]) zavijemo desno na markirano gozdno cesto. V zmerno strmem vzponu se peljemo do križišča (590 mn.v.↑ [3]), kjer gremo naravnost (Enako dobro zvožen odcep, ki zavije ostro desno in v klanec, pelje h kmetiji Gopalše; te ceste ni na kartah!). Po dobrem kilometru se makadam zoži v kolovoz (Na kartah je še naprej vrisana cesta!). Po njem se peljemo do travnate čistine in daljnovoda, kjer je razcep (520 m n.v.). Gremo po levem kolovozu (Desni se končuje na travnikih.) in v vzponu do stičišča (550 m n. v. →→ [4]) z asfaltno cesto Cerkno – Gorenja vas. Tu za­vijemo ostro desno in se po serpentinah, mimo odcepa (740 mn.v.↑ [5]) za Hotavlje, ki zavije levo, povzpnemo na sedlo do zaselka Kladje. Tu zavijemo na križišču (787 m n. v. ← [6]) levo, v smeri oznake za Ermanovec (Asfaltni odcep, ki gre desno, pelje v smeri kažipota za Lajše, cesta naravnost pa v Gorenjo vas.). V razmeroma strmem vzponu se peljemo mimo makadamskega odcepa (820 m n. v. ↑ [7]), ki zavije desno h kmetiji Purgar, do konca asfalta (910 m n. v.), ki je dober kilometer iz Kladja. Nadaljujemo mimo kmetije Lanišar na levi in po ravnem do odcepa (925 mn.v.↑ [8]), ki gre desno in navzdol do kmetije Na Brdu. Od tod nadaljujemo srednje strm vzpon do kmetije Burja (965 m n. v.), potem pa na sedlo (1020 m n. v. ↑ [9]) do kmetije Vrhovec.

▼Vožnjo nadaljujemo po grebenu, ves čas po ravnem ali rahlo navzdol. Peljemo se mimo kapelice in odcepa (980 m n. v. ↑ [10]), ki zavije ostro levo k domačiji Erzenovše. To je hkrati tudi odcep markirane poti na Blegoš. Nadaljujemo naravnost, mimo odcepa (980 mn.v.↑ [11]) za kmeti­jo Stotnikar, ki zavije desno. Pridemo do planinskega doma (968 mn.v.↑ [12]), ki je na levi strani ceste. Od tod kolesarimo po ravnem na sedlo, kjer je pri slikovitem znamenju križišče (970 mn.v.↑ [13]) več cest. Na njem gremo naravnost in navzdol po asfaltni cesti, v smeri kažipota za Trebijo (Makadam, ki zavije ostro desno in navzdol, pelje v smeri kažipota za Sovodenj, kolovoz, ki gre desno, pa navzgor čez travnike in na greben.). V razmeroma strmem spustu se peljemo mimo odcepa (910 m n. v. →→ [14]) za kmetijo Jezeršek na levi. Nadaljujemo do kmetije Jernaček (865 m n. v.). Še naprej se spuščamo, vse do izrazitega ostrega desnega ovinka pri kmetiji Na Slemenu (800 mn.v.↑ [15]). Tu zapustimo asfalt, gremo naravnost in naprej po gozdni cesti, v smeri markirane poti in oznake za Slajko (Asfaltna cesta, ki zavije ostro desno, se spusti v kraj Trebija.).

▲V zmernem vzponu se pripeljemo na sedelce (840 m n. v.) pod hribom Osojnica.

▼Od tod se kratek čas položno spustimo do razcepa (780 m n. v. ← [16]) pod Špikom, kjerzavije-mo levo.

▲Pričnemo vzpon po kolovozu, ki gre levo, v smeri oznake in markirane poti za Slajko (Tega odcepa ni na kartah; gozdna cesta, ki jo zapustimo in ki pelje naravnost in navzdol, je vrisana kot kolovoz, ki pelje po dolini potoka v Hotavlje.). V strmem vzponu (kratek odsek V 5) se pripeljemo do razcepa malo višje na pobočjih Špika. Tu gremo naravnost (Kolovoz, ki zavije ostro levo in se strmo vzpne, se kmalu konča) in nadaljujemo po slabem, v začetku kamnitem kolovozu. Po njem se vzp­nemo na izravnavo (870 m n. v.) na travnatih vzhodnih pobočjih Špika.

▼Kmalu pričnemo položen spust. Peljemo se čez jaso, mimo mlake na desni in naprej do turis­tične kmetije Slajka (800 m n. v. ← [17]). Tu zavijemo na makadamsko cesto in se v dokaj strmem spustu pripeljemo na znano gozdno cesto (680 m n. v. ←← [18]), ki pride po dolini potoka s Sleme­na. Tu zavijemo ostro levo in se spuščamo po mestoma zelo strmih pobočjih nad potokom. Po dobrem kilometru zavijemo s ceste (540 m n. v. → [19]) desno in nadaljujemo spust po markirani poti (To je bolj atraktivna bližnjica; spust do S 4.) v Hotavlje. Peljemo se mimo cerkvice in čez most na asfaltno cesto (420 m n. v. ← [20]). Tu zavijemo levo in prikolesarimo na križišče (420 m.nv. ← [21]). Gremo naravnost (Desni odcep pelje v smeri kažipota zaVolako in Čabrače.).

▲Nadaljujemo rahlo navzgor do odcepa (430 mn.v.↑ [22]) za Srednje Brdo, ki zavije desno in v klanec. Tu se peljemo naravnost. Kolesarimo naprej po dolini, v glavnem po ravnem ali rahlo navzgor, mimo posameznih raztresenih domačij. Na križišču (490 m n.v. ↑ [23]) gremo naravnost (Desni odcep je asfaltna cesta, ki pelje v smeri kažipota za Leskovico.). Slabih 500 m naprej je pri eni od kmetij asfalta konec. Od tod kolesarimo ves čas v rahlem vzponu, po ozki dolini potoka Podplečica, ki se mestoma zoži v sotesko. Gremo mimo dveh razpadlih hiš na desni in naprej do mostička, znamen­ja in hiše Podpleče št.ll, to je domačije Joškovec (600 m n. v. → [24]). Pri njej zavijemo desno na zelo slabo gozdno cesto, bolj podobno kolovozu. Naslednji slab kilometer od tod do odcepa (650 m n. v. ↑ [25]) za kmetijo Urbaničk na desni se peljemo v položnem vzponu. Sledi še kilometer bolj strmega klanca (V 3 – V 4) na sedlo Mrovljev Grič. Tu je križišče (760 mn.v.↑[26]). Cesta, ki gre ostro desno, pelje v Krnice pri Novakih, leva pa h kmetiji Novine.

▼Mi pa nadaljujemo v srednje strmem spustu naravnost po makadamu. Kilometer naprej je odcep (640 m n. v. →→ [27]) dveh cest, ki zavijata ostro levo (Ena od njiju na kartah ni vrisana.). Tu gremo desno, čez ovinek in naprej navzdol na začetek asfalta. V hitrem spustu se peljemo skozi zase­lek V Potoku, mimo makadamskega odcepa (610 mn.v.↑ [28]), ki gre ostro desno. Nadaljujemo do stika (600 m n. v. ← [29]) z asfaltno cesto Cerkno – Smučarski center na Črnem vrhu. Tu zavijemo levo in prikolesarimo v položnem spustu v D. Novake (452 m n.v.↑ [30]). Od tod gremo po asfaltni cesti ob rečici Cerknica na izhodišče – v Cerkno.

KOMENTAR

Precej dolga, umirjena in nenaporna tura po dobrih cestah in kolovozih. Najbolj zanimiv in razgleden je odsek od planinskega doma do Slajke.

KOLESARSKI SERVIS

Idrija, Čuk, Rožna 4, tel. 065 73 110