This page as PDFPDF.

IV+;

V

KobariŠki Stol

73

****

Področje: Notranjska in primorska
Območje: iz Kobarida čez Učjo na Kobariški Stol, po njem do konca grebena, potem pa v "odštekanem" spustu v dolino Soče
Izhodišce: Kobarid (234 m n.v.)
Karte: Julijske Alpe, zahodni del 1: 50 000; Posočje 1: 50 000; Atlas Slovenije 99, 77, 76; Krnsko pogorje in Kobarid 1:25 000 (delno)
Dolžina (km): čez Borjano 55 km; po grebenu 55 km
Višinska razlika (m): 1166
Čas vožnje: 5:15
Nošenje kolesa: čez Borjano 0; pri prečenju grebena mestoma po poti na Starijski vrh in 100 višinskih metrov pri spustu z njega na začetek kolovoza na planini pod Humom
Zahtevnost vzpona: V 3 - V 4 (pri vzponu z južne strani zaradi razrite ceste V 4 - V 5)
Zahtevnost spusta: čez Borjano S 4; po grebenu do Starijskega vrha S 3; naprej do začetka gozdne ceste S 5 z mesti S 6; po gozdni cesti v dolino S 3
Zahtevnost skupaj: IV+;V
Značilnosti: dolga in lepa tura z izrednimi razgledi; možna je tudi izvedba v nasprotni smeri (To ne velja za grebensko različico.); zaradi slabe ceste in odsotnosti planinskih koč je okolje divje in samotno (Redni obiskovalci so le še jadralni padalci.).
Najnižja točka:229 m n.v.
Najvišja točka:1396 m n.v.
Višinski diagram:
Navigcija: [GDB] [GPX] [KML] [LMX] [PLT] [QUO] [WPT] [Google maps]

dolga in lepa tura z izrednimi razgledi; možna je tudi izvedba v nasprotni smeri (To ne velja za grebensko različico.); zaradi slabe ceste in odsotnosti planinskih koč je okolje divje in samotno (Redni obiskovalci so le še jadralni padalci.).

  2 Responses to “KobariŠki Stol”

 1. Spust v vas Potoki

  Od bivaka Hlek (med 13 in 14a) je možen spust v vas Potoki. Pot je markirana in v začetku poteka po strmih travnikih v zaraščanju. Zelo izkušeni se bodo bo začetnih nekaj 10 višinskih metrih lahko peljali po srpentinah, ostali pa bodo polovico višine do Potokov prepešačili. Tam nekje se začne gozdna pot, ki pripelje v vas Potoki, kjer nadaljujemo proti izhodišču v Kobaridu. S kolesarskega vidika ni preveč zanimiv.

  Spust v vas Staro selo

  Naprej od lovske koče, nekje pri točki 17a, ko je iz kolovoza/mulatijere treba zaviti na pešpot, se mulatijera nadaljuje desno navzdol. Mulatijera je precej nevzdrževana, zato so vsaj na zgornjem delu na njem podrta debla in kamenje, kar otežuje vožnjo. Pripelje nas v vas Staro selo, kjer nadaljujemo proti Kobaridu po cesti. Spust ni preveč zanimiv: slaba podlaga, prehitro si spodaj.

  Bližnjica planina pod Babo – Kobarid

  Spust v Trnovo (22a-23a) poteka po gozdni makadamski cesti, vrnitev na izhodišče pa je po glavni cesti. Komur to ne predstavlja izziv, lahko poskusi bližnjico od planine pod Babo (21a) do Kobarida (1), ki poteka po stari mulatieri. Na planini se odpeljemo desno po kolovozu čez travnik do enega vikenda, ki je na koncu travnika. Pred vikendom se začne mulatijera, ki pripelje neposredno za hiše, ki obkrožajo trg v Kobaridu. Ta del spusta je tehnično zahtevnejši (ne skrbi, če si prišel iz vrha do tukaj, boš zmogel tudi to), z njim pa se izogneš makadamu in asfaltu na poti nazaj na izhodišče. Meni najljubša varianta zaključka popolne ture.

  Varianta vzpona Kobarid-Sedlo-pl. Božca

  Na zgornjo “panoramsko” cesto se lahko vzpnemo tudi po južnem pobočju Stola. Cesto so v večji meri popravili, tako da lahko peljemo do vrha. Upoštevati je treba, da je poleti čez dan pripeka na zgornji polovici južnega pobočja, zato je treba na pot zgodaj zjutraj.

  Glede vremena je treba upoštevati tudi to, da tukaj pogosto dežuje. Če je napoved, da bo”deževalo v goratem delu zahodne Slovenije” je to zagotovo tukaj.

 2. Dober opis poti, samo servisa v Tolminu, ki ga navajaš ni več že nekaj let. Servis v Tolminu je Veb Company,Cankarjeva 3, telefon: 05/381 14 64