This page as PDFPDF.

IV

Bevkov vrh

82

**

Področje: Idrijsko in cerkljansko hribovje
Območje: na hribovje med Sp. Idrijo in Cerknim
Izhodišce: Cerkno (324 m n.v.)
Karte: Idrijsko in Cerkljansko 1: 50 000; Škofjeloško in Cekljansko hribovje 1: 50 000; Atlas Slovenije 102,103,123,122
Dolžina (km): 48
Višinska razlika (m): 1460
Čas vožnje: 5:00
Nošenje kolesa: 0
Zahtevnost vzpona: do kmetije Slabe V 3 - V 4; zadnji kolovoz na Bevkov vrh V 5; od kmetije Znojile do kmetije Ocvirk V 5; drugi vzponi V 3
Zahtevnost spusta: z Bevkovega vrha do kmetije Kanavc S 3; drugi spusti S 2 - S 3
Zahtevnost skupaj: IV
Značilnosti: zelo razgibana in razgledna tura s kopico vzponov in spustov, večinoma po dobrih in utrjenih cestiščih; zaradi velike skupne višinske razlike, pogoste menjave ritma in dolžine zasluži precej visoko oceno zahtevnosti.
Najnižja točka:315 m n.v.
Najvišja točka:1048 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

OPIS

▲Iz Cerknega (324 m n. v. → [1]) se peljemo po cesti v smeri Gorenje vasi in Škofje Loke. V strmem vzponu (do V 4) kolesarimo po asfaltu, ki pelje ob potoku Oresovka. Tik pred izrazitim levim ovinkom prve serpentine (460 m n. v. → [2]) zavijemo desno na markirano gozdno cesto. V zmerno strmem vzponu se peljemo do križišča (590 mn.v.↑ [3]), kjer gremo naravnost (Enako dobro zvožen odcep, ki zavije ostro desno in v klanec, pelje h kmetiji Gopalše; te ceste ni na kartah!). Po dobrem kilometru se makadam zoži v kolovoz (Na kartah je še naprej vrisana cesta!). Po njem se peljemo do travnate čistine in daljnovoda, kjer je razcep (520 m n. v.). Gremo po levem kolovozu (Desni se končuje na travnikih.) in v vzponu do stičišča (550 m n. v. →→ [4]) z asfaltno cesto Cerkno – Gorenja vas. Tu zavijemo ostro desno in se po serpentinah, mimo odcepa (740 mn.v.↑ [5]) za Hotavlje, ki zavije levo, povzpnemo na sedlo do zaselka Kladje. Tu zavijemo na križišču (787 m n. v. → [6]) desno, v smeri kažipota za Lajše (Cesta, ki gre naravnost, pelje v Gorenjo vas, levi odcep pa k planinskemu domu na Ermanovcu.). Kratko se peljemo po ravnem, potem pa v srednje strmem vzponu po asfaltni cesti do dveh odcepov za Lajše, ki sta na desni. Nadaljujemo na izravnavo na sedlu Cerkljanski vrh. Tu je križišče (905 m n. v. → [7]), kjer gremo desno (Odcep, ki pelje naravnost, vodi v Novo Oselico). Nekaj časa kolesarimo po ravnem. Pripeljemo se do odcepa (910 m n. v. ← [8]) za kmetijo Kotnik, ki je na desni. Tu je asfalta konec.

▼Zavijemo levo in se v spustu po makadamski cesti pripeljemo na niže ležeče sedlo pod hribom Trševje. Tu je križišče (860 mn.v.↑ [9]) več cest. Sledimo tisti, ki gre naravnost in rahlo v desno (Odcep, ki zavije ostro levo in navzdol, pelje v Novo Oselico; tisti, ki gre levo in rahlo navzdol, vodi v Laniše; odcep, ki zavije desno, pa h kmetiji Zaklanec).

▲Nadaljujemo vzpon po ožji cesti, ki nas pripelje do naslednje kmetije. Nadaljujemo bolj strmo po še nekoliko slabši gozdni cesti do izravnave pri kmetiji Slabe. Tu zavijemo na odcepu (1010 m n. v. ← [10]) levo in na kolovoz, ki pelje navzgor do kmetije (Cesta, ki gre naravnost in zavije desno, se spušča proti kmetiji Na Hmenici.). Kolesarimo mimo poslopja do razcepa kolovozov. Gremo po desnem (Levi gre v smeri markacij na sedlo nad kmetijo.). Od tod se zmerno vzpenjamo. Ves čas se peljemo po levem robu nad veliko travnato dolino. Po nekaj sto metrih je kolovoza konec. Nadaljuje­mo ob žični ograji, ki sledi robu gozda. V zadnjem, zelo strmem vzponu (V 5), pri katerem se držimo rahlo desno, prikolesarimo na neizraziti Bevkov vrh (1051 mn.v.↓ [11]), kjer je stolp daljnovoda.

▼Spust pričnemo tako, da se po brezpotju zapeljemo naravnost navzdol v dno travnate doline. Tu najdemo sprva slabo viden, potem pa bolj zvožen in opazen kolovoz. Po njem se spustimo na začetek doline. Malo nad znano cesto (1015 m n. v. ← [12]) zavijemo na markiran kolovoz, ki gre levo. Po njem se zapeljemo navzgor na greben. Prestopimo ogrado in nadaljujemo v smeri markacij. Naprej se pel­jemo po markiranem, precej zaraščenem kolovozu, ki gre sprva rahlo navzdol, potem pa malo po ravnem, malo navzgor. Pod strmimi travnatimi pobočji, ki so na levi, se kolovoz konča. Naprej se pel­jemo po stezi, ki gre skozi grmovje. Kmalu se kolovoz spet nadaljuje. V razmeroma strmem spustu kolesarimo čez pašnike, ves čas v smeri markacij, vse do kmetije Pleč. Tu pridemo med hišami na cesto (900 m n. v. ←← [13]), kjer zavijemo ostro levo (Desna smer pelje v Otalež.). Nadaljujemo po strmi, slabi markirani cesti (Na kartah je vrisana kot kolovoz!). Peljemo se navzdol do izravnave in odcepa (940 mn.v.↑ [14]) markiranega kolovoza, ki gre levo v smeri oznake za Sovodenj.Tu kolesari­mo naravnost in do naslednjega odcepa (940 mn.v.↑ [15]). Gremo naravnost in se povzpnemo po klančku do nove hiše. Pri njej zavijemo rahlo desno in nadaljujemo navzdol po markiranem kolovozu (Odcep boljše ceste, ki zavije ostro levo in nazaj, pelje h kmetiji Kocijanovšek). Pripeljemo se do začetka boljše gozdne ceste (Markirana pot se tu odcepi desno in je bližnjica – lahko gremo tudi po njej). Nadaljujemo do kmetije Kanavc (760 m n. v.). Malo niže se priključimo na asfaltno cesto (710 m n. v. ← [16]) Otalež – Sovodenj. Zavijemo po njej levo. V položnem spustu se pripeljemo do domači­je Lanišar (660 m n. v. → [17]), kjer zavijemo desno v smeri oznake za markirano pot na Sivko.

▲V vzponu kolesarimo mimo kmetije Znojile do križišča (680 m n. v. ← [18]), ki je nekaj metrov naprej v gozdu. Zavijemo po novi cesti, ki gre levo (Tista, ki drži naravnost, pelje na Ledine.) in nadaljujemo v zelo strm klanec (V 5; nova cesta je na kartah vrisana kot markirana pot.) Vozimo se strmo navzgor do kmetije Ocvirk (760 mn.v.↑ [19]), kjergremo naravnost(Markirana potza Sivko zavi­je v pobočja na desni.).

▼V spustu po slabi cesti kolesarimo mimo kmetije Balantinovec do stika (700 m n. v. → [20]). z asfaltom Sovodenj – Mrzli vrh. Tu zavijemo desno.

▲V strmem vzponu se pripeljemo do kmetije Pire (800 m n. v. → [21]), kjer moramo desno na makadamsko cesto. Po njej se položno vzpnemo do domačije Likar (860 m n. v. ←← [22]). Zapelje­mo se čez oster levi ovinek in naprej v gozd. V zmernem vzponu se pripeljemo na križišče (900 mn.v.↑ [23]) pri kmetiji Tesar. Tu gremo naravnost (Odcep, ki zavije desno, pelje h domačiji Sp. Kamnik.). V srednje strmem vzponu prikolesarimo na cesto (960 m n. v. → [24]) Sovodenj – Mrzli vrh. Takoj gremo še enkrat ostro desno in najprej po ravnem, potem pa rahlo navzdol do kmetije. Tu se cesta konča. Naprej se peljemo v razmeroma strmem vzponu na izravnavo, ki je tik pod vrhom Sivke (1008 mn.v.↑ [25]). Od tod nadaljujemo rahlo navzdol do konca kolovoza (1000 mn.v.| [26]) na travnatem hrbtu na zahodnem pobočju Sivke.

▼Spust z vrha Sivke do znane ceste (960 m n. v. ← [24]) za Mrzli vrh poteka v smeri vzpona. Zavi­jemo levo, v smeri za Sovodenj. Peljemo se mimo odcepa za Ledinico na desni in naprej do kmetije Erjavec. Prikolesarimo do izrazitega levega ovinka (850 m n. v. → [27]) nad kmetijo Sivkar. Na njem zavijemo desno, v smeri kažipota za turistično kmetijo Na Sivki.

▲Po strmem kolovozu se vzpnemo do peskokopa. Gremo ob njem in nadaljujemo zmeren vzpon na izravnavo (880 m n. v.), kjer je začetek položnega spusta.

▼Po njem se pripeljemo do pričetka asfaltne ceste pri turistični kmetiji Na Sivki (820 mn.v.↑ [28]). Od tod se po sprva asfaltnih, potem pa makadamskih serpentinah strmo spustimo v Sovodenj (580 m n. v. ← [29]). Nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Cerknega.

▲V položnem vzponu se peljemo mimo odcepov za Ermanovec (595 mn.v.↑ [30]) in Praprotno Brdo (640 mn.v.↑ [31]), ki sta oba na desni (Zadnji ima celo dva odcepa, ki sta krožna cesta), ob potoku Podjelovščica, vse do konca doline. Po zmerno strmih serpentinah se vzpnemo na že prevoženo križišče na Kladju (787 mn.v.↑ [6]).

▼Tu gremo naravnost in se v hitrem spustu po asfaltni cesti pripeljemo na izhodišče – v Cerkno.

KOMENTAR

To je precej dolga tura brez večjih tehničnih težav, a kljub temu kar naporna. Najlepši del je okolica Bevkovega vrha, od koder je lep razgled.

KOLESARSKI SERVIS

Idrija, Čuk, Rožna 4, tel. 065 73 110