Archos 101 internet tablet

 

Pred časom sem bolj iz firbca, kot zares pokukal na stran http://developer.android.com/index.html z namenom, da pogledam, kako android zgleda v praksi. S tem seveda ne mislim uporabniško prakso, ampak s strani izdelave aplikacije za android platformo.

Po prvem navdušenju je sledilo razočaranje, saj sem ugotovil da kar nekaj stvari ni podrtih v emulatorju. Razvoj je namreč podprt s sicer odličnim emulatorjem, ki zna marsikaj, ne zna pa npr. uporabljati bluetooth strojne opreme, ki je na PC-ju. Po svoje je to tudi logično, saj se hardware na PC-jih zelo razlikuje od modela do modela, na resnični tablici pa za to poskrbijo hardverski nivoji operacijskega sistema (torej proizvajalec tablice).

Zaradi teh omejitev sem začel razmišljati o nabavi tablice. Najprej sem gledal najcenejše, češ, saj bom samo poskusil, pa verjetno nikoli nič zares rabil. V tej kategoriji so tile modeli. Pa tudi modeli z začetka tega seznama.

Potem sem malo pogledal, kaj je na voljo v bolj “razsutem” stanju. V to kategorijo padejo npr:

IGEPv2
BeagleBoard

ali celo kakšna bolj obskurna izvedba.

še najbolj pa mi je ustrezala tale “huda” platka. Za ceno raje ne vprašajte Wink

Potem sem malo razmišljal, da bo na koncu to spet ena nova razvojna plata brez prave uporabnosti za vsakodnevno delo, saj bi vsem tem platam moral dodati še LCD, baterijo, ohišje… ce bi hotel imeti prenosno napravo. Sicer je samogradnja dober stimulacijski faktor, vseeno pa se je ustavilo pri ceni, saj za isti hardver v lepem ohišju z velikim LCD in v povsem delujočem stanju lahko odštejem manj, kot za samo eno razvojno “golo” ploščico. Samogradnja popolnoma iz “nule” seveda odpade, saj je to v zglednem času mission impossible, ker so v glavnem vsi cortex-M8 v takih BGA ohišjih, ki za garažno delo niso najbolj prijazni.

Potem sem malo pobrskal po raznih nemških, angleških in ameriških “ceneje.si”-jih in na koncu izsjal proizvajalca archos, ki je dobro podprt s strani uporabnikov (forumi, recenzije, testi), ima vse, kar je potrebno za razvoj aplikacij, obenem pa ni predrag ob kar največji kvaliteti (glede na razne spletne ocene). Zastavil sem si še zahtevo, da mora imeti LCD s čim večjo ločljivostjo in kapacitivni touch, saj je bojda uporaba androida brez multi-touch GUI bolj dolgočasna.

Zadnje cene modela archos 101 s 16GB notranjega flasha so tukaj.
Pa še model archos 101 z 8GB notranjega flasha.

Od archos-a obstaja še model s 7″ LCD z 8GB in model z 250GB diskom, ki je bolj namenjen kakšnim filmofilom.

So pa tudi še manjši, npr. s 4,3″ LCD ali celo 2,8″ LCD, s ceno pod 100€.

Potem sem naročil model 101 s 16GB in v nekaj dneh je bil dostavljen preko UPS.

Sledilo je seznanjanje in prvi preizkus….

Prvi občutek, ko sem tablico prijel v roke je bil malenkost “kitajski”. Velik LCD ima obrobo iz tanke eloksirane aluminijaste pločevine, ki je bila na sredini malenkost privzdignjena, ravno toliko, da je zgledalo čudno. Nežen odločen pritisk na dveh mestih je stvar uredil. Sledilo je polnenje baterij in vklop.

Že iz forumov in opisov sem vedel, da tablica nima uradnega dostopa do android marketa, ki je spletno skladišce aplikacij za androida. Ker je tablica prišla z mnameščenim androidom 2.2 (froyo), sem sledil navodilom na tej strani. Android market je bil takoj za tem dostopen, tako da uradna nedostopnost ne pomeni nikakršne ovire.

Sledila je ena huda napaka in sicer inštalacija angry birds. Seveda so otroci sloneli poleg, ko sem tablico “oživljal” in po namestitvi ptičev je sledil doooolg premor v uporabi tablice. Ko sem si jo v naslednjih dneh priboril nazaj, sem počasi začel s priklopom na PC z namenom zagona lastnega “hello world” programčka.

Tule bom opisal, kaj sem naredil, da sem s PC-ja zagnal “hello world” na tablici.

Najprej je potrebno namestiti razvojno okolje. Najenostavneje je uporabljati eclipse. Okolje je malenkost samosvoje, vendar spet ne toliko, da se ne bi dalo navaditi uporabe v nekaj urah dela ob pomoči kakšnega step-by-step priročnika, ki jih je veliko.

1. Najprej rabimo JDK (JRE ni dovolj!)

2. potem namestimo eclipse. Jaz sem namestil najnovejšo razlicico indigo. Sicer je potrebno izbrati Eclipse Classic.

3. Sledi namešcanje android SDK.

Do tu smo uporabili namestitvene programe, ki so delovali samodejno. Sledi prilagajanje eclipse za delo z andorid-om.

4. Sedaj moramo “dopovedati” eclipse, da bomo delali z androidom. Za ta namen je potrebno namestiti Android Development Tools (ADT). To storimo iz samega eclipse. Za naslednje korake proedpostavljam, da smo namestili eclipse 3.5, 3.6 ali 3.7.
4.1. Zaženi eclipse in izberi Help > Install New Software, izberi gumb “Add
4.2. V dialogu vpiši v prvo polje (Name): ADT Plugin, Za Location vpiši: https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/
4.3. V dialogu “Available Software” obkljukaj “Developer Tools” in pritisni Next
4.4. Pojavi se seznam, kjer samo klikneš Next
4.5. Izpiše se licenca. Potrdi, da sprejemaš pogoje in pritisni Finish
4.6. Po namestitvi ADT zapri in ponovno zaženi eclipse.

5. Po namestitvi ADT je potrebno tega še nastaviti. To narediš tako, da izbereš v glavnem menuju Window > Preferences in na levem seznamu klikneš na Android

5.1. Pri vnosnem polju “SDK Location” klikni na gumb “Browse” in poišci direktorij, kjer je namešcen SDK. V WIN XP je privzeto na lokaciji C:\Program Files\Android\android-sdk-windows v drugih win-sih pa bo drugje.
5.2. Pritisni Apply in OK

Evo, to je to. Sedaj lahko začnemo… ali pa tudi ne

Mogoče za zacetek še kakšna beseda o androidu. Vse, kar pišem tule, sem spoznal v glavnem na teh straneh, tako da tule le povzemam zapiske, ki sem si jih naredil kot popolni začetnik. Ker vse skupaj vsaj za nekoga, ki je vsaj malo povohal orodja za razvoj softvera sploh ni nekaj posebej zapletenega, pa tudi za vse ostale, ki se želijo preizkusiti v programiranju, je uporaba opisanih orodij relativno enostavna naloga.

Android je v bistvu neka nadgradnja linux 2.6, ki naredi pisanje aplikacij popolnoma neodvisno od strojne opreme preko standardiziranih knjižnic in na njih slonečega aplikativnega okostja (application framework). To še najlepše ponazori tale slika:

Do rdečega nivoja običajno nimamo dostopa, se pa “vsevedi” mladci radi pohvalijo, da so “rootali” nek telefon. To ne pomeni nič drugega, kot da je omogočen superuser terminalski dostop do linux operacijskega sistema. Uporabniško ime je v tem primeru “root” – od tod tudi glagol “rootati”.

Kakorkoli, mi se bomo tule ukvarjali z nivoji, ki ležijo nad rdečim na siki zgoraj, ko bomo pa v Društvu elektronikov pripravili svojo prvo razvojno ploščico z npr. TMS320C6A8167 pa se bo nekdo moral pozabavati tudi s tem nivojem.

Načeloma aplikacije pišemo v javi, izjemoma pa tudi v C/C++ s pomocjo android NDK. Slednjega še nisem poskusil, tako da bo opis tega počakal še kakšen dan ali dva.

Priprava target-a (ciljnega sistema) za zagon nove aplikacije

Za preizkus naše bodoče “hello world” aplikacije potrebujemo najprej ciljni sistem, na katerem bomo to preizkusili. Pisanje programa za windows-e je v tem pogledu enostavna, saj imamo razvojno orodje in ciljni sistem na istem računalniku. Preizkušanje android aplikacije pa je bolj podobno programiranju mikrokontrolerjev. V bistvu je tablica embedded sistem, na katerem deluje android, tako da smo bolj v “domačih” – elektronskih vodah kar se tice samega dela s sistemom.

Pri izbiri ciljnega sistema imamo dve možnosti. Lahko izberemo emulator, ki je del SDK ali pa dejansko tablico (hardware).

Če izberemo emulator, moramo najprej ustvariti Android Virtual Device (AVD). Zaženemo “Android SDK and AVD Manager”. Lahko kar direktno iz eclipse (Window > Android SDK and AVD Manager) ali pa poišcemo SDK manager (zeleno ikonco) – pri meni na XP je to “C:\Program Files\Android\android-sdk-windows\SDK Manager.exe” Ob prvem zagonu SDK managerja moramo namestiti nekaj komponent, ki omogocajo delo z SDK.
Za delo z archos tablico so zagotovo dovolj naslednji paketi:

Da dopolnimo seznam, izberemo na levi available packages in pokljukamo komponente, da se ujemajo z zgornjo sliko.

Če tablice nimamo, s pomočjo AVD vseeno lahko preizkusimo aplikacijo na virtualnem sistemu. V SDK managerju izberi Virtual devices in pritisni New. Vnesi ime in verzijo androida, ki ga želiš podpreti z virtualno napravo, določi velikost virtualne SD kartice in ločljivost LCD-ja na virtualni napravi. Spodaj lahko dodaš podporo raznim dodatkom, ki jih podpira android, npr. tipkovnico, GPS, akcelerometer in podobno.

Tako ustvarjeno virtualno napravo potem uporabimo kot ciljni sistem pri zagonu naše nove aplikacije (o tem kasneje).

Bolj kot virtualna pa je seveda zanimivejša resnična tablica.

Za priklop archos-a moramo storiti dvoje

1. prenesti USB gonilnik za archos-a. Ta se nahaja tukaj. Sledi priklop na USB. Windowsi seveda zajamrajo, da je na USB neznana naprava. Izberemo rocno namestitev gonilnika in pokažemo na lokacijo na disku, kamor smo razpakirali USB gonilnik z zgornje povezave. Več podrobnosti glede na verzijo WIN, ki jo uporabljaš je tule. Jaz sem sledil korakom za namestitev na XP in je delovalo iz prve.

2. Na tablici sem še pognal settings in izbral Application settings->Development in obkljukal “USB Debugging“. Obkljukal sem še “Stay awake“, da se mi v času, ko je tablica priključena na USB oz. polnilec ne ugaša LCD.

Koda in uporabniški vmesnik

Sedaj, ko je vse priključeno in pripravljeno, se pa res lahko lotimo “hello world”.

Poženi eclipse in zaženi čarodeja: File > New > Project.
Izberi Android > Android Project , Next
Za Project Name vpiši HelloWorld
Izberi Create new project in workspace
Obkljukaj Default location
Obkljukaj Android 2.2 (če boš testiral na archos tablici)
Pod application name vnesi poljubno ime aplikacije
Pod package name vnesi svojo domeno, jaz sem dal test.pavlin.si, lahko je pa karkoli, vsebovati mora vsaj eno piko
Pod main activity vnesi HelloWorld, je pa to glavna Activity, ki se požene ob zagonu programa.

Pritisni Next in Finish.

Na levi se pokažejo direktoriji:

src: tu so .java izvorne datoteke. V našem primeru: HelloWorld.java – naš glavni program
gen: R.java generira prevajalnik – tega ne urejaj.
Android Library: tu je le ena datoteka: android.jar in vsebuje vse potrebne knjižnice.
res: tu so vsi viri (resource) za našo aplikacijo. Vsebuje pod-direktorije, ki si jih bomo ogledali v nadaljevanju
AndroidManifest.xml – tu nastavimo lastnosti aplikacije, npr. dovoljenja, ki jih potrebuje aplikacija (npr. dostop do SD kartice ali uporaba bluetooth).

Sedaj lahko ustvarimo uporabniški vmesnik (GUI). Android omogoča ustvarjanje GUI s pomocjo kode ali pa z uporabo XML. Slednje je priročno, saj lahko učinkovito ločimo delovnaje programa od izgleda. V pod-direktoriju res/layout odpri datoteko main.xml. Urejanje je lahko grafično ali tekstovno. Za tekstovno urejanje klikni spodaj pod urejevalnikom na main.xml in pokaže se koda:

Koda:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<LinearLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
 android:orientation="vertical"
 android:layout_width="fill_parent"
 android:layout_height="fill_parent"
 >
<TextView
 android:layout_width="fill_parent"
 android:layout_height="wrap_content"
 android:text="@string/hello"
 />
</LinearLayout>

Več podrobnosti je v tej dokumentaciji.

Sedaj popravi XML tako, da dodaš gumb in vnosno polje:

Koda:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<LinearLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
  android:orientation="vertical"
  android:layout_width="fill_parent"
  android:layout_height="fill_parent"
  >
<TextView
  android:layout_width="fill_parent"
  android:layout_height="wrap_content"
  android:text="@string/hello"
  />

<EditText
  android:id="@+id/txt_name"
  android:layout_width="fill_parent"
  android:layout_height="wrap_content"
  />

<Button
  android:id="@+id/btn_clickme"
  android:layout_width="fill_parent"
  android:layout_height="wrap_content"
  android:text="@string/btnclickmetext"
  />

</LinearLayout>

V direktoriju res/values popravi strings.xml:

Koda:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<resources>
  <string name="hello">Hello World, HelloWorld!</string>
  <string name="btnclickmetext">Klikn Me</string>
  <string name="app_name">Helou</string>
</resources>

Sedaj mora GUI igledati takole:

<EditText> prikazuje besedilo, <Button> pa uporabimo za “klikabilni” gumb. Ve o widgetih je tukaj.

Sedaj lahko dodamo še programsko kodo, ki nadzoruje delovanje naše mini aplikacije:

Najprej odpri datoteko s kodo HelloWorld.java Sam se z javo nisem nikoli kaj resno ukvarjal. Kolikor razumem stvari je Activity v bistvu en ekran, ki se trenutno prikazuje in nekaj počne. Je pa stvar zelo podobna C#… Lahko pa da se motim. Tule bo potrebno še nekaj branja Wink

Kakorkoli, najprej deklariramo objekte iz GUI:

Koda:
	private EditText txtname;
	private Button btnclickme;

Ker se java sproti prevaja, takoj vidimo, da je z novima objektoma nekaj narobe. Z miško greš nad ime objekta in pojavi se menu, ki ponudi rešitve. Izberi prvo opcijo, ki doda referenco na ustrezno knjižnico:

Isto naredi še za “knof”.

Vnosno polje poiščemo med widgeti našega ekrančka s pomočjo funkcije  findViewByID():

Koda:
@Override
  public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
    super.onCreate(savedInstanceState);
    setContentView(R.layout.main);

    txtname = (EditText) findViewById(R.id.txt_name);
    btnclickme = (Button) findViewById(R.id.btn_clickme);
  }

Tu lahko vidimo, kako s pridom uporabljamo samo-zaključevanje kode (auto complete).

Na koncu dodamo še kodo, ki se izvede ob kliku na gumb (prikaz malega popup okenca) in končni izgled celotne kode je tak:

Koda:
package test.pavlin.si;

import android.app.Activity;
import android.os.Bundle;
import android.view.View;
import android.widget.Button;
import android.widget.EditText;
import android.widget.Toast;

public class HelloWorld extends Activity {
  /** Called when the activity is first created. */
	private EditText txtname;
	private Button btnclickme;		

	@Override
  public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
    super.onCreate(savedInstanceState);
    setContentView(R.layout.main);

    txtname = (EditText) findViewById(R.id.txt_name);
    btnclickme = (Button) findViewById(R.id.btn_clickme);

    btnclickme.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {
      public void onClick(View v) {

        String str = "Hello, " +
           txtname.getText().toString() + "!";
        Toast.makeText(getBaseContext(), str,
        		Toast.LENGTH_SHORT).show();

      }
    });        

	}
}

Na koncu v eclipse pritisni Run ali Ctrl-F11 in če je vse OK, se na tablici požene naš nov programček:

Stay tuned for more….

This page as PDFPDF.